Felemás alapszakasz után a biztos bennmaradás a cél

Az alapszakasz végét követően, az alsóházi rájátszás megkezdése előtt kértük az alapszakasz értékelésére Gulyás Csabát, egyesületünk elnökét, akit arról is kérdeztünk, hogy mit vár a rájátszástól.

A JP Auto-JKSE csapata nagyon rossz szezonkezdést követően 9 győzelemmel és 17 vereséggel zárta az alapszakaszt a 11. helyen. Ez pedig azt jelenti, hogy fiaink a folytatásban az alsóházi küzdelmek részesei lesznek. A Sopron, a MAFC és a Debrecen ellen kell biztosítanunk a bennmaradásunkat, lehetőleg egyenes ágon. Ez azt jelenti, hogy a 11. vagy 12. helyen kell végeznünk, hogy elkerüljük a play out-ot. Erre jó esélyünk van, hiszen az utolsó két helyen állóval szemben (MAFC és Sopron) 3 győzelemnyi az előnyünk. Azaz, akár két siker is elég lehet a hátralévő hat mérkőzésből, hogy célunkat elérjük. Amennyiben pedig a három hazai mérkőzésünket sikerrel vívjuk meg, akkor nagy valószínűség szerint a 11. helyet is meg tudjuk szerezni.

– Hogyan értékeli csapatunk alapszakaszbeli eredményét?

– Két részre választanám az alapszakaszban nyújtott teljesítményünket. Ennek első részében még nem állt össze csapatunk, s 11 mérkőzés után 1 győzelemnél és 10 vereségnél tartottunk. Sajnos csak a szezon kezdése előtt pár nappal állt össze a keretünk, s nem volt idő a csapatjáték kialakítására. Tanúságként levonható, hogy a jövőben nem húzhatjuk ennyi ideig a keret kialakítását, hiszen nem hozta meg azt az előnyt, amire számítottunk. Úgy gondoltuk, hogy a rendelkezésre álló keretből az idő haladtával jobb ár/érték arányt lehet elérni a légiósok kiválasztásánál. Ez nem sikerült. Erről annyit mindenképpen el kell mondanom, hogy az A-csoportos mezőnyben a harmadik legkisebb település vagyunk, s nehezen tudunk versenyezni nálunk sokkal nagyobb városokkal, amelyek a sporton kívül többet tudnak ajánlani az oda igazolt kosarasoknak. Bár az is igaz, hogy aki viszont eljön ebbe a kis városba, nem feltétlenül vágyódik el, jól érzi magát. Úgy gondolom meg kell becsülni, hogy egy nem olyan nagy kosárlabda múlttal rendelkező város, mint Jászberény, az elit mezőnyben van évek óta, köszönhetően a városvezetésnek és támogatóinknak. Az igazság az, hogy költségvetésünknek megfelelő helyen szerepeltünk az előző években is, bár egy kiugró eredmény már nagyon hiányzik – kezdte az értékelést Gulyás Csaba.

– Az eredményeinket látva úgy döntöttünk, hogy két idegenlégiósunkat lecseréljük, mert nem hozták azt, amit vártunk tőlük. Nelson és Wallace leigazolása telitalálat volt, de ők csak novemberben csatlakoztak a kerethez. Velük aztán az utolsó 15 mérkőzésből nyolcat nyertünk, s csak hét vereséget szenvedtünk. Így tartunk most ott, hogy az elmúlt évekhez képest a legjobb helyzetben kezdhetjük az alsóházi rájátszást. Azt gondolom, az az igazi arca a csapatnak, amit az alapszakasz második felében produkált, s remélem, hogy a folytatásban is ilyen eredményesek leszünk.

– A sportban nincsen ha, de egy Szeged elleni hazai sikerrel, s a MAFC elleni idegenbeli győzelemmel akár a középház is meg lehetett volna a rájátszásban?

