Ezúttal Fortuna nem volt velünk az utolsó pillanatokban

Az NB I A-csoportos felnőtt férfi kosárlabdabajnokság 4. fordulójában az Alba Fehérvár csapatát fogadtuk a Bercsényi úti játékcsarnokban. Egy végletekig kiélezett, fordulatos mérkőzésen a székesfehérváriak egyetlen ponttal győzték le csapatunkat

Nagy érdeklődés kísérte az egyik legjobb magyar csapat vendégszerelését Jászberényben. A mieink márciusban a Bercsényiben legyőzték az Albát, s most ismétlésre készültek. Annyiban hasonló volt a helyzet, hogy a fehérváriak akkor is egy hétközi, nemzetközi mérkőzés után játszottak Jászberényben. Most egy sikeres portói kiruccanás után érkezetek Lóránt Péterék hozzánk, s mivel három bajnokijukból eddig csak egyet nyertek meg, mindenképpen szerették volna a statisztikájukat javítani. Mindkét együttes a legjobb összeállításában kezdte a találkozót, azaz jó mérkőzésre volt kilátás.

I. negyed

Heath triplájával kezdődött a találkozó, melyre Pantelics szeretett volna válaszolni, ám távoli dobása lejött a gyűrűről (0-3). Másfél percig kellett várni az első hazai kosárra. Pantelics betörésből volt eredményes, majd Alekszandrov középtávolija is a helyére került (4-3). Pantelics maradt teljesen üresen, s ezúttal nem tévesztett a 3 pontos vonalon túlról (7-3). Remek játék után Coleman is megszerezte első pontjait, s már 9-3 állt az eredményjelzőn. Egy triplaváltás után (Rakics – Cartwright), a negyed közepén hat ponttal vezettünk (12-6). Alekszandrov gyorsan összeszedett két személyit, majd dobott egy duplát (16-9). Rakics triplája után először volt 10 pont a különbség a csapatok között (19-9). Amikor pedig 2 perccel a negyed vége előtt Alekszandrov 10 (!) méterről is betalált (22-9), jött a fehérvári időkérés. Nagyon nem ment a dobás a vendégeknek, labdáik rendre lepattantak a gyűrűről, s a lepattanókat a mieink szerezték meg. Nelson kihagyott két büntetőt, majd labdát lopott. Coleman hármasa után már 25-9-et mutatott az eredményjelző. Azért Boykins is megmutatta, hogy mit tud, s egy triplával közelebb hozta csapatát a mieinkhez (25-12). Freeman triplája zárta az első negyedet (26-15), ami után jogos volt a szurkolók tapsa, hiszen nagyon jól, koncentráltan játszottunk az első tíz percben, s kihasználtuk a vendégek hibáit (26-15).

II. negyed

Boykins távolija vezette be a második játékrészt (26-18). Rakics lopott labdát és szerzett két pontot (28-18), majd Freeman dobhatott büntetőket (28-20). Egy perc után látszott, hogy sokkal összeszedettebben kezdte ezt a negyedet az Alba, mint a mérkőzést. Filipovity kosara után Nikola Lazics már a 12. percben (28-22) időt kért. Filipovity és Rakics távolijai nem értek célba, míg Heath lerohanása jó volt (28-24). Nelson közelről, Freeman távolról volt eredményes, s már csak 3 pont volt az előnyünk a 14. perc végén (30-27). Pantelics 2+1-gye után nőtt ismét 6 pontra a különbség (33-27). A negyed közepén Coleman két büntetőjével alakult 35-29-re az eredmény. Heath duplájára Kerpel-Fronius jó büntetői jöttek, s maradt a különbség (37-31). Három perccel a félidő vége előtt egy-két játékvezetői ítélet borzolta a kedélyeket. Kerpel-Fronius biztos kézzel dobta a büntetőket (39-33), de Boykins sem hibázott távolról (39-36). Pantelicsnek is mentek a büntetők (41-36). Cartwright hármasára Nelson egy duplával felelt, majd ismét Boykins következett (43-41). Nelson remek bejátszásánál Pantelics maradt egyedül, s egy perccel a játékrész vége előtt Braniszlav Dzunics időt kért (45-41). Egy nagyszerűen kidolgozott fehérvári támadást Cartwright fejezett be, majd ő ismételt és 45-45-nél még tíz másodperce volt a mieinknek, hogy újra vezetést szerezzenek. Nikola Lazics természetesen időt kért, de újabb pont már nem született, így 45-45-ös eredménnyel mentek a nagyszünetre a csapatok.

A második tíz percben már sokkal jobban játszott a fehérvári együttes, mint a találkozó elején, s ez az eredményben is tükröződött. Teljesen nyílt volt a találkozó, nehéz lett volna a félidőben megtippelni a végeredményt.

