Befejeződött a 2019/2020-as szezon, nincs bajnok és nincs kieső

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége az alábbi közleménnyel zárta le a 2019/2020-as bajnoki szezont.

A koronavírus terjedése miatt a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége március 13-án felfüggesztette valamennyi versenysorozatát az utánpótlás korosztályokkal bezárólag. A továbbiakról március 17-én tartott értekezletet az elnökség, a veszélyhelyzetre való tekintettel internetes kapcsolat segítségével.

A szövetség előzetesen megkérdezte az első és második vonal klubjait arról, hogy miként állnak a bajnokság folytatásához.

A beérkezett vélemények alapján döntő többséget kapott az a javaslat, hogy a bajnokságokat az eddigi eredmények alapján fejezzék be. Ezt elfogadva az elnökség úgy döntött, hogy befejezettnek nyilvánítja a 2019/2020-as bajnokságokat minden korosztályban, mindkét nembenBajnokot nem hirdetnek, mint ahogyan kieső sem lesz idén. A nemzetközi kupás szerepléssel kapcsolatban nem hoztak most határozatot.

Fontos kérdés a játékosok szerződésének lezárása. A szövetség arra ösztönzi a klubokat, hogy a sportolói szerződéseket lehetőleg közös megegyezéssel zárják le.

A férfi magyar kupát ebben az idényben nem rendezik meg, emellett valamennyi szövetségi szakmai és válogatott programot május 31-ig felfüggesztenek.

A következő támogatási időszak sportfejlesztési programjainak bírálati előkészítése folyamatban van, a jelenlegi helyzetben felmerülő, TAO elszámolásokkal kapcsolatos kérdésekről az MKOSZ hamarosan tájékoztatja a sportszervezeteket!

Az MKOSZ döntéséről megkérdeztük klubunk elnökét, Petőfi Áront: – Szerintünk a szövetség a lehető legészszerűbb és legjobb döntést hozta. Mivel az alapszakaszt sem tudták a csapatok befejezni, így nem lett volna igazán értelme bajnokot és kiesőt megnevezni. Mivel pedig nem lehet tudni, hogy a koronavírus járványt követően mikor áll vissza a normális élet Magyarországon, így azt sem lehet tudni, hogy mikor lehet újra edzeni és mérkőzéseket játszani úgy, hogy a mérkőzéseken a szurkolók is ott legyenek. Most egyeztetnünk kell minden játékossal külön-külön – az idegenlégiósaink készülnek haza – és bízni abban, hogy minél hamarabb visszaáll a megszokott élet az országban. Most még az is kérdéses, hogy a következő szezonra mikor kezdődhet a felkészülés, a klubok lehetőségeit pedig alapvetően meg fogják határozni, hogy a gazdaságot, a szponzorokat milyen károk érik a koronavírus járvány miatt. Azaz, jelenleg nagyon kiszámíthatatlan a helyzet, s csak abban bízhatunk, hogy mielőbb úrrá lesz a világ a koronavírus járványon. Addig is arra kérünk mindenkit, hogy vigyázzon magára és környezetére, mert együtt mindent le tudunk győzni!

Hajrá JKSE!

Szántai Tibor