Érvényesítette a papírformát a Falco ellenünk

A 16. bajnoki fordulóban az Aréna Savariában, a tavalyi döntős Falco-Vulcano Energia KC Szombathely ellen kellett pályára lépni csapatunknak. A hazaiak otthon még ebben a szezonban nem szenvedtek vereséget, s makulátlan mérlegüket ellenünk is megtartották.

A bajnoki címre esélyes Falco otthonába nem győzni járnak a magyar csapatok. A szombathelyiek a most futó bajnoki szezonban sem találtak még legyőzőre hazai pályán, azaz nagyon nehéz mérkőzés várt a mieinkre.

I. negyed

Nelson triplájával kezdődött a mérkőzés, majd fordítottak a hazaiak, ám az első tíz percben nem volt jelentős különbség a csapatok között. Mindkét oldalon ziccerek maradtak ki, a dobószázalék az átlagos alatt maradt. Sikerült lassítanunk a játékot, s a gyors szombathelyi lerohanásokat megakadályozni. Ez láthatóan nem ízlett a hazaiaknak, akik nem találták saját játékuk ritmusát. A játékrész ennek megfelelően csak egy pontos hazai előnnyel zárult (16-15).

II. negyed

Egy kétpontossal sikerült fordítanunk a negyed elején, s mivel a hazaiak közel 3 percig nem találtak be, vezettünk 17-16-ra. Közben több támadást mi is elrontottunk, s amikor Pusztavar két triplát elsüllyesztett a gyűrűnkben (17-22), Nikola Lazics időt kért. Sajnos ez sem segített, mert támadásban sokat hibáztunk, míg a szombathelyiek Zsigeranovics révén 10-re növelték előnyüket (27-17). A játék képe a folytatásban sem változott, őrizet 8-10 pontos előnyét a hazai együttes. A nagyszünetre 35-27-es állással vonultak a csapatok.

III. negyed

Alaposan ráijesztettünk a hazaiakra, hiszen a 27. percben rövid időre átvettük a vezetést is (44-45). Ezt követően viszont felpörgette a játékot a Falco és a félidei különbségre még két pontot rá is tettek a hazaiak (55-45). Ez pedig azt jelentette, hogy egészen jó három negyedet játszottunk az egyik bajnokesélyes otthonában.

IV. negyed

Amint azt várni lehetett, a nagyobb rotációval rendelkező házigazdák növelni tudták a különbséget. A 33. percben már 20 pont volt a hazaiak előnye, s ezt a különbséget a mérkőzés végéig tartani tudták (85-65). A lényegesen nagyobb játékerőt képviselő Falco otthonában tisztes vereséget szenvedett csapatunk, amely a játékidő első három részében tudta a lépést tartani ellenfelével.

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely – JP Auto-Jászberényi KSE 85–65 (16–15, 19–12, 20–18, 30–20)

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely: Govens 11/3, Perl 23/6, Váradi 10/6, Borisov 11/9, Tóth N. 8.

 Csere: Pustahvar 6/6, Norfleet 5/3, Zsigeranovics 2, Durázi 6, Hódi -, Kovács B. 3/3, Dancsecs -.

JP Auto-JKSE: Nelson 15/9, Rakics 3/3, Wallace 18/9, Lucsics 8, Sejfic 10.

Csere: Molnár 2, Cseh 2, Kerpel-Fronius 7/3, Bazsó -.

A bb1.hu kosaras hírportálnak az edzők a következőképpen értékelték a látottakat:

Szrecsko Szekulovics, a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely vezetőedzője: Ma este elégedett vagyok a 65 pont kapott pontunkkal, ez azt jelenti, hogy jól védekeztünk. A támadójátékunkkal viszont nem voltam elégedett az első félidőben. A Jászberény taktikája az volt, hogy hosszú támadásokkal operáljon, lelassítson minket, mi erre nem reagáltunk jól, lassúak voltunk mi is, átvettük ellenfelünk stílusát, a kérdés csak az volt, mikor kapjuk el a fonalat támadásban. Amint ez sikerült, rögtön megnőtt a különbség is, és aztán simán nyertünk. Attól függetlenül, hogy a Jászberény hányadik a tabellán, minden csapat ellen nehéz játszani, végül sikerült húsz ponttal győzni, és ez a fontos. Ez a stílus ma nem jött be számunkra, főleg támadásban, egy darabig kerestük a saját ritmusunkat, de nincs probléma, ez benne van a pakliban, nyertünk, és megyünk tovább.

Nikola Lazics, a JP Auto-Jászberényi KSE vezetőedzője: Gratulálok a Falcónak, abszolút megérdemelt a győzelme. Három negyeden keresztül mi is partiban voltunk, főleg a harmadik negyedben játszottunk jól, de most megnéztem statisztikát, a Falc dobott harminc pontot gyorsindításból, ez túl sok. Beszélgettünk róla előzetesen, nagyon fontos lett volna a tranzíciós védekezés, az öt-öt védekezést jól csináltuk. Nem volt jó ritmusunk támadásban, főleg amikor a Falco volt agresszívebb. Ettől függetlenül a mai meccsben sok volt a pozitívum számomra, a meccs előtt is tudtuk, hogy nemcsak a JKSE ellen, a Falco pályáján sokkal esélyesebb a hazai csapat, gratulálok nekik még egyszer, és további sok sikert!

Szántai Tibor