Gulyás Csaba: nehéz, de eredményes öt év volt

Gulyás Csaba, klubunk elnöke ötéves megbízatásának lejárta előtt már jelezte, hogy újabb ciklust ebben a tisztségben nem vállal. A folytonosság biztosítása érdekében viszont elnökségi tagként továbbra is a JKSE szolgálatában marad. Leköszönő elnökünket arra kértük, hogy értékelje az elmúlt öt évet.

– Nehéz, de eredményes öt év volt – kezdte értékelését Gulyás Csaba, aki nem éppen könnyű helyzetben vette át a 2014/2015-ös szezon előtt a JKSE vezetését.

– Bár az előző szezont a 10. helyen fejezte be a csapat, az egyesületnek mintegy félszezonnyi tartozása volt a szállítók, a játékosok és a játékos ügynökök felé. A nevezésünket első körben a 2014/2015-ös pontvadászatra nem is fogadta el az MKOSZ. Kovács Róberttel és Hőgye Istvánnal együtt kellett döntenünk, hogy bezárjuk a boltot, vagy megpróbáljuk megmenteni a klubot a megszűnéstől. Utóbbi mellett döntöttünk, s az önkormányzat segítségével sikerült annyira rendbe szedni a dolgainkat, hogy végül mégis indulhattunk a legmagasabb bajnoki osztályba. Igaz, ennek komoly ára volt, hiszen a következő három évben nagyon meg kellett húznunk a nadrágszíjat, mert ennyi időbe tellett, míg konszolidálni tudtuk a JKSE anyagi helyzetét. Az első három évben tehát nagyon nyomott költségvetéssel dolgoztunk, mert folyamatosan törlesztettük adósságainkat – mondta Gulyás Csaba, aki az egyes bajnoki szezonokról is szólt.

 – A 2014/2015-ös évet Bencze Tamás szakmai irányításával kezdte és fejezte be a felnőtt csapatunk. Ebben a szezonban fordult elő, hogy a bajnokság közepén összehívtuk a játékosokat, a szakmai stábot és elmondtuk, hogy bizonytalan a klub helyzete, akinek van lehetősége eligazolhat. Tamás és a játékosok így is befejezték a szezont. Azt gondolom, hogy nagyrészt Bencze Tamásnak volt ez köszönhető, amit most is köszönök neki Ha Ő nem így áll ehhez a helyzethez, lehet most nincs JKSE az első osztályban. A nehéz helyzet ellenére a 12. helyet szereztük meg, ami nagyon jó eredmény volt. A 2015/2016-os bajnokságot Forray Gáborral kezdtük, s menet közben edzőt kellett váltanunk. Szrecsko Szekulovicsnak kellett a csapatot benntartani, ami nem kis küzdelem árán sikerült is. A 12. hely azt jelentette, hogy nem kellett kiesési helyosztót játszanunk. Igen rázós volt a következő bajnoki évünk is, melyet Stefan Tot-tal kezdte csapatunk és a Lo Elhadji Malickkal fejeztünk be. Ebben az évben is a 12. helyet szereztük meg. A 2017/2018-as bajnoki pontvadászatot – a sikeres konszolidációnak köszönhetően – már jobb helyzetben kezdtük, de szó sem volt arról, hogy dúskáltunk volna az anyagi javakban. Önmagunkhoz mérten léptünk előre, de a mezőny tekintetében így is a legkisebb költségvetésű A-csoportos csapatok közé tartoztunk. Nem volt igazán jó évünk, hiszen nem a legjobban nyúltunk bele az idegenlégiósok igazolásába, s menet közben cserélnünk is kellett. A megszokott 12. helyet viszont így is hozni tudtuk. Az igazán kiugró eredményt a legutóbbi szezonban értük el Nikola Lazics szakmai vezetésével. Jól sikerült az idegenlégiósok kiválasztása, s ha sérülések nem zavarták volna a szakmai munkát, még az ötödik helynél is előbb végezhettünk volna. Így is ez volt a klub eddigi legsikeresebb éve, hiszen korábban egyszer már végeztünk az 5. helyen a bajnokságban, de a Magyar Kupában még soha nem kerültünk a 4 közé – értkelte az elmúlt öt év eredményeit Gulyás Csaba, akit természetesen arról is megkérdeztünk, hogy miért nem vállalja tovább klubunk vezetését.

– Nagyon kemény öt év volt, s ezt munka mellett nem lehet már tovább vállalni. A magam és családom jövőjét a könyvvizsgálói munkámból kívánom továbbra is biztosítani, s az is teljes embert kíván. Ez a kettősség az elmúlt 5 évben sem volt egészséges. Mindenképpen szükség van arra, hogy olyan ember vezesse a klubot, aki főállásban csak ezzel foglalkozik. Egy NB I A-csoportos felnőtt csapatot működtető egyesületnél szerintem ez alapkövetelmény. Munkáját nálunk két elnökségi tag – Hőgye István és én – segíti, s a társadalmi elnökünk, dr. Csiki Zoltán segítségére is számíthat. Reményeim szerint az új vezetés eredményesen működik, és ez a csapat eredményeiben is visszatükröződik majd. Igaz, a legutóbbi Magyar Kupa 4. és bajnoki 5. helyezéssel nagyon magasra tettük a lécet, de mindenképpen egy szerethető és eredményes gárdát próbálunk majd összehozni. A szakmai döntések a játékosok kapcsán természetesen továbbra is a vezetőedzőnk kezében összpontosulnak, az eredményességért viszont a klubvezetés is felelős.

– Sportvezetőként, egyesület vezetőként kik segítették leginkább a munkádat az elmúlt öt évben?

– Kovács Róberttel és Hőgye Istvánnal kezdtük a konszolidációt, ami nagyon kemény munka volt, de megoldottuk. Sokat segített az elmúlt öt évben az önkormányzat is egyesületünknek, s személy szerint nekem is. Jár a köszönet részemről az MKOSZ és annak elnöke, Szalay Ferenc felé is, mert megértőek és segítőkészek voltak mindig, amikor hozzájuk fordultam a szabályok adta kereteken belül. Nem utolsó sorban pedig a családomnak köszönhetek nagyon sokat, hogy elviselték a sok távollétet, amikor lehettem volna velük, de az egyesület ügyeit kellett intéznem. Nélkülük, a támogatásuk nélkül nem sikerült volna ez az elnöki ciklus ilyen eredményesen. Bízom benne, hogy a következő ciklusban is jó eredményeink lesznek, mert az elnök, a két elnökségi tag és a társadalmi elnök együttesen ezen fog dolgozni. Végül pedig szeretném megköszönni a támogatók, a szurkolók segítségét, akik nélkül nem juthattunk volna idáig. Az, hogy sokan járnak a mérkőzéseinkre és szeretik csapatunkat nagy erőt ad a játékosoknak és a vezetőknek is.