Forrás: Kosársport Mkosz facebook

 

Pénteken és szombaton lejátszották a csapatok a 2018/2019-es bajnoki szezon első fordulójának mérkőzéseit. Az erőviszonyok alakulásáról egy forduló után könnyelműség lenne még bármit is mondani, de az már most látszik, hogy nagyon kiegyensúlyozott pontvadászat vár a csapatokra.

Szeptember 28-án, énteken két mérkőzéssel kezdődött meg a 2018/2019-es szezon. A bajnoki pontvadászat Debrecenben indult, ahol a Körmend vendégszerepelt. Este pedig az M4 Sport is közvetítette az Alba Fehérvár – PVSK-VEOLIA találkozót. Az előző szezonbeli helyezések alapján mindkét találkozón meglepetés született, hiszen a debreceniek és a pécsiek kezdték az új szezont győzelemmel.

DEAC – EGIS-Körmend 82-78

Egy rendkívül változatos, fordulatokban bővelkedő találkozót játszott a két csapat. Volt időszak, amikor a vendégek vezettek több ponttal is, de a hazaiaknak sikerült fordítani. A végjátékban pedig a debreceniek már nem hibáztak. A hazaiaknál Boriszov 28 pontot szerzett és 44 Val-lal zárta a mérkőzést, míg a vendégeknél Price volt a legeredményesebb 23 ponttal és 18 Val-lal. A statisztika alapján a legnagyobb különbség a két csapat között 2 pontos középtávoli dobásoknál volt. Míg a hazaiak 56%-kal dobtak közép távolról, addig a vendégek csak 14%-kal.

Alba Fehérvár – PVSK-VEOLIA 71-88

A fehérváriak a Franciaországba igazolt Keller Ákos nélkül és új idegenlégiósokkal várták a pécsieket. Három negyeden át kiegyenlített játék folyt a pályán, majd a negyedik tíz percben a vendégek meglepetésre állva hagyták esélyesebbnek tartott ellenfelüket. A fehérváriaknál Lóránt Péter 19 ponttal és 28 Val-lal volt a legjobb, míg a vendégeknél Budimir 25, Csirics 24 pontot szerzett, s 36 Val-lal utóbbi játékos lett a találkozó legértékesebb kosarasa. A statisztikából azonnal feltűnik, hogy a hazaiak kétszer annyiszor adták el a labdát (16 –8), mint a vendégek.

Szombaton újabb öt találkozót rendeztek. Zalaegerszegen, Kaposváron és Szegeden papírforma eredmény született, mag Sopronban és Jászberényben az esélyesebbnek tartott csapatok elbuktak.

JP Auto-JKSE – Atomerőmű SE 91-90

Az előző szezonban a vendégek nyerték mindkét helyszínen a két együttes összecsapását. A bajnokságot a paksiak zárták előbb, de önmagukhoz képest nem szerepeltek jól. A nyáron négy új idegenlégiós érkezett hozzájuk, s a felkészülés során egészen jó eredményeket értek el.

Míg nálunk négyen is 20 Val fölé jutottak – Nelson és Alekszandrov 24-24, Coleman 22, Rakics 20 -, addig a vendégeknél ez három játékosnak – Evans 30, Eilingsfeld 27 és Jevtivics 23 – sikerült. Nálunk Nelson (22), a vendéknél Evans (23) szerezte a legtöbb pontot. A statisztika nagyon kiegyenlített volt minden tekintetben, s ez az eredményben is tükröződik.

Zalakerámias ZTE KK – KTE-Duna Aszfalt 64-56

A forduló legpontszegényebb találkozóján a hazaiak végig vezetve győzték le ellenfelüket. A zalaegerszegieknél Thompson 13 ponttal, míg a vendégeknél Deraszimovics 16 ponttal volt a legjobb dobó. Gkiebov (ZTE) és Deraszimovics (KTE-Duna Aszfalt) egyaránt 20-20 Val-al volt a legjobb csapatában. A hazaiak tízzel több lepattanót szedtek (42 – 32) és kétszer annyi volt náluk a gólpassz, mint a vendégeknél (12-6).

Sopron KC – Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 86-77

A szombathelyiek a Spanyolországba szerződött Perl Zoltán nélkül is esélyesebbek voltak az előző szezonban play out-ot játszó hazaiak. Ennek ellenére a soproniak már 20 ponttal is vezettek, s a vendégeknek csak a hajrában sikerült kozmetikázni az eredményt. A hazaiaknál a Warner (25 pont) – Lemar (22 pont) – Gordon (17 pont) trió vitte a prímet, míg a vendégeknél Bruisma (34 pont) igazán egyedül maradt.Bruisma 42 Val-lal, Warner 34 Val-lal, míg Lemar 30 Val-lal zárta a találkozót.

Naturtex-SZTE-Szedeák – Szolnoki Olaj KK 69-92

Három negyeden át egészen jól tartotta magát a hazai gárda a címvédő ellen, de a Szolnokiak végül esélyeshez méltó játékkal nyerték meg a találkozót. Nagy különbség volt a csapatok között a pettanózásban – a Szolnok nyerte 38-22-re – és a gólpasszok terén is (Szolnok 24, Szeged 11). A Szolnoknál 8 játékos is elérte vagy túllépte a 10 Val-t. Közülük Milosevics játszott a leghatékonyabban (24 VAL), és Andrics a legponterősebb (15 pont). A hazaiaknál Juhos emelkedett ki 22 pontjával és 28-as Val értékével.

Kaposvári KK – SERCO-TF-BP 100-61

Két idegenlégióssal és fiatal magyar játékosokkal érkezett Kaposvárra az újonc fővárosi csapat, ahol nem termett babér a számukra. A félidőben még csak 9 pont volt a hazaiak előnye (41-32), akik a harmadik és negyedik negyedben is óriási fölényben játszottak. Míg a kaposváriaknál öten is 20 Val fölé kerültek (Spica 31, Hendlein 30, Lilov és Johnson 22-22 és Mccray 21) addig ez a vendégeknél csak Mclane-nek sikerült (21 Val). A mérkőzés legponterősebb játékosa Spica lett (22 pont). A házigazdáknál öten is kétszámjegyű pontot szereztek, míg a vendégeknél csak ketten jutottak 10 pont fölé.

Szántai Tibor