– Így igaz. Nem sok kellett volna ahhoz, hogy a középházba kerüljünk. Már csak azért sem, mert a középházi csapatoktól nem vagyunk játékban messze, azaz nem sok a különbség ezen csapatok között. Az említett két mérkőzésen sajnos nem azt nyújtottuk, amit tudunk, s megérdemelten szenvedtünk vereséget. Viszont erőn felül teljesítettünk az Alba Fehérvár ellen idehaza, s nagyon értékes győzelmet arattunk Kecskeméten és Pakson is. Azaz a várt és nem várt eredmények hosszú távon nagyjából kiegyenlítik egymást.

– Mit vár, mit remél a csapattól az alsóházi rájátszásban?

– A jászberényi kosárlabda sport NB I A-csoportos történetében egyszer végeztünk az 5. és egyszer a 10. helyen, míg a többi évben rendre az alsóházban kellett játszanunk. Voltunk tizenkettedikek, de játszottunk play out-ot is az első legmagasabb osztályban eltöltött évben. Ilyen kedvező helyzetben még nem kezdtük az alsóházi rájátszást, hiszen egy győzelem az előnyünk a Debrecennel szemben, s három sikerrel gyűjtöttünk többet a Sopronnál és a MAFC-nál. Elképzelhető, hogy a hátralévő hat mérkőzésből kettőt is elég megnyernünk a biztos bennmaradáshoz, de azt hiszem minimális elvárás a csapattal szemben, hogy a három hazai találkozót megnyerje. Ezzel együtt a 11. hely megszerzése a célunk. Persze ehhez ellenfeleinknek is lesz szava, s az sem mindegy, hogy lesznek-e sérültek az egyes csapatoknál. Mi például Pakson Lucsics nélkül is nyerni tudtunk, de remélem, hogy sérülése javul, s ott lehet a többiek között a pályán ezeken a fontos mérkőzéseken.

– Szerdán a MAFC ellen hazai pályán kezdjük a rájátszást. Tőlük nem is olyan rég – igaz idegenben – vereséget szenvedtünk.

– Azon a budapesti találkozón nagyon rosszul játszottunk, s megérdemelten kaptunk ki, igaz csak egyetlen ponttal. Most ez új mérkőzés lesz, s remélem, azt a formánkat hozzuk, amit idehaza szurkolóink megszoktak. Ha már itt tartunk, most is szeretném megköszönni drukkereinknek, hogy akkor is kitartottak csapatunk mellett, amikor nagyon nem jöttek az eredmények. Az pedig külön örömmel tölt el, hogy a szezon második felében milyen sok támogatást kaptak játékosaink a nézőtérről. Úgy érzem, hogy a szurkolók és a csapat egymásra találtak, s ezt bizonyította az is, hogy a MAFC elleni idegenbeli mérkőzésre milyen sokan elkísérték az együttest. Arra kérem szurkolóinkat, hogy még ezen a hat mérkőzésen segítsenek bennünket, s akkor együtt ünnepelhetjük majd a bennmaradást, hogy a következő szezonban is NB I A-csoportos csapata lesz Jászberénynek, és ezáltal EUROCUP-ban is szereplő csapatokkal tudunk játszani, időnként megverni őket. Higgyék el, ez nem kis dolog, mert olyan városokkal, egyesületekkel kell versenyeznünk évről-évre, hétről-hétre, ahol olyan feltételek vannak, melyek elérésén nekünk még sokat kell dolgozni. Egy szó, mint száz, a MAFC ellen idehaza csak győzelemmel kezdhetjük a rájátszást, de senki ne gondolja, hogy ez könnyű lesz.

Ennyit rövid értékelésként, s a rájátszás előljárójában. A többi pedig majd a pályán dől el. Reméljük úgy, ahogy azt mi szeretnénk. Ehhez pedig kell, hogy szerdán este, majd a többi hazai mérkőzésen is minél többen szurkoljanak velünk együtt a Bercsényi játékcsarnokban a hazai sikerért.

Hajrá JP Auto-JKSE!

Szántai Tibor