Az első idegenbeli sikerünket Zalaegerszegen szerezhetjük meg

Az elmúlt három szezonban nem sok sikerrel jártunk, amikor a Zalakerámia ZTE KK ellen lépett pályára csapatunk. A mérleg öt ZTE és egy jászberényi siker, azaz volna mit javítanunk ezen a mérlegen.

A mieink szerda esti, zalaegerszegi vendégjátékával zárul az új bajnoki szezon második fordulója, melynek mérkőzéseit hat nap alatt játszották le. Mielőtt a ZTE elleni találkozóval foglalkoznánk, röviden összefoglaljuk a másik hat találkozón történteket.

NB I A-csoport – 2. forduló

A pécsiek a fehérvári győzelmüket követően a Körmendet verő Sopron ellen is otthon tartották a két bajnoki pontot. A hazaiak végig vezetve nyerték meg a találkozót.

Pécsi VSK-VEOLIA – Sopron KC 83-75 (25-16, 16-19, 19-23, 23-17)

A zalaegerszegi vereséget követően a kecskemétiek hazai pályán 20 perc után még hátrányban voltak a Debrecennel szemben, ám a második félidőben mind védekezésben, mind támadásban felülmúlták ellenfelüket..

KTE-Duna Aszfalt – DEAC 95-81 (26-26, 22-27, 25-14, 22-14)

A tavalyi szezon két döntősének mérkőzésén elmaradt a nagy küzdelem, a címvédő Szolnok biztosan gyűjtötte be második győzelmét, míg a szombathelyiek nyeretlenül állnak két forduló után.

Szolnoki Olaj KK – Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 88–68 (25-18, 20-15, 23-20, 20-15)

A Szolnok elleni hazai vereséget követően Kaposváron szerezte meg első győzelmét a szegedi alakulat. A jobban játszó vendégek meglepően nagy arányban győzték le a meglehetősen enervált kaposváriakat.

Kaposvári KK – Naturtex-SZTE-Szedeák 63-82 (21-27, 13-22, 18-10, 11-23)

A debreceni vereséget követően hazai pályán javított a Körmend, amely biztosan győzte le a tavalyi bronzérmes Alba Fehérvárt. A székesfehérváriak második mérkőzésükön is vereséget szenvedtek, s biztos, hogy nem ilyen idénykezdetről álmodoztak.

EGIS-Körmend – Alba Fehérvár 83-65 (27-12, 15-13, 24-23, 17-17)

Az első fordulóban általunk legyőzött paksiak a fővárosi újoncon álltak „bosszút”. A 41 pontos különbség nagyobb is lehetett volna, ám a negyedik negyedben már a cseresor játszott a hazaiaknál.

Atomerőmű SE – Serco – TF-BP 105-64 (33-17, 31-10, 26-20, 15-17)

Ezek az eredmények pedig azt jelentik, hogy két forduló után már csak három csapat lesz veretlen – a Szolnok és a Pécs mellé a mi mérkőzésünk győztese csatlakozik majd -, s csak három olyan együttes van, amely nem ízlelte még meg a győzelem ízét. Utóbbiak közé tartozik az újonc budapestiek mellett – nem kis meglepetésre – a Falco és az Alba Fehérvár.

Zalakerámia ZTE KK – JP Auto-JKSE

A második forduló záró mérkőzése lesz tehát a mieink vendégjátéka Zalaegerszegen. Két, az első fordulóban győztes együttes csap majd össze, hiszen a hazaiak egy igazán pontszegény mérkőzésen győzték le a Kecskemétet, míg mi a forduló legtöbb pontot hozó találkozóján győztünk a paksiak ellen. A zalaegerszegiek természetesen második hazai mérkőzésüket is szeretnék megnyerni, míg a mieink első idegenbeli sikerükre készülnek.

Az első forduló eredményeiből kiindulva megállapítható, hogy a ZTE jó védekezésének, a mieink pedig hatékony támadójátékuknak köszönhetően nyerték meg szezonbéli első bajnokijukat. Várhatóan a zalaegerszegieknek 64 dobott pont nem lesz sokszor elég a győzelem megszerzéséhez, ahogy vélhetően mi sem dobunk minden mérkőzésünkön 91 pontot. Azaz, a házigazdáknak támadásban, nekünk védekezésben kell javulnunk, ha sikeresek szeretnénk lenni.

Soros ellenfelünk kerete is alaposan átalakult a nyáron. Rutinos magyar játékosok távoztak – Horváth Ákos, Mohácsi Máté – és idegenlégiósait is kicserélte a ZTE. Bencze Tamás, aki korábban dolgozott nálunk is, a kecskemétiek elleni találkozót követően a két pont megszerzésével elégedett volt, de megjegyezte, hogy sok hiba volt még a játékukban, azaz alakulófélben van még a ZTE is. Ahogy nálunk is kell még idő, hogy a Nikola Lazics által elképzelt csapatjáték olajozottan és eredményesen működjön.

Az elmúlt három szezonban lejátszott hat alapszakaszbeli találkozót követően ötször is a zalaegerszegiek örülhettek győzelemnek.

2015/2016

JKSE – ZTE 99-91

ZTE – JKSE 74-72

2016/2017

JKSE – ZTE 80-84

ZTE – JKSE 82-70

2017/2018

ZTE – JKSE 82-68

JKSE – ZTE 73-82

Az első fordulóban nálunk 9, a zalaiaknál 11 játékos lépett pályára. Mindkét csapatnál 7-7 kosaras töltött a pályán legalább 10 játékpercet. A zalaiaknál 9 játékos szerzett pontot, s öten érték el vagy lépték túl a 10 pontos határt, míg nálunk 8 pontszerző volt, s öten szereztek legalább 10 pontot.

A zalaiak hosszú idő után idén ismét kiléptek a nemzetközi porondra és az Alpok Adria Kupa C-csoportjában kedden Horvátországban lépett pályára a BC Adriaoil Skrljevo együttese ellen és 83-75-ös vereséget szenvedett. Ebből az eredményből sem lehet azonban sok következtetést levonni, hiszen ezt a kupasorozatot a zalaiak arra használják, hogy a bajnokikon kevesebb szerepet kapó fiatalok minél többet játszhassanak.

A szezon első fordulóiban nehéz még esélyeket latolgatni a legtöbb mérkőzés kapcsán. Persze a hazai pálya sokat jelenthet, de az is, hogy melyik csapat állt össze jobban. A mieink az első fordulóban igazán biztató teljesítményt nyújtottak, s ha ponterősségüket megtartják és egy kicsit jobban védekeznek, akkor nem lehetetlen az idegenbeli siker sem a ZTE ellen.

Jó hír a szurkolóknak: szerdán este a Bercsényi úti játékcsarnokban az új kivetítőkön megtekinthető lesz a Zala TV élő közvetítése a találkozóról!

Hajrá JP Auto-JKSE!

Szántai Tibor