A 11. forduló mérkőzéseit játszották a csapatok a karácsonyt megelőző hétvégén. Nekünk a szombathelyiek jutottak hazai pályán, s bizony nem néztünk könnyű mérkőzés elé. Ez beigazolódott, de minden jó, ha a vége jó: nyertünk!

Az elmúlt években egy kivételével a szombathelyiek mindig biztosan legyőztek bennünket. Az idei szezonban azonban nagyon kiegyenlített a mezőny, s a győzelem reményében fogadtuk az egy hellyel előttünk álló Falco csapatát. A vendégek teljes kerettel érkeztek, míg nálunk Ruják sérülés miatt nem állt Nikola Lazics rendelkezésére. Majdnem teljesen telt ház várta a csapatokat, s szurkolóink egy nagyszerű, karácsony előtti győzelemre készültek.

A találkozó a várt nagy küzdelmet hozta. Az első félidőben mindkét oldalon sok volt a hiba. Védekezésben mindkét oldal egészen jól teljesített, ám a támadójáték már közel sem ment olyan jól. A mieink 5 perc késéssel kezdték a meccset (0-7), ám az első negyed végére sikerült fordítaniuk (17-16). A második negyed még pontszegényebbre sikeredett. A jó védekezés mellett kellet ehhez az is, hogy mindkét palánk alatt ziccerek maradtak ki. Mi az első félidőben katasztrofálisan dobtuk a 3 pontosokat (11-ből egy dobásunk ért csak 3 pontot), s ennek is köszönhette vezetését a szombathelyi együttes. Szerencsére csak egyetlen pont volt 20 perc után a vendégek előnye, azaz semmi sem dőlt el egy félidő alatt. Megérdemelt volt a szombathelyi vezetés, mert a vendégek ránk erőltették rohanós játékukat, amely nem igazán ment nekünk. A gyenge dobószázalék mellett 15 eladott labdánk is volt az első kétszer tíz percben. Az viszont látszott kosarasainkon, hogy egyetlen pillanatra sem mondtak le a győzelemről, s küzdöttek a mérkőzés ezen szakaszában is. Hitet és erőt adott a fiúknak, hogy szurkolóink a hibák ellenére is űzték, hajtották kedvenceiket.

A harmadik negyed Balmazovicsról szólt. A vendégek idegenlégiósára nem figyeltek eléggé a mieink, s ő be is szórt négy triplát. Ennek eredményeként meg is lógtak a szombathelyiek nyolc ponttal a játékrész végére (47-55). Na, ekkor igazán nehéz helyzetben voltunk, mert minden a vendégek szándéka szerint történt. Számos vitatott játékvezetői ítélet is borzolta a mienk és szurkolóink idegeit. Kaptunk technikait – nem is egyet -, amely önmagában még nem lett volna felháborító, ám amit nekünk nem volt szabad, azt nem torolták meg a másik oldalon… Colemant sorozatosan cukkolták a szombathelyi kispadról, ám ez nem ért semmit. Amikor egyik sikeres dobása után ő is kiszólt azonnal technikait kapott.

Egy szó, mint száz: nem voltunk könnyű helyzetben a záró tíz perc előtt. Egy csapat erejét viszont éppen az mutatja legjobban, hogy mit produkál a legkeményebb pillanatokban. Nos, a mieink küzdőképessége a negyedik negyedben már jó játékkal is párosult, s sikerült teljesen elbizonytalanítanunk a vendégeket. Amikor Pitts egy támadáson belül harmadszor is dobhatott távolról, mert a lepattanókat megszereztük, s harmadszorra be is talált (57-60), érezni lehetett, hogy fordult a kocka. Ráadásul Cseh, Brbaklics és Kerpel-Fronius beállítása is jól jött, mert a kezdők tudtak pihenni, s közben a szombathelyiek fáradtak. A hangulat pedig egyre csak fokozódott. A 38. perc végén Pitts 2+1-ével vettük át a vezetést (64-63), majd Alekszandrov nagy pillanatai jöttek. Ám előtte még Pitts ellen sportszerűtlent fújtak a játékvezetők, s mivel már korábban kapott egy technikait is, így őt kiállították, el kellett hagynia a pályát. A vendégek 67-63-ról Tóth egy jó büntetőjével és Curry triplájával még egyenlítettek (67-67), ám Alekszandrov a büntetőből nem tudott hibázni (71-67). Ő egyébként ebben a szezonban még nem hibázott a büntetővonalról (!), azaz kötélből vannak az idegei. A vendégek 9,5 másodperccel a vége előtt időt kértek, de már ez sem segített rajtuk. Coleman labdát lopott és zsákolt (73-67), a publikum pedig ünnepelhetett!

