Fájó vereség a Gabányiban

Az NB I A csoportos férfi kosárlabdabajnokság alapszakaszának 26. fordulójában Budapesten, a Gabányi csarnokban lépett pályára csapatunk a MAFC ellen. A közvetlen vetélyteárunknak számító fővárosiak ellen nagyon rosszul kezdtünk, s végig futottunk az eredmény után. A végén pedig egyetlen ponttal, de kikaptunk.

Nehéz indulatok nélkül bármit is írni erről a találkozóról. Sajnos nem kezdtünk jól, s ez rányomta a bélyegét az egész mérkőzésre. Az első 10 percben puhán védekeztünk – egykori játékosunk Dukics könnyen szerzett kosarakat Sejficsről -, s támadásban is ziccereket hagytunk ki. Ehhez jött még a számunkra finoman fogalmazva is kedvezőtlen játékvezetés, s így 10 pontos hátrányba kerültünk. Az első félidő második felében sem javult sokat a játékunk, de már jobban dobtunk, s így csak 3 ponttal nőtt a hazaiak előnye.

A második félidőben már sokkal jobb volt a védekezésünk, de támadásban még mindig sok volt a hiba. Ennek ellenére szép lassan ledolgoztuk a hátrányunkat, ám a fordításra nem volt esélyünk, mert mindössze 4 tized másodperc volt hátra, amikor 73-72-re felzárkóztunk.

Tény, hogy csapatunk nem játszott jól ezen a nagyon fontos mérkőzésen. A hazaiak szemlátomást nagyobb elánnal küzdöttek az eső perctől az utolsóig, ám ők sem játszottak nagyon jól. Az első, elajándékozott 10 perc azonban a mérkőzésbe került a mieinknek.

Persze nem mehetünk el szó nélkül a játékvezetés mellett sem. Személyit fújtak az egyik hazai játékosnak, majd megbeszélés után lépéshiba miatt elvették tőlünk a labdát… Cseh tökéletes blokkja után védő hibát ítéltek… Az alapvonali játékvezető 2 méterről nem látott szabálytalanságot, amit a mezőny bíró 8 méterről befújt… Számos közeli dobásunknál néma maradt a síp, pedig elérték a védők dobójátékosunk kezét… Ez pedig már sok volt, mert ezt ebben a helyzetben nem bírta el csapatunk. Amit pedig még kell jegyezni, a játékvezetőknek szinte minden ítélet után magyarázkodni kellett a reklamáló játékosok, illetve edzők felé. Ez pedig csak nálunk divat, Magyarországon… Nemzetközi meccseken nincs vita, mert jön a technikai…

Ezzel a vereséggel eldőlt, hogy a rájátszást az alsóházban kezdjük, s a play out, illetve a kiesés elkerüléséért kell majd küzdenünk. Pokoli nehéz mérkőzések várnak ránk a DEAC, a MAFC és a Sopron ellenében. Éppen ezért nagyon nem mindegy, hogy hány győzelmet viszünk magunkkal a rájátszásba. Jelenleg kétkét győzelem az előnyünk a soproniakkal és a fővárosiakkal szemben, míg a Debrecennél eggyel nyertünk többet. A korábbról elhalasztott záró fordulóban, április 4-én, Pakson kellene növelni győzelmeink számát, ami nem lesz könnyű. De meg kell próbálni!

És még valami. A pályán ugyan vereséget szenvedtünk, de az a közel 100 fős berényi szurkolócsapat, amely űzte-hajtotta a mieinket, mindent megtett a győzelem érdekében. Nagy köszönet ezért a szurkolóknak, akikre a hátralévő hazai és idegenbeli mérkőzésen is nagy szükségünk lesz, hogy célunkat, a bennmaradást elérjük!

MAFC – JP Auto-Jászberényi KSE 73-72 (23-13, 22-19, 20-24, 8-16)

MAFC: Hot 11/3, Fodor 7/3, McCray 19/3, Dukics 12/6, Cvetkovics 16. Cserék: Lakosa 8/6, Peringer -, Lakits _.

JP Auto-JKSE: Nelson 21/6, Rakics 7/6, Wallace 14/6, Lucsics 17/6, Sejfic7. Csere: Cseh 6, Molnár -, Kerpel-Frónius -.

A játéknap további eredményeiből kiderült, hogy az alsóházban a Sopron és a DEAC is vereséget szenvedett. A Szeged nem kis meglepetésre nagyon megverte a szombathelyieket, míg a felsőházat érő 5. hely sorsa csak az utolsó forduló után dől el.

A 26. forduló további eredményei:
EGIS Körmend Alba Fehérvár 76-67
KTE-Duna Aszfalt – DEAC 79-70
Naturtex-SZTE-Szedeák – Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 98-77
PVSK-VEOLIA – Sopron KC 84-57
Szolnoki Olaj KK – Zalakerámia ZTE KK 93-89
Kaposvári KK – Atomerőmű SE 74-72

A bajnokság állása:

1. Szolnoki Olaj KK 21 gy 4 v
2. EGIS Körmend 18 gy 6 v
3. Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 18 gy 7 v
4. Alba Fehérvár 16 gy 8 v
5. KTE-Duna Aszfalt 13 gy 12 v
6. Zalakerámia ZTE KK 13 gy 12 v
7. Atomerőmű SE 13 gy 12 v
8. PVSK-VEOLIA 12 gy 12 v
9. Kaposvári KK 11 gy 14 v
10. Naturtex-SZTE-Szedeák 10 gy 14 v
11. JP Auo-JKSE 8 gy 17 v
12. DEAC 7 gy 18 v
13. Sopron KC 6 gy 19 v
14. MAFC 6 gy 19 v

Szántai Tibor