A Lehel Kosársuli utánpótlás-nevelésében szakmai igazgatói pozíciót betöltő, valamint az idei szezontól az utánpótlásban edzői feladatokat is ellátó Harkai Hunort kerestük fel néhány kérdés erejéig, aki a mozgalmas nyári programok mellett, a jövőbeni terveiről és a felnőtt együttesről is beszélt.

1. Nyáron Indiában és Sepsiszentgyörgyön is kosárlabda edzőtáborokban vettél részt, sőt az erdélyi foglalkozásokra a Lehel Kosársuli egy másik edzője, Takács Martin is veled tartott. Hogy érezted magad Indiában és Erdélyben? Milyen tapasztalatokat szereztél?

Kiválóan érzem magam mindig Indiában! Most voltam Hyderabad városában harmadik alkalommal, ahol jó volt viszontlátnom a barátaimat, kosárlabda kapcsolataimat, illetve a kosárlabda mellett egyéb egzotikus helyeket. Volt, hogy naponta 6 edzést is tartottam, mivel a tábort 4 különböző helyen tartottuk meg egy több, mint 10 millió lakosú városban. Ez volt Hyderabadban a második nemzetközi kosárlabda tábor, amit tartottam Telengana Állam Kosárlabda Szövetségének együttműködésével, a GSAEP sport cég szervezésében. A helyi edzők számára pedig edzői szemináriumon készültem előadásokkal. Ezt az együttműködést a GSAEP sport cég és Telengana Kosárlabda Szövetsége szeretné tovább folytatni, amennyiben Karácsony környékén és a kosárlabda szezon után el tudok utazni Indiába 1-2 hétre ismét.

Erdélyben néha az a benyomásom, mintha a Vajdaságban lennék, mindig jó visszatérni Sepsiszentgyörgyre a Kosársuli nemzetközi kosárlabda táborba. Évről-évre fejlődik a tábor, ami ebben az évben hatalmasat ugrott előre, nem csak létszámban. Kitűnő alkalom más külföldi edzőktől tanulni a gazdag program mellett. Takács Martin kiérdemelte a klubban hozzáállásával, rátermettségével és motiváltságával, hogy a táborban dolgozhasson vezetőedzőként és kiváló munkát végzett.

2. Augusztus elsején indult a felkészülés a Junior együttesnek, illetve a Serdülő A csapatnak, mindkét gárda az új idényben már a te irányításoddal fog készülni. Milyen céljaid vannak a két csapattal kapcsolatban?

Napi két edzéssel készültünk augusztusban, szeptember 3-tól pedig átálltunk napi egy csapat edzésre a plusz egyéni edzések mellett. Felkészülési mérkőzéseken és tornákon szép eredményeket értünk el, azonban a Junior Országos Selejtezőn nem tudtunk teljes kerettel kiállni és nem sikerült kiharcolnunk a helyet a Kiemelt Bajnokságban. Amit elszalasztottunk, szeretnénk elérni a Regionális Ligán keresztül. Ma a fiatal játékosok hajlamosak elfelejteni, hogy a parketten minden egyes percért meg kell küzdeniük, akár az életben más dolgokért. Meg kell mutatniuk minden edzésen, hogy fejlődni akarnak, versenyezni a csapattársaikkal és fontos számukra a közösség, a csapat és a klub. Ebben segítek nekik, ez a legfontosabb feladatom és célom.

A Junior csapatból jobbulást és gyors felépülést kívánok oszlopos tagunknak, Kaszás Mártonnak, aki bal kulcscsonttörést szenvedett a múlt héten.

A juniorok mellett a Serdülő A csapatot edzem még. Szintén tehetséges csapatnak tartom őket és bízok bennük. Hiszek bennük, hogy nagyobb léptekkel tudunk haladni a fejlődésük érdekében. Velük is augusztus 1-től kezdtünk el dolgozni és több felkészülési mérkőzésünk volt szintén. Az Országos Bajnokság 1. fordulója után pedig továbbra is a régiónk A csoportjában helyezkedünk el. A következő három Területi Országos Fordulóban is szeretnénk bizonyítani és biztosítani a helyünket a januárban induló Országos Főtáblán.

3. Mint köztudott, az edzősködés mellett a Lehel Kosársuli utánpótlás-nevelésében szakmai igazgatói pozíciót is betöltesz. Mit szeretnél megvalósítani ebben az évadban az egyesületnél? Milyen újdonságok várhatóak az egyesületben utánpótlás szinten?

