Vasárnap játssza a 2017/2018-as szezon utolsó hazai mérkőzését csapatunk, a JP Auto-JKSE. Az ellenfél az a Sopron lesz, amelyik élet-halál harcot folytat a bennmaradásért, azaz izgalmas mérkőzésre van kilátás, melyen szurkolótáborunk segítségével győzelemmel búcsúzhatunk a szezontól.

Egyáltalán nem túlzás azt állítani, hogy minden idők legerősebb magyar bajnokságában harcoltuk ki, már három fordulóval a zárás előtt, a bennmaradást. Ilyen erős az alsóház sem volt még soha, ezért is nagy dolog, hogy a katasztrofális szezonkezdetet követően – 1 győzelem, 10 vereség – sikerült így szerepelnünk. Az igazi persze az lenne, ha utolsó hazai mérkőzésünkön a soproniak ellen együtt ünnepelhetné a bennmaradást a csapat és a szurkolók. Tennénk ezt egy győztes mérkőzést követően.

Szerdán, az alsóház negyedik fordulójában, a mieink szoros mérkőzésen szenvedtek vereséget a MAFC-nál, míg a soproniak kemény küzdelemben győzték le hazai pályán a DEAC-ot. Ezzel a két győztesnek még papíron van esélye az egyenesági bennmaradásra is, ám ehhez nem elég saját hátralévő mérkőzéseiket megnyerni, hanem az is kell, hogy a debreceniek mindkét találkozójukat elveszítsék. Persze a MAFC és a Sopron azért is küzd egymással, hogy kié legyen a pályaelőny, ha ők játsszák majd a play outot, amire a legnagyobb esély van.

Nem lesz tehát könnyű mérkőzés a mieink számára a soproniak elleni hazai találkozó. Az idei szezonban eddig háromszor találkozott egymással a két gárda, s kettőt mi nyertünk, egyet pedig a soproniak. Hazai pályán az alapszakaszban a jó első félidőnknek köszönhetően 16 ponttal vertük a soproniakat.
JP Auto – JKSE – Sopron KC 108-92 (28-13, 36-29, 27-27, 17-23)

Az alapszakaszbeli visszavágón a Sabáli csapat volt a jobb és 12 ponttal legyőzött bennünket.
Sopron KC – JP Auto – JKSE 80-68 (23-24, 27-14, 10-12, 20-18)

Az alsóházi rájátszásban először Sopronban találkozott egymással a két együttes, s a mieink a MAFC elleni hazai vereséget követően győztek a hűség városában.
Sopron KC – JP Auto – JKSE 77-91 (18-30, 30-22, 19-18, 10-21)

A soproniak számára fontos lesz a forduló másik mérkőzésének eredménye – DEAC – MAFC -, melyet már szombaton lejátszanak. Amennyiben a DEAC nyer, akkor a MAFC és a Sopron már csak azt dönti el egymás között, hogy melyiküké lesz a pályaelőny a play out során. Fővárosi siker esetén még mindkét együttes reménye él az egyenesági bennmaradás kapcsán, de csak akkor, ha az utolsó körben mi legyőzzük a Debrecent idegenben.

Mi tehát nyugodtan játszhatunk, s mivel szeretnénk a 11. helyünket megőrizni, ezért számunkra is fontos a győzelem.

Alsóházi rájátszás 5. forduló:

április 28. – szombat
19.00 óra: DEAC – MAFC

április 29. – vasárnap
18.00 óra: JP Auto-JKSE – Sopron KC

Az alsóházi rájátszás állása:
11. JP Auto-JKSE 11 gy 19 v
12. DEAC 10 gy 20 v
13. Sopron KC 8 gy 22 v
14. MAFC 8 gy 22 v

Szántai Tibor