Ismétlésre készülünk a bajnok ellen, de nem lesz könnyű

Az NB I A-csoportos felnőtt férfi kosárlabdabajnokság felsőházában a hétvégén a 4. forduló mérkőzéseit rendezik. A mieink szombaton a címvédő, de sérülésektől sújtott Szolnoki Olaj KK-t fogadják.

Az alapszakasz utolsó fordulójában megtört a jég, A-csoportos tagsága során először sikerült legyőznie csapatunknak a megyei „nagytestvért”, a bajnoki címvédő Szolnoki Olaj KK-t egy utolsó pillanatban szerzett triplával. Köztudott, hogy a szolnoki csapatot elképesztő sérüléshullám sújtotta, s legutóbb – szerdán Szombathelyen – nélkülük szenvedtek vereséget. Remény pedig a sérültek közül talán csak Vojvoda Dávid szerepeltetésére van, aki éppen ellenünk, az alapszakasz utolsó fordulójában szenvedett térdsérülést. Kérdés persze, hogy érdemes-e kockáztatni szerepeltetését a szolnoki szakmai stábnak. Egy nagyon fontos hiányzónk már hetek óta nekünk is van, Orlando Coleman talán a kiesése szakaszra visszatérhet, de ez is nagyon kétséges.

A tabellára pillantva megállapítható, hogy a Szolnok még elveszítheti a második helyét, ha nálunk kikap és a Szombathely legyőzi vasárnap a rangadón a Körmendet. Nekünk kevesebb veszteni valónk van, hiszen úgy tűnik elég lesz már egy mérkőzést megnyernünk – a Pécs ellen hazai pályán vagy idegenben -, hogy a rájátszás első körében pályaelőnyt biztosító negyedik helyet megszerezzük. Az ugyanis már most borítékolható, hogy mi és a pécsiek találkozunk egymással a három győzelemig tartó negyeddöntőben. A kérdés csak az, kié lesz a pályaelőny. Jelenleg 3 győzelemnyi az előnyünk, s ez nagyon nehezen ledolgozhatónak tűnik, ha pécsi szempontból próbáljuk az esélyeket taglalni.

A szombati, Szolnok elleni találkozón nálunk már pályára léphet a Szombathelyen kiállított Pantelics, de így sincs könnyű helyzetben Nikola Lazics, hiszen kisebb-nagyobb sérüléssel többen is bajlódnak. Az biztos, hogy egy szombati győzelemmel szinte véglegesen biztosíthatnánk a negyedik helyünket, s akkor a folytatásban már pihentetni is lehetne kulcsjátékosokat egy-egy meccsen. Hogy a Szolnok Vojvodával vagy nélküle lép-e pályára szinte mindegy lesz, mert így is, úgy is nagyon nehéz lesz legyőzni a megyeszékhelyieket, akiknél Andrics sérülten is vezér, s vele bizony a mieink baja is meggyűlhet. Airington egyre jobban játszik sérülése után és Milosevics és Malesevics is figyelemre méltó teljesítményre képes. A fiatal magyar játékosok pedig bizonyítani szeretnék, hogy lehet rájuk számítani.

Nem kétséges, hogy küzdelmes, jó kis mérkőzésre számíthatunk. Remélhetőleg a két szurkolótábor a legutóbbihoz hasonló hangulatot teremt, s akkor újabb nagyszerű kosárélménnyel gazdagodhatunk, bármi is lesz az eredmény. Persze egyértelmű, hogy szeretnénk ismét legyőzni a szolnokiakat, de ez nem lesz könnyű.

A felsőházi rájátszás 4. fordulójának programja:

 1. április 20. – szombat

18.00 óra: JP Auto-JKSE – Szolnoki Olaj KK

 1. április 21. – vasárnap

16.00 óra: EGIS Körmend – Falco-Vulcano Energia KC Szombathely

Szabadnapos: PVSK-VEOLIA

A felsőház állása:

 1. EGIS Körmend 22 gy 6 v
 2. Szolnoki Olaj KK 21 gy 7 v
 3. Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 20 9 v
 4. JP Auto-JKSE 17 gy 11 v
 5. PVSK-VEOLIA 14 gy 15 v

Középház

A középházban is a negyedik forduló mérkőzéseit rendezik a hétvégén.

 1. április 20. – szombat

18.00 óra: KTE-Duna Aszfalt – Atomerőmű SE

 1. április 21. – vasárnap

16.30 óra: Zalakerámia ZTE KK – DEAC

Szabadnapos: Sopron KC

A középház állása:

 1. Atomerőmű SE 15 gy 14 v
 2. KTE-Duna Aszfalt 14 gy 14 v
 3. Sopron KC 14 gy 15 v
 4. DEAC 13 gy 15 v
 5. Zalakerámia ZTE KK 12 gy 16 v

Alsóház

Az alsóházban már a hétközi fordulóban eldőlt, hogy a szegediek és az újonc fővárosiak játszanak majd a kiesés ellen a play outban. Azaz ezeknek a mérkőzéseknek már nincs különösebb jelentősége.

 1. április 20. – szombat

18.00 óra: Alba Fehérvár – Kaposvári KK

18.00 óra: SERCO-TF-BP – Naturtex-SZTE-Szedeák

Az alsóház állása:

 1. Kaposvári KK 13 gy 15 v
 2. Alba Fehérvár 13 gy 15 v
 3. Naturtex-SZTE-Szedeák 8 gy 20 v
 4. SERCO-TF-BP 2 gy 26 v

Hajrá JP Auto-JKE!

Szántai Tibor