III. negyed

Az első perc rohanásából az Alba jött ki jobban, Pantelics ziccere is kimaradt (45-47). Coleman duplázása sem volt sikeres, míg Freeman beszórt egy triplát (45-50). A közönség azonnal megérezte, hogy kell a segítség a csapatának, s Boykins duplája után Nikola Lazics időt kért (45-52). Nagyon bekezdett az Alba, mi viszont se közelről, se távolról nem találtunk a gyűrűbe. Három percet kellett várni Coleman közelijére, de erre is jött a válasz (47-54). Majd a mieink 24-ese kihagyott két büntetőt. Freeman azonnal büntetett is (47-57). Nelson duplájával zárkóztunk (49-57), de a következő két támadásunkat elhibáztuk. Pantelics kosara után már csak 6 pont volt a hátrányunk, s ismét megjött a közönség hangja (51-57). Még három perc volt ekkor a negyedből. Coleman zsákolt be egy lepattanót, majd egy labdaszerzés után ismételt (57-59), így újra teljesen nyílt lett a mérkőzés. Húsz másodperccel a negyed vége előtt Rujáknak fújtak egy faultot, Bullock dobhatott 3 büntetőt. A harmadikat kihagyta (57-61). Az utolsó szó Rakicsé volt, s így kétpontos vendégelőnnyel zárult a harmadik 10 perc.  (59-61).

Nagyon érdekes játékrész volt, melynek első felében egyértelmű volt az Alba fölénye. Szerencsére -10-ről is vissza tudtunk kapaszkodni, s így maradt esélyünk a fordításra.

IV. negyed

Nelson kezdte a pontgyártást (61-61). Elváltották magukat védekezésben a vendégek, s ezt Rakics használta ki, de azonnal jött a válasz (63-63). Alekszandrov Pantelics összjáték után utóbbi szerzett ismét vezetést nekünk (65-63), s a 33. perc kezdetén Braniszlav Dzunics időt kért. Feeman indult meg ellenállhatatlanul (65-65), majd egy Nelson elleni szabálytalanság után a két edző tartott eligazítást a sporiknak (67-65). Freeman nagyon belejött, triplája után ismét az Alba vezetett (67-68) a 34. perc elején. Heath közelről növelte a különbséget (67-70), de Nelson is szerzett 2 pontot (69-70). Cartwright megkapta negyedik személyijét, jött helyette Keller Iván. Freeman tarthatatlan volt, újabb hármasára azonban Pantelics válaszolt (72-73). Még négy perc volt hátra, s a mieink jöhettek. Pantelics közelije után ismét vezettünk, s a visszatámadást elrontotta az Alba (74-73). Három perccel a vége előtt Heath dobása után megint az albánál volt az előny. Boykins lopott labdát, miközben Nelson megsérült (74-77). Nikola Lazics két és háromnegyed perccel a játékidő vége előtt időt kért. Alekszandrov egy triplával egyenlített, de Lóránt is pontosan dobott távolról (77-80). Pantelics büntetőzött jól, s 109 másodperccel a vége előtt egyetlen pont volt a vendégek előnye (79-80). A lepattanó viszont a miénk lett. Hatvannyolc másodperc volt még hátra, amikor Pantelics megállíthatatlanul tört be és visszavettük a vezetést (81-81). Dzunics mester időt is kért, miközben a másik kispadon Nelson lábát fagyasztották. Lóránt dobott, s visszavette a vezetést az Alba (81-82). Még 44 másodperc volt hátra, amikor elveszítettük a labdát, hibáztak a fehérváriak. Majd visszaszereztük, de Rakics passzát Kerpel-Fronius nem tudta megmenteni, a labda elhagyta a játékteret. Négy másodperccel a vége előtt Dzunics mester kért időt, s csapatáé volt a labda. Két másodperccel a vége előtt Heath dobhatott két büntetőt. Mindkettőt kihagyta és még 8 tized másodperc hátra volt. Ekkor Nikola Lazics kért időt. A támadó térfélen hozhatta játékba a labdát csapatunk, s arra volt még idő, hogy valaki behúzza gyűrűbe a bedobott labdát. Esetleg egy fault? A bedobott labdát végül Kerpel-Fronius a gyűrűbe juttatta, s jött a videózás. A kosarat pedig nem adták meg, s igazuk volt a játékvezetőknek, mert már piroslott a palánk körben, amikor Kerpel-Fronius kezét elhagyta a labda.

Nagyon jó, közönségszórakoztató mérkőzést láthattak a szurkolók, melyen egy esélyesebb, jobb csapat ellen csak nagyon kevés hiányzott ahhoz, hogy mi hagyhassuk el győztesen a pályát. A Paks ellen bennünket, most az Albát szerették jobban az égiek. Ezzel együtt emelt fejjel jöhettek le játékosaink a pályáról, mert így ki lehet kapni. Értékelték ezt a szurkolók is, akik tapssal köszönték meg a mieink helytállását.

Ami most a vereségnél is fontosabb, mennyire sérült meg irányítónk, Remon Nelson, aki az egyik kulcsembere csapatunknak. Amennyiben biztosat tudunk sérüléséről, természetesen tájékoztatjuk róla szurkolóinkat.

JP Auto-JKSE – Alba Fehérvár 81–82 (26-15, 19-30, 14-16,22-21)

JKSE: Nelson 12, Rakics 16/6, Coleman 13/3, Alekszandrov 10/6, Pantelics 26/6. Csere: Kerpel-Fronius 4, Czirbus -, Cseh -, Ruják B. -, Brbkalic -.

Alba Fehérvár: Cartwright 14/6, Keller I. -, Freeman 24/15, Lóránt 7/3, Heath 13/3. Csere: Tóth P. -, Filipovity 2, Boykins 15/9, Bullock 7/3.

Szántai Tibor