Ezúttal nem csillogva, villogva nyertünk, hanem alaposan megküzdöttünk a sikerért, s az ilyen győzelmek érnek a legtöbbet. Kellett hozzá a segítség a néző térről, amely ezúttal is nagyon sokat számított.

JP Auto-Jászberényi KSE – Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 73-67 (17-16, 13-15, 17-24, 26-12)

JP Auto-JKSE: Pitts 23/6, Rakics 9/3, Coleman 16/3, Alekszandrov 19/3, Pantelics 4

Csere: Kerpel-Fronius 2, Brbaklics -, Cseh –

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely: Norfleet 5/3, Váradi 8, Balmazovics 16/15, Pustahvar 8/6, Reddic 7

Csere: Tóth 7, Curry 16/12, Bíró –
Kipontozódott: Reddic (33. perc), Tóth (40. perc)
Kiállítva: Pitts (40. perc)

A találkozót követő sajtótájékoztatón Nikola Lazics elmondta, hogy nagyon elégedett játékosaival. – Egy nagyon küzdelmes mérkőzést sikerült megnyernünk a nagy hagyományokkal rendelkező Falco ellen. Nagyon jól állunk a tabellán, de helyezésünk megőrzése nagyon nehéz feladat lesz a folytatásban – mondta, s hangsúlyozta azt is, hogy a csapat és ő is mindent megtesz azért, hogy ez így maradjon. Vezetőedzőnk külön megköszönte a szurkolók támogatását és mindenkinek kellemes karácsonyi ünnepeket kívánt.

A vendégek mestere, Gasper Okorn gratulált a megérdemelt jászberényi győzelemhez. Elmondta, hogy három negyeden át megvalósították, amit elterveztek, de a negyedik tíz percre szétesett csapata játéka. Döntő pillanat volt szerinte, amikor Pitts egy támadáson belül háromszor is távolról próbálkozott, s harmadikra be is talált.

Egyesületünk ezzel a győzelemmel kíván kellemes karácsonyi ünnepeket szurkolóinak és kosárlabda kedvelők nagy táborának!

A 11. forduló további eredményei:
KTE-Duna Aszfalt – Szolnoki Olaj KK 70-71 (korábban lejátszották)
Kaposvári KK – EGIS Körmend 87-92
Atomerőmű SE –PVSK-VEOLIA 84-75
Sopron KC – DEAC 102-85
SERCO-TF-BP – Naturtex-SZTE-Szedeák 60-57
Zalakerámia ZTE KK – Alba Fehérvár 89-83

A bajnokság állása 11. forduló után:
1. Szolnoki Olaj KK 10 gy 1 v
2. EGIS Körmend 8 gy 3 v
3. Zalakerámia ZTE KK 8 gy 4 v
4. JP Auto-JKSE 7 gy 4 v
5. PVSK-VEOLIA 7 gy 5 v
6. Falco-Energia Vulcano KC Szombathely 6 gy 5 v
7. Atomerőmű SE 6 gy 5 v
8. Sopron KC 6 gy 5 v
9. DEAC 5 gy 6 v
10. KTE-Duna Aszfalt 5 gy 6 v
11. Alba Fehérvár 4 gy 7 v
12. Kaposvári KK 3 gy 8 v
13. Naturtex-SZTE-Szedeák 2 gy 9 v
14. SERCO TF –BP 1 gy 10 v

A Zalakerámia ZTE KK és PVSK-VEOLIA már 12-12 mérkőzést játszott.

Szántai Tibor