Minden bizonnyal sem Jászberényben, sem Sopronban nem azt várták a szurkolók, hogy a két csapat 12. fordulóbeli találkozója alsóházi rangadónak számít majd. A nagy kérdés az volt: Egy győzelemmel melyik csapat szekere indul meg előre?

A válasz pénteken este a Bercsényi úti játékcsarnokban megszületett, s szerencsére számunkra kedvező volt. A sikert persze nem született meg könnyen, de Sejficsék ezen a mérkőzésen nem adtak esélyt ellenfelüknek.

I. negyed

Duvnjak révén az első kosarat ugyan a vendégek szerezték, ám erre Wallace, Sejfics és Lucsics gyorsan válaszolt, s 0-2-ről 6-2-re alakult az eredmény. A másik oldalon Watkins is aktivizálta magát (6-6) és 8-8-ig együtt haladt a két gárda. Ekkor a mieink megrázták magukat, Rakics triplája volt a jel, s beindult a támadógépezetünk, miközben védekezésben is ellenfelünk fölé kerekedtünk. Sejfics duplája és Wallace triplája után a 6. perc közepén Sabáli Balázs magához rendelte csapatát, de ez sem segített a soproniakon. A negyed végére ugyanis 15 pontra nőtt az előnyünk (28-13). E remek kezdés pedig meghatározta a folytatást.

II. negyed

A szerzett pontokat tekintve ez a tíz perc NBA-sre sikeredett, hiszen mindkét oldalon potyogtak a kosarak. A védekezés nálunk és a vendégeknél sem volt túl jó, de ami a legfontosabb volt, ebben az időszakban is sikerült növelni előnyünket. Ehhez persze kellett, hogy egy perc alatt szerzett 4 vendégpont után Nikola Lazics máris időt kérjen és eligazítsa fiait, akik ezt követően ismét kezükbe vették a játék irányítását. A 14. perc közepén már 40-21 volt az eredmény – Nelson utolsó pillanatban beszórt triplája után -, s szurkolóink élvezték a mérkőzést. Nálunk Wallace és Nelson, a vendégeknél Watkins és Parker járt az élen a pontszerzésben. Közülük végül Wallace nyerte az első félidei pontcsatát, hiszen 20 perc után éppen 20 szerzett pont állt a neve mögött. Csapatunk pedig 64 (!) pontnál járt egy félidő alatt, s ez bizony megsüvegelendő teljesítmény volt. A vendégek 42 pontot szereztek az első félidőben, s így 22 egység volt az előnyünk a nagyszünetben.

III. negyed

Nem változott a játék képe a folytatásban sem. A harmadik tíz perc elején felváltva estek a kosarak, állandósult a 20-22 pontos vezetésünk. A 27. percre 25 pontra nőtt a különbség (86-61), s ekkor már érezni lehetett, hogy akár 100 pont fölé is kerülhet csapatunk. Ebben a játékrészben Sejfics és Wallace szerzet pontjaink nagy részét, míg a vendégeknél továbbra is Watkins volt a legaktívabb. Ez a tíz perc végül döntetlen eredménnyel zárult (27-27), s így a nagyszünetbeli különbség nem csökkent a csapatok között (91-69).

IV. negyed

Itt igazán már csak az volt a kérdés, hogy mikor érjük el a 100 pontot, ki szerzi a századik pontunkat, s végül mekkora lesz a pontkülönbség a lefújás pillanatában a csapatok között. A negyed elején megtörtént az a csoda, hogy másfél percig egyik oldalon sem esett kosár. Lucsics középtávolijával alakult 98-74-re az állás, majd Watkins és Mészáros triplája következett (98-80). Rövid pihenő után Sejfics tért vissza a pályára, s ha már visszajött, a 35. percben meg is szerezte azt a kosarat, amely a 99. és 100. pontunkat jelentette. A találkozó végére kissé kiengedtek a mieink, s a vendégek kicsit kozmetikázták az eredményt. A különbség azonban így is 16 pont lett, s biztosan nyerte együttesünk ezt a nagyon fontos találkozót (108-92). Az idei szezonban a miénk a negyedik csapat (Falco kétszer, Pécs és Körmend egyszer-egyszer), amely elérte vagy túlszárnyalta a 100 szerzett pontot.

A látottak alapján ilyen arányban is teljesen megérdemelten nyertünk, mert 8-8 után esélyt sem adtunk a nagyon gyengén védekező vendégeknek arra, hogy ők távozhassanak győzelemmel a Bercsényi csarnokból. Sok könnyű kosarat szereztünk, de látványos megoldásokban sem volt hiány. A szurkolók együtt éltek csapatunkkal, s mérkőzés közben is sokszor tapssal jutalmazták játékosaink megoldásait.

JP Auto-Jászberényi KSE – Sopron KC 108–92 (28–13, 36–29, 27–27, 17–23)

Vezette: Földházi T., Söjtöry T., Mészáros B. dr.

JP Auto-JKSE: Nelson 24/9, Rakics 12/6, Wallace 32/9, Lucsics 11, Sejfic 21. Csere: Kerpel-Fronius 4, Molnár M. 4, Cseh -, Bazsó -, Szigedi -.

Sopron KC: Parker 23/6, Duvnjak 4, El-Amin 8, Takács 6/6, Watkins 36/9. Csere: Mészáros 10/6, Kántor 5/3, Bagó -, Élő -.

Kipontozódott: Mészáros (36, p.)

A találkozót követő sajtótájékoztatón érthetően Nikola Lazics elégedett volt a látottakkal, mert a fő cél a győzelem megszerzése volt. Sabáli Balázs viszont nagyon csalódottan nyilatkozott, mert közel sem volt elégedett egyik-másik játékosának hozzáállásával.

A 12. forduló korábbi eredményei:

KTE-Duna Aszfalt – Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 92-81

PVSK-VEOLIA – Zalakerámia ZTE KK 88-89

MAFC – Alba Fehérvár 54-79

Mivel a MAFC papírforma vereséget szenvedett a bajnoki címet védő Alba Fehérvártól, így ha a mieink az idei utolsó mérkőzésükön – december 28-án  hazai pályán legyőzik a MAFC együttesét, akkor elkerülünk az osztályozót jelentő utolsó előtti helyről. Azaz, egy újabb kemény alsóházi rangadóra készülhetünk karácsony után.

Szántai Tibor