Kialakult a felső-, a középső- és az alsóház mezőnye

Forrás: Kosársport Mkosz facebook

Bár két elmaradt mérkőzés és egy teljes elhalasztott forduló még van az NB I A-csoportos felnőtt kosárlabdabajnokságban, már kialakult a felső-, a középső- és az alsóház mezőnye. A még hátralévő mérkőzések eