Pénteken két mérkőzéssel folytatódik a pontvadászat az NB I A-csoportos férfi kosárlabdabajnokságban. A mieink a KTE-Duna Aszfalt vendégei lesznek, ahol Forray Gábor a vezetőedző, aki nálunk kezdte vezetőedzői pályafutását. A tréner megkeresésünkre szívesen állt rendelkezésünkre.

A háromhetes bajnoki szünetet a kecskemétiek edzésekkel és két felkészülési mérkőzéssel töltötték meg, míg a mieink a Magyar Kupa 8-as döntőjében játszottak három mérkőzést. A két csapat őszi találkozóján – hazai pályán – Rakicsék nagyon simán győzték le ellenfelüket. Azon a találkozón mi jól, a kecskemétiek gyengébben játszottak. A két gárda pénteki összecsapása minden bizonnyal sokkal kiegyensúlyozottabb, szorosabb küzdelmet hoz majd.  Ha a tabellát nézzük, akkor a mieink, ha a kecskemétiek hazai eredményeit, akkor a házigazdák számítanak esélyesebbnek. Hogy ezt ők hogyan látják, arról a KTE-Duna Aszfalt vezetőedzője a következőket mondta érdeklődésünkre:

– Szerintem a Jászberény számít a mérkőzés esélyesének, de hazai pályán mindenképpen szeretnénk őket legyőzni. Engem nem lepett meg igazán a berényiek jó szereplése, mert van egy nagyon jó edzőjük, s remekül sikerült összerakniuk a keretüket erre a szezonra. Van öt kiváló idegenlégiósuk. A három szerb rendkívül rutinos, már edzői fejjel is tudnak gondolkozni a pályán. A két amerikai kosarasuk pedig elképesztő energiát tud belevinni a játékba. Pitts pedig irányító létére olyan számokat produkál – pontok, asszisztok –, amelyek mindenképpen megsüvegelendők. Ráadásul sokakkal ellentétben én azt mondom, hogy közel sem szabad lebecsülni a berényiek kispadját sem, hiszen ott sem rutintalan ifjoncok ülnek. Kerpel-Fronius, Brbaklics, Czirbus és Cseh – bár kevesebb játékidőt kapnak – már sokszor adott olyan segítséget a kezdő ötösnek, amely döntő volt egy-egy mérkőzésen. Egy szó, mint száz: szerintem bombaerős a berényi keret egy nagyon jó edzővel, akinek ezúton is gratulálok eddigi eredményükhöz.

– A KTE-Duna Aszfalt milyen célokkal vágott neki a szezonnak?

– Náluk a vezetés mindig nagyon reális célokat fogalmaz meg. A mi költségvetésünk évről-évre stabil, nem nagyon változik, azaz lehetőségeink behatároltak. Szerintem most a berényiek költségvetése magasabb is mint a miénk. A szezon előtt így azt fogalmaztuk meg célul, hogy a 12. helynél föntebb végezzünk. Nagyon kiegyenlített a mezőny, s a jelenlegi hatodik helyezésünk igazán jónak számít, ám az alapszakasz utolsó hét fordulójában még nagyon sok minden történhet. Nekünk nagyon sokat számít a hazai pálya, s mivel ötször játszunk még itthon és csak kétszer idegenben, a sorsolásunk a hajrára jónak mondható. Igaz persze, hogy az ősszel hátrány volt számunkra a soroslás, mert akkor idegenben játszottuk többet, s így lemaradtunk a Magyar Kupa 8-as döntőjéről. Az idei szezonban nincs lefutott mérkőzés, szinte bármelyik találkozón nyerhet egyik vagy másik csapat is, s ebből adódóan egy nagyon izgalmas hajrára számíthatunk így az alapszakasz végén. Tavaly mi meglepetés csapatnak számítottunk és az 5. helyünk minden várakozást felülmúlt. Szeretnénk idén is minél előbb végezni, s reméljük, hogy sikerül is.

– A pénteki mérkőzésen mi dönthet a Kecskemét vagy a Jászberény javára?

 – A két csapat játéka nagyban hasonlít egymásra. Mindkét gárdában magas játékintelligenciájú kosarasok szerepelnek, akik tudnak a pályán gyorsan változtatni, reagálni a másik játékára. Szerintem az dönt pénteken, hogy ki játszik majd fegyelmezettebben, ki védekezik jobban és ki dob pontosabban. Ezt persze szinte minden mérkőzésről el lehetne mondani. Számunkra remélem előnyt jelent majd most is a hazai pálya, s az hogy sokan szurkolnak nekünk. Biztos vagyok benne, hogy berényi szurkolók is érkeznek majd a mérkőzésre, hiszen a két város közel van egymáshoz. Nálam a Jászberény a találkozó esélyese, de hazai pályán mindenképpen szeretnénk győzni. A háromhetes bajnoki szünetben sikerült azt a munkát elvégeznünk, amit terveztem, így felkészülten várjuk az alapszakasz hajráját, így a Jászberény elleni mérkőzést is – mondta Forray Gábor.

A KTE-Duna Aszfalt – JP Auto-JKSE találkozó március 1-jén, pénteken 18.00 órakor kezdődik a Messzi István Sportcsarnokban. A találkozóra Jászberényből szurkolói busz indul 15 órakor.

Hajrá JP Auto-JKSE!

Szántai Tibor