A második negyed döntött a fehérváriak javára

Ragyogóan kezdett, 10 ponttal is vezetett csapatunk az Alba Fehérvár ellen, de a második tíz percben állva hagytak bennünket a vendégek és hiába nyertük meg a harmadik és negyedik negyedet, a győzelemért járó két pont Székesfehérvárra került. Fotó: Gémesi Balázs.

Nagy várakozás előzte meg a mieink Alba Fehérvár elleni mérkőzését, hiszen két új amerikai légiósunk, Baker és Penn ezen a találkozón mutatkozott be. Ragyogóan kezdtük az összecsapást, hiszen az első vendég duplára 10 ponttal válaszoltunk. Sőt, 20-10-re is vezettünk a meglehetősen tompán kezdő fehérváriak ellen, akik a negyed utolsó három percére már „felébredtek” és egy utolsó pillanatban szerzett triplával át is vették a vezetést (22-23). A jó folytatás a második tíz percben sajnos elmaradt. Bár 27-29-nél még bizakodhattunk a fordításban, ám a fehérváriak „gyilkos” távoli dobásai rendre betaláltak és Csurovics mester hiába kért időt, a különbség nőni kezdett. Ráadásul a palánk alatt sem tudtunk mit kezdeni a vendégek magas embereivel. beállt Csorvási, akit akár öt perc alatt kipontozhattak volna a játékvezetők – messze a megengedett keménység felett dolgozott a palánk alatt -, s erre nem tudtak válaszolni a mieink. Ráadásul mezőnyben is volt néhány feltűnően rossz ítélet – Nelson lekönyökölték, de elmaradt a fújás, Bakert bedöntötték a festéken belül, de támadó helyett ő kapott személyit, Nelson szabálytalankodott a félpályánál, hogy megakassza a vendégek gyors támadását, ám a bírók „előnyszabályt” adtak és ez 2 pontot ért a vendégeknek -, s ez már nagyon sok volt, ezt nem tudták ellensúlyozni a mieink. Mindehhez hozzátartozik, hogy a fehérváriak 75%-os pontossággal dobták a triplákat, míg mi alig találtunk a gyűrűbe. Megérdemelten vezetett a félidőben a vendég gárda, de lehetett volna szorosabb is az eredmény (34-54).

 

A második félidőre már csak az a kérdés maradt, hogy sikerül-e közelebb kerülnünk a vendégekhez, vagy tovább nő a különbség. Utóbbira is megvolt az esély, hiszen a fehérváriak kezdtek egy 5-0-s rohanással, de ezt követően a már korábban is jól játszó Penn és Baker mellé feljavult Alekszandrov, aki az első félidőben nem szerzett egyetlen pontot sem. Támadásban Pantelics is eredményes volt, de a saját palánkunk alatt nem bírt az Alba centereivel. Csorvási 6, Molnár Márton 16 pontot szerzett. Így azután hiába nyertük meg a harmadik és negyedik negyedet, a két bajnoki pont megérdemelten Székesfehérvárra került (82-95).

 

Míg nálunk a két új játékos, Penn (23 pont) és Baker (20 pont) végig kiemelkedően játszott, addig Alekszandrov csak a második félidőben zárkózott fel hozzájuk, míg Pantelics teljesítményét gyengébb védekezése rontotta le. Az Alba Fehérvár és a mezőny legjobbja Ljubicsics volt, aki irányítóként nagyszerűen mozgatta csapatát, szerzett 10 pontot, volt 13 (!) védőlepattanója, 8 asszisztja és 8 alkalommal faultolták a mieink. Mellette Govens, Guyton és Molnár is kiemelkedően játszott, s a vendégeknél hat játékos is elérte legalább a 10 szerzett pontot.

 

Jó mérkőzés volt, melyen sokkal jobban megszorongathattuk volna a jó erőkből álló fehérváriakat, ha jobban dobunk távolról és keményebben, szorosabban védekeztünk volna. Persze a sportban nincsen ha, az Alba Fehérvár jelenleg jobb csapat és érvényesítette a papírformát. Nekünk pedig tovább kell csiszolni a csapatmunkát, hogy a legfontosabb mérkőzéseken nyújtsuk majd a legjobb teljesítményt.

 

Jászberényi KSE – Alba Fehérvár 82-95 (22-23, 12-31, 23-21, 25-20)

Jászberény: Baker 20/6, Mészáros M. 4, Penn 23/6, Alekszandrov 16/9, Pantelics 13. Csere: Nelson -, Buzás -, Peringer -.

Alba: Govens 15/9, Guyton 19/15, Markovics 15/3, McDuffie 2, Csupkovics 12/6. Csere: Molnár M. 16, Takács M. -, Keller I. -, Lukács -, Ljubicsics 10/6, Csorvási 6.

A találkozót követően a két szakvezető és egy-egy játékos az alábbiak szerint értékelte a találkozót (forrás: mkosz.hu):

Miljan Csurovics, a JKSE vezetőedzője: – Az Alba nagyon jó csapat, nem ők a mi igazi ellenfeleink a bajnokságban, de természetesen szerettünk volna nyerni itthon. Napról-napra építkezünk, és szeretnénk a számunkra legfontosabb időszakra nagyon jó formába kerülni. Ehhez sokat kell még együtt dolgoznunk.

Arik Shivek, az Alba Fehérvár vezetőedzője: – Az első negyedben megleptek bennünket a jászberényiek, akik ezúttal is bizonyították, hogy egyáltalán nem gyenge a csapatuk, hiába állnak az utolsó helyen. Szerencsére sikerült rendezni a sorainkat, és a második negyedben már magunkhoz ragadtuk a kezdeményezést. Ahhoz, hogy elérjük célunkat, még sokat kell javulnunk és egyre jobbak is leszünk.

Ian Baker, a JKSE játékosa: – Három hete gyakorolunk együtt, és próbálunk egyre jobban játszani. Sajnos még vannak hullámvölgyek a játékunkban, de azon vagyunk, hogy ezeket kiküszöböljük. Első mérkőzésem volt Jászberényben, jól éreztem magam és jók voltak a szurkolók.

Darrin Govens, az Alba Fehérvár játkosa: –  Az egy hónapos szünet után nehezen lendültünk játékba, de a második negyedtől kezdve már jöttek a triplák, és védekezésben is feljavultunk. Tudtuk, hogy a szünet utáni első mérkőzés nem lesz könnyű, de örülünk, hogy így is sikerült nyerni.

Hajrá JKSE!

 

Szántai Tibor