A védekezés alakul, támadásban jelentősen javulnunk kell

A 15. forduló záró mérkőzésén érvényesült a papírforma, a megyei „nagytestvér”, a Szolnoki Olajbányász legyőzte csapatunkat a Bercsényi úti játékcsarnokban. Fotó: Gémesi Balázs.

Egyértelmű esélyese volt a találkozónak a 4. helyen álló szolnoki csapat, ám az első öt percben nagyon kiegyenlített volt a játék. Hol az egyik, hol a másik csapat vezetett. A mieink kispadjánál már ott volt Miljan Csurovics, akinek edzői diplomáit még akkreditálni kell a szövetségben, s így az Olajbányász ellen ő mint szakmai igazgató lehetett ott a csapat mellett. A vezetőedző hivatalosan még Lo Elhadji Malick volt. Sajnos a negyed második felében nem bírtunk a kemény, de sportszerű szolnoki védekezéssel és 10-10-ről 10-20-ra alakult az eredmény. Nem változott a játék képe a második tíz percben sem. Míg a mieink nehezen tudtak dobóhelyzeteket kialakítani – ha sikerült, akkor pedig rendre elhibáztuk a lehetőségeinket – a szolnokiak szorgosan gyűjtötték a pontokat, így a félidő végére 18 pontra hízott a különbség (20-38). Lehetett volna szorosabb az eredmény, de hat büntetőt is kihagytak a mieink.

 

A nagyszünetet követően alábbhagyott a szolnokiak koncentrációja és ezt a mieink jól használták ki. Ennek eredményeként a különbség megfeleződött, a negyedik negyed 54-45-ös szolnoki vezetésnél kezdődött. A játékrész elején már csak 7 pont volt a szolnokiak előnye, amikor „riadót” fújt Potocnik és játékosai ismét megrázták magukat. Nálunk Pantelics és Mészáros kipontozódott, s a vendégek előnye egyre nőtt. A találkozó végén mindkét oldalon minden játékos pályára került, s a lefújáskor 54-75 állt az eredményjelzőn.

 

A kapott 75 pont nem rossz teljesítmény egy élcsapat ellen, viszont a dobott 54 sajnos nagyon kevés. Dobáshatékonyságunk ezen a mérkőzésen sem javult, s ezért lett 20 pontnál nagyobb a különbség a találkozó végén. Míg a szolnokiak mezőnyből 46,6%-kal dobtak, addig mi csal 36,5%-kal. Ők öt, m hét büntetőt hagytunk ki. Tizenkilenc hármas kísérletünkből csak 3 volt jó (Szolnok 6/21), és az agresszív szolnoki védekezés eredményeként 20 labdát adtunk el, s ebből 17 pontot szerzett ellenfelünk. A 12 szolnoki eladott labdából mi 8 pontot szereztünk. A festékben is a vendégek voltak jobbak 28 illetve 38 pont. Ezek a számok is azt bizonyítják, hogy támadásban kell mindenképpen javulnunk, ha eredményesebbek szeretnénk lenni.

 

Jászberényi KSE – Szolnoki Olajbányász KK 54-75 (10-20, 10-18, 24-15, 10-22)

Jászberényi KSE: Nelson 2, Miller 10, Brbaklics 8, Alekszandrov 7/3, Pantelics 14/3. Csere: Mészáros -, Ruják B. 5, Buzás 3/3, Peringer 2, Vas Teplán 2.

 

Szolnoki Olajbányász KK: Jones 13/3, Kovács P. 9/3, Tucker 10, Juhos 6, Cakarun 13. Csere: Price 2, Krisztics 8/3, Tóth N. 2, Rudner 8/6, Frank -, Csák -, Taiwo 4.

 

A találkozót követő nyilatkozatok (forrás: mkosz.hu):

Lo Elhadji Malick, a JKSE vezetőedzője: – Két különböző félidőt játszottunk. Az első kétszer 10 percben nagyon nem működött a támadásunk a Szolnok remekül védekezett. A harmadik negyedben óriási erőket mozgósítottunk, ami eddig hiányzott. A Szolnok megérdemelten nyert, gratulálok nekik, nekünk támadásban sokat kell javulnunk.

Gasper Potocnik, a Szolnoki Olajbányász KK: – Nagyon jól felkészült Jászberénnyel játszottunk. Az első félidőben koncentráltak voltunk, irányítottuk a játékot. A harmadik negyedben voltak kihagyásaink és ellenfelünk szépen feljött. A záró tízpercben aztán ismét azt játszottuk, amit az első félidőben.

Djordje Pantelics, a JKSE játékosa: – Sajnos hiába javultunk fel a nagyszünet után, ez kevés volt, mert az első félidőben sokat hibáztunk. Kiegyensúlyozottabb játékra kell törekednünk és akkor eredményesebbek lehetünk. Nagyon sok erőt kivett belőlünk a felzárkózás, és a meccs végén ezt a Szolnok jól kihasználta.

Dakarai Tucker, a Szolnoki Olajbányász KK játékosa: – Nagyon jól kezdtük a mérkőzést, az első félidőben minden úgy történt, ahogy szerettük volna. A szünet után kicsit belealudtunk a meccsbe, nem koncentráltunk annyira és nem is játszottunk jól, a Jászberény pedig felzárkózott. A záró tízpercben aztán ismét mi domináltunk.

Hajrá JKSE!

 

Szántai Tibor