Ettől a szezontól a Serdülő korosztálytól minden csapatnál két edző foglalkozik a csapatokkal. A fiatalabb utánpótláscsapatoknál pedig alkalmanként szintén biztosítunk segédedzőt. Megtörténik a korosztályok munkájának összevonása, ami nem csak a tehetséges játékosok edzését és játéklehetőséghez jutását illeti az eggyel idősebb korosztályokban. A felkészülési mérkőzések számát jelentősen növeltük a nyár folyamán. Ez év januárjától elméleti edzői tudásmegosztásokat szerveztünk, amit ebben a szezonban gyakorlati előadások váltanak fel játékosaink közreműködésével, adott témákban, több előadótól. Az utánpótlás-bázisunkat bővítjük új iskolákban való toborzással Jászberényben, valamint a környező településeken is szeretnénk indítani kosárlabda iskolát. Jászberényen kívül jelenleg Nagykátán és Jászapátin folynak már az edzések főleg alsós gyermekekkel.

Októbertől a jászberényi Mini csapatok a bajnokság mellett szinte havonta összemérhetik tudásukat egymással, illetve a környező településekkel, ahol Mini csapataink vannak. Ezeken az összejöveteleken, ügyességi versenyeken, 1 az 1 elleni, és 3 a 3 elleni tornákon kovácsolódhatnak össze a gyerekek. Minden utánpótláscsapatunknak a mérkőzések mellett kedveskedünk a szezonban további programokkal, érdekes csapatösszetartással, valamint selejtezőket szervezünk több versenyszámban, aminek a döntősei a JKSE felnőtt csapatának a félidő szünetében mérhetik össze tudásukat a közönségünk előtt. Új technológiák bevezetésével is akarjuk könnyíteni edzőink munkáját a játékosok technikai, taktikai és optimális fizikai fejlesztésében. Ezért már teszteltük a csapatok mozgás monitorozására fejlesztett két típusú rendszert, amit a közeljövőben szeretnénk használni.

4. Térjünk rá egy kicsit a felnőtt gárdára. Nikola Lazics együttese szombaton nagy csatában győzte le az Atomerőmű SE gárdáját hazai pályán. Mi a véleményed a felnőtt csapatról? Mit vársz tőlük az idei idényben?

Az idei felnőtt csapatunkat erősebbnek tartom a tavalyinál, és megvan a potenciálunk a jó szerepléshez. Ehhez jelentősen több idegenbeli győzelmet kell aratnunk a tavalyi szezonhoz képest, amihez elengedhetetlen megmutatnunk a karakterünket. Le a kalappal a Szurkolóink előtt, akik hatodik emberként segítették csapatunkat a győzelemhez a Paks ellen.

Ami nagy pozitívum, hogy a csapatnak volt tartása, a helyenként érthetetlen játékvezetői ítéletek mellett, illetve Pantelics ötödik személyi hibája után sem zuhant össze a gárda, Czirbus József energiájával és küzdésével jól helyettesítette a szerb kosarast az utolsó játékrészben. Aleksandrov nagyon hasznosan játszott a gyűrű alatt és távoli dobásaival meglepte a paksi csapatot. Ez a győzelem löketet adhat nekünk a ZTE elleni idegenbeli mérkőzésen, akik a KTE-t múlták felül az első fordulóban. Azt figyelembe véve, hogy előbb állt össze a csapat, mint az előző szezonban és ha nagyobb rotációval leszünk képesek játszani, valamint a sérülések is elkerülik játékosainkat, akkor esélyt látok a Középházra. Szükségünk lesz minden Szurkolónkra a következő hazai mérkőzésünkön is a negyedik fordulóban az Alba ellen, töltsük meg teljesen a Bercsényi Általános Iskola sportcsarnokát október 20-án és ismét buzdítsuk együtt a csapatot!

A Magyar NB I/A-s Férfi Kosárlabda bajnokság ebben az évben még erősebb és izgalmasabb lehet, már az első fordulóban több felsőházra hajtó csapat megtorpant. A Szolnoki Olaj nagyon erős kerettel vágott neki a bajnokságnak, habár a Cantu elleni szolnoki BL visszavágó után nem biztos, hogy a keretében levő összes idegenlégiós végleges megoldás marad a Tisza-parti együttesben. Az Albából hiányozni fog Keller Ákos, a Falcoból Perl Zoltán és Darrin Govens, ami nagy érvágás lesz ennek a két csapatnak, de ez pozitívan hathat a hazai játékosok fejlődésére a nagyobb játéklehetőség tekintetében. A Körmend mellett a megerősödött Paksot várnám még a Felsőházba, akiknél az első fordulóban lehet kihatással volt Eilingsfeld János és Ruják András távolléte előzőekben a válogatottal, így kevesebbet készültek a csapattal. Trajkovski tudása alatt teljesített, az ABA ligában jelentősen jobb mutatókkal szokott teljesíteni, de a KTE-vel és a PVSK-val is számolni kell a Felsőházba kerülésnél. A Debrecen nagyon megerősödött szintén, így jó esélye van feljebb végeznie, mint az előző szezonban.