A felnőtt férfi kosárlabda NB I A-csoportjában a 19, forduló mérkőzéseit egy napon, egy időben rendezték. Mi a PVSK_VEOLIA együttesét fogadtuk szombaton koraeste a Bercsényi úti játékcsarnokban, és sikerült visszavágnunk az őszi, idegenbeli vereségért.

A hétközi fordulóban, szerdán a pécsiek pihentek, mivel kisorsolt ellenfelük nemzetközi kupakötelezettségének tett eleget. A mieink viszont Zalaegerszegen léptek pályára, de csak hat bevethető játékos állt Nikola Lazics rendelkezésére, mivel betegség miatt Cseh és Molnár már el sem utazott Zalaegerszegre. Wallace derékbántalmak miatt kihagyta az edzéseket, de a Szerdai és a szombati meccsen pályán volt. Szombatra már Cseh és Molnár is bevethető volt, míg a pécsieknél Sarlija játéka volt kérdéses, de ő is ott volt a pályán. Azaz, ezer sebből vérzett csapatunk, de a fiúk mindenképpen szerettek volna visszavágni a pécsi vereségért.

I. negyed
A vendégek kezdtek jobban, s a negyedik percben vezettek 6-8-ra. Ezt követően viszont hosszú ideig csak jászberényi pontok következtek. A mieink egy 17-0-s rohanással 23-8-ra alakították az eredményt. Ezekben a percekben mind védekezésben, mind támadásban a vendégek fölé kerekedtünk. Sorra dobtuk a könnyű közeli kétpontosokat, míg a pécsiek dobásai rendre lejöttek a gyűrűről. Fontos volt az is, hogy nagyon jól szedtük a lepattanókat is. A negyed utolsó percében azután Durham szerzett két pontot a vendégeknek, s agy 23-10-es vezetésünknél ért véget ez a játékrész.

II. negyed
A második tíz percben kiegyenlítettebb lett a játék. Mi sem támadtunk már olyan pontosan, s feltűnő volt, hogy milyen rosszul dobtuk a triplákat, ami a korábbi meccseinken az egyik erősségünk volt. Igaz viszont, hogy a támadó palánk alatti játék pótolta a kieső tripla pontokat. Egyébként nem elkapkodott tripla kísérletekről volt szó, hanem jól kidolgozott dobóhelyzetekről, csak sajnos elhibáztuk ezeket. A negyed közepén még 10 ponttal vezettünk (29-19), de Nikola Lazics érezte, hogy nincs minden rendben a játékunkkal és időt kért. Vezetőedzőnk később kikéret második idejét is, mert 7 pontra csökkent az előnyünk, melyet végül sikerült a félidő lefújásáig meg is őriznünk (40-33).

III. negyed
Nagyon hullámzó játékot hozott a harmadik tíz perc. Előbb elhúztunk 46-33-ra, s Csirke Ferenc kért időt. Majd a 26. percben már csak 3 pont volt az előnyünk (48-45), amikor meg Nikola Lazics rendelte magához fiait. Szerencsére a kritikus pillanatokba, amikor a vendégek felzárkóztak, mindig volt valaki nálunk, aki tovább lendítette csapatunk „szekerét”. A negyed hajrája 54-49-nél kezdődött, s az utolsó pillanatok nekünk sikerültek jobban. Cseh Gyuri a játékrész lefújásának pillanatában pöcizett még egy lepattanót a gyűrűbe, s ezzel 57-49-re vezettünk 30 percnyi játék után.

IV. negyed
Az első percekben őriztük 8-10 pontos előnyünket, de a negyed közepére megint feljötte 3 pontra a vendégek (65-62). Nikola Lazicsnak időt kellett kérnie. A játék Rakics kétpontosával, majd Sejfics jó büntetőivel folytatódott, s újra 7 ponttal vezettünk (69-62). Két perccel a találkozó vége előtt ismét a nyakunkon voltak a vendégek (72-69), de a legjobbkor jött Nelson triplája – a támadó idő lejártának pillanatában dobta el a labdát -, s innen már nem volt visszaút a vendégeknek. Fél perccel a vége előtt ismét 8 pont volt az előnyünk 77-69, s lelkes szurkolótáborunk már hatodik bajnoki győzelmünket ünnepelte. A találkozó egy félpályás vendég triplával ért véget, de ez már csak szépségtapasz volt a pécsiek számára (81-72).

Egy újabb nagyon fontos győzelmet arattunk, mégpedig teljesen megérdemeltem. Minden pályára lépett játékosunk dicséretet érdemel, mert mindent megtettek a győzelem megszerzése érdekében. Jár a köszönet a szurkolóknak is, akik az utóbbi hazai mérkőzésen már nagyon megtalálták az azonos hullámhosszt a csapattal. Nagyon fontos, hogy a fiúk nem csak akkor kapják a biztatást, amikor jól megy a játék, hanem akkor is, amikor döcög a „szekerünk”.

A kosárlabda sportág népszerűsítése jegyében ezúttal a Farmosi Általános Iskola 15 diákja volt a vendégünk a mérkőzésen. Köszönjük, hogy szurkolásukkal segítették csapatunkat.

JP Auto-Jászberényi KSE – Pécsi VSK-VEOLIA 81–72 (23–10, 17–23, 15–16, 26–23)

JP Auto-JKSE: Nelson 8/3, Rakics 8, Wallace 22/6, Lucsics 12, Sejfic 18.
Csere: Kerpel-Fronius 5, Cseh 8, Molnár -.

PVSK-VEOLIA: Durham 12/3, Supola 5/3, Budimir 18/6, Demeter 3/3, Sarlija 12.
Csere: Simon 7/3, Antóni 3/3, Harazin 12, Bíró -, Dukics -.

A két vezetőedző a bb1.hu kosaras hírportálon a következőképpen értékelte a látottakat:

Nikola Lazics, a JP Auto–JKSE vezetőedzője: – Szerdán Zalaegerszegen csak hat játékos állt a rendelkezésemre, sok gonddal, bajjal küszködtünk, de ma mindenki, aki pályára lépett, megtette a magáét. Mindössze két edzéssel készültünk a mai mérkőzésre, de a fiúk szíve és keze a helyén volt. Ezért jár a gratuláció játékosaimnak, és közönségünknek is, amely minden kritikus pillanatban mellettünk volt, és átsegített rajta bennünket.

Csirke Ferenc, a PVSK–VEOLIA vezetőedzője: – Gratulálok a Jászberénynek. Jól kezdtünk, de az első negyed második felében nagy hátrányt szedtünk össze. Próbáltam cserével frissíteni, mert nyerő embereinknek is kell a segítség, amely ma nem jött a kispadról. Jól kivédtük a jászberényiek hárompontosait, de sok lepattanót és könnyű kosarat engedtünk a házigazdáknak, akik éltek is a lehetőséggel.

Szántai Tibor