Az NB I A-csoportos felnőtt férfi kosárlabda-bajnokság hétvégi fordulójában, szombaton a Zalakerámia ZTE KK csapatát fogadjuk a Bercsényi úti játékcsarnokban.

Nincs más lehetőségünk, mint az idei, még hátralévő, két hazai bajnoki mérkőzésünket meg kell nyernünk, hogy a kieséses helyosztót a szezon végén elkerülhessük. Azaz, a Zalaegerszeg és az újonc Oroszlány ellen is nyernünk kell. Ez persze egyáltalán nem tűnik könnyű feladatnak.

 

Az első lépést a felzárkózást jelentő úton szombaton a Zalakerámia ZTE KK ellen tehetjük meg. Egyben megszerezhetjük szombaton az első hazai győzelmünket is. Persze a zalaiak közel sem feltett kézzel érkeznek hozzánk, hiszen ők sokkal jobban állnak, mint mi és van esélyük arra, hogy a Magyar Kupa 8-as döntőjének is résztvevői legyenek. Ehhez viszont nyerniük kellene Jászberényben.

 

A Zalakerámia ZTE KK elég kiegyensúlyozottan szerepel odahaza és idegenben is. Hazai pályán 3-3 győzelmük és vereségük van, míg idegenben kétszer győztek és háromszor kikaptak Bencze Tamásék. Zalaegerszegen legyőzték a Körmendet, az Alba Fehérvárt és a Szegedet, de kikaptak a Szolnoktól, a Pécstől és az újonc Oroszlánytól is. Minden bizonnyal utóbbi vereség volt az idei szezonban a legfájóbb az egerszegieknek. Idegenben nyertek Kaposváron, és Sopronban, míg Szombathelyen, Pakson és Kecskeméten kikaptak. Igen vegyes mérleg ez, de azt mutatja, hogy idegenben is veszélyes csapat a ZTE.

 

A zalaegerszegieknél mindenképpen érdemes kiemelni Szabó, Agafonov, Williams és Johnson, valamint Djuric játékát, akik képesek mérkőzések eldöntésére. Nagyon fontos lesz ezen a találkozón is, hogy a palánk alatt a magas emberek „csatáját” – lepattanózás – ki nyeri. Hazai pályán sokkal keményebben kell dolgoznunk a palánkok alatt, mint tettük legutóbb Debrecenben. Az igazság persze az, hogy nekünk elsősorban nem az ellenfelekkel, hanem saját magunkkal kell foglalkoznunk. Sokkal többre képes csapatunk, mint amit eddig nyújtott, s ennek a folytatásban ki kell jönnie. Azt látni, hogy nincs nagy különbség az A-csoportban szereplő csapatok között. A mezőnyből csak a Szombathely és a Körmend emelkedik ki, míg a többiek ellen bárhol lehet esélye bárkinek nyerni.

 

Márpedig nekünk így vagy úgy mindenképpen meg kell nyernünk a még hátralévő idei két hazai találkozónkat. Most nem igazán az lesz a lényeg, hogy hogyan játszunk, mert nyerni lehet gyengébb teljesítménnyel is. Egy viszont biztos: küzdeni kell az utolsó leheletünkig, mert a sikert soha, sehol nem adják könnyen. Ehhez pedig mindenképpen szükség lesz arra is, hogy a nézőtérről jöjjön a biztatás. Ebben eddig sem volt hiány, s csak a legnagyobb elismeréssel szólhatunk szurkolóinkról, akik a gyengébb szezon ellenre is kitartanak csapatunk mellett. Ők is mindenképpen megérdemelnének egy sikert a karácsonyfa alá, s egy másik sikert az év búcsúztatására.

Egyelőre úgy tűnik, hogy nálunk mindenki hadra fogható, s reméljük ez így lesz szombaton is. Teljes kerettel egy nagyon jó mérkőzést játszhatunk egykori edzőnk, Bencze Tamás csapata ellen, s remélhetőleg a végén mi örülhetünk majd a győzelemnek. Így legyen!

 

A hétvégi forduló programja:

 

  1. december 20 – péntek

19.00 óra: Alba Fehérvár – Kaposvári KK

 

  1. december 21. – szombat

13.00 óra: Falco-Vulcano Energia KC Szombathely – Atomerőmű SE

18.00 óra: Jászberényi KSE – Zalakerámia ZTE KK

18.00 óra: Szolnoki Olajbányász – PVSK-VEOLIA

 

  1. december 22. – vasárnap

17.00 óra: OSE Lions – KTE-Duna Aszfalt

18.00 óra: Sopron KC – Naturtex-SZTE-Szedeák

 

Hajrá JKSE!

Szántai Tibor