Az első idegenbeli sikerre hajtunk

Az NB I A-csoportos felnőtt férfi kosárlabdabajnokságban rajtunk kívül már minden csapat nyert legalább egyszer idegenben. Nekünk ez eddig nem sikerült, de szerdán, a 18. forduló mérkőzésén, Zalaegerszegen ismét nekifeszülnek fiaink.

Idegenben nyerni nem egyszerű, s ezt minden csapat megtapasztalhatta már ebben a szezonban is. Csak három csapatnak pozitív az idegenbeli mérlege 17 forduló után (Szolnok 7-2, Kecskemét 6-3, Körmend 4-3), két együttes (Alba Fehérvár, Atomerőmű SE) 4-4-szer nyert, illetve veszített, míg a többiek többször veszítettek, mint nyertek. Az is kiolvasható a statisztikából, hogy egyedül a mieink nem nyertek még idegenben.

Reményeink szerint előbb vagy utóbb megtörik ez az idegenbeli rossz sorozatunk. Erre akár Zalegerszegen is lehet esély. A házigazdák öt csapat ellen nyertek (Alba Fehérvár, DEAC, Kaposvár, MAFC, Szeged), s három ellen (Atomerőmű SE, Kecskemét, Szolnok) veszítettek. A mieink elleni találkozóra az Alba Fehérvár elleni, idegenben elszenvedett 98-86-os vereséggel melegítettek Bencze Tamás fiai. Előtte viszont nyertek Pakson, s hazai pályán a Szeged ellen is. A ZTE masszív, jó csapat, amelynek célja mindenképpen a legjobb 8 közé kerülés. Ehhez pedig a hazai mérkőzések megnyerése mindenképpen kell a zalaiaknak.

A két csapat az elsőosztályban először 2011/2012-ben találkozott egymással, s akkor az alapszakaszban mindkétszer a mieink győztek. Sőt a play out is a mi sikerünkkel ért véget, hiszen az első hazai vereség után Zalaegerszegen, majd Jászberényben is legyőztük a Zetét. Az utóbbi években viszont nem sok babér termett számunkra a zalaiak ellen. Legutóbb a 2014/2015-ös szezon hazai mérkőzésén győztük le őket. Azóta viszont minden találkozó ellenfelünk sikerével ért véget.

Most is a zalaegerszegiek számítanak a találkozó esélyesének, akik az alapszakasz jászberényi mérkőzésén, 2017 őszén 82-73-ra győztek. A hazaiaknál különösen Radics van jó formában, aki legutóbb a forduló válogatottjába is bekerült. Ahhoz, hogy legye esélyünk az első idegenbeli siker megszerzésére legalább olyan jó csapatjátékra lesz szükség, mint amilyet a DEAC ellen a találkozó nagy részében nyújtott csapatunk. Négy-öt perces kihagyás, pont nélküli játék viszont nem valószínű, hogy belefér. Az egységes csapatjáték mellett természetesen szükség lesz kiemelkedő egyéni teljesítményekre is, hogy jó eredményt érjünk el Zalaegerszegen, ahol nagyon nehéz nyerni.

A 18. forduló mérkőzéseit egyébként két részletben rendezik, mivel a nemzetközi kupában szereplő csapataink március 3-án pótolják majd az erre a napra kisorsolt találkozójukat.

18. forduló

2018. 01. 31.
18.00 óra: DEAC – MAFC
18.00 óra: Kaposvári KK – Sopron KC
18.00 óra: Naturtex-SZTE-Szedeák – KTE-Duna Aszfalt
18.00 óra: Zalakerámia ZTE KK – JP Auto-JKSE

2018. 03. 03.
18.00 óra: Atomerőmű SE – Szolnoki Olaj KK
18.30 óra: Falco-Vulcano Energia KC – Szombathely
19.00 óra: Alba Fehérvár – PVSK-VEOLIA

Szántai Tibor