Már csütörtökön, az Atomerőmű SE – DEAC találkozóval, megkezdődik a 15. forduló az NB I A-csoportos felnőtt férfi kosárlabdabajnokságban. A mieink szombaton, a legutóbbi fordulóban az Alba Fehérvár ellen bravúros győzelmet arató, Kaposvári KK együttesét fogadják.

Az eddig eltelt 14 forduló eredményei bizonyítják, hogy nagyon kiegyenlített a mezőny az NB I A-csoportos férfi kosárlabdabajnokságban. Kis túlzással szinte bárki bárkit le tud győzni, s ettől izgalmas igazán ez a szezon. Így azután nem számíthatunk könnyű mérkőzésre az eddig 6 győzelmet szerző Kaposvár ellen sem. Vendégeink négy győzelemmel kezdték a szezont, majd sorozatban hét mérkőzést veszítettek. Azaz nincs könnyű szezonja a Kaposvárnak sem. Legutóbb viszont hazai pályán bravúros győzelmet arattak Fekete Ádám tanítványai a bajnok Alba Fehérvár ellen.

A kaposváriak hasonló problémákkal küzdenek, mint mi. Van egy jó kezdő ötösük, ám mögöttük rövid a kispad, kicsi a rotációs lehetőségük. Dunn, Spica, Ivosev, Hendlein, Baki és Tóth P. minőségi játékosok, akik idegenben is komoly gondot okozhatnak ellenfeleiknek.

A két együttes NB I A-csoportos összecsapásai eddig meglehetősen vegyes eredményekkel zárultak. Első NB I A-csoportos évünkben (2011/2012-es szezon) nem kis meglepetésre oda-vissza legyőztük a kaposváriakat. Volt olyan év, amikor mindkét csapat idegenben győzte le a másikat, s olyan évek is, amikor a hazai csapat nyerte egymás elleni találkozójukat. Most viszont lenne már mit törlesztenünk ellenünk, hiszen legutóbb a 2015/2016-os szezonban tudtuk őket hazai pályán legyőzni (85-76). Idegenben viszont kikaptunk 95-80-ra. A tavalyi szezonban mindkét mérkőzés nagy küzdelmet hozott a két csapat között, s mindkétszer (90-94, 73-79) a kaposváriak örülhettek a győzelemnek. Ahogy az idei szezon első felében Kaposváron lejátszott találkozó is a hazaik sikerével ért véget (76-67). Azaz, meglehetősen régen várunk már egy újabb sikerre a Kaposvári KK ellen.

Olyan együttes érkezik tehát hozzánk, amely ellen hazai környezetben mindenképpen van esélyünk a jó eredmény elérésére. Győzelmünkkel közelebb zárkózhatnánk az előttünk állókhoz, így éppen soros ellenfelünkhöz is. Nagy tehát a találkozó tétje, s ezt tudják a kaposváriak is.

Ahhoz, hogy szombaton este mi hagyhassuk el győzelemmel a Bercsényi úti játékcsarnok játékterét mindenképpen szükséges lesz, hogy csapatként jó teljesítsünk. Persze kell majd, hogy kiemelkedő egyéni teljesítmények is legyenek. Legutóbb, Körmenden csak Nelson tudott extrát nyújtani (a forduló MVP-je is lett), de ez kevés volt a sikerhez. A Kaposvár ellen több jó teljesítményre lesz szükség. No, meg kell még a közönség támogatása is. A szurkolók ugyanis a kritikus pillanatokban nagyon sokat tudnak segíteni. Ha semmi sem jön közbe, akkor Nikola Lazics a teljes rendelkezésére álló kerettel „gazdálkodhat” majd a mérkőzésen.

A 15. fordulóban egyébként számos érdekes mérkőzést rendeznek. A programból kiemelkedik az Alba Fehérvár – Falco rangadó, de számunkra fontosnak számít, hogy milyen eredménnyel zárul majd a MAFC – Körmend és a Sopron – Szolnok összecsapás.

A 15. forduló párosítása:

január 11. – csütörtök

18.00 óra: Atomerőmű SE – DEAC

január 12. – péntek

17.45 óra: Alba Fehérvár – Falco-Vulcano Energia KC Szombathely

18.00 óra: PVSK-VEOLIA – KTE-Duna Aszfalt

január 13. – szombat

18.00 óra: JP Auto-JKSE – Kaposvári KK

18.00 óra: MAFC – EGIS Körmend

18.00 óra: Zalakerámia ZTE KK – Naturtex-SZTE-Szedeák

január 14. – vasárnap

18.00 óra: Sopron KC – Szolnoki Olaj KK

Szántai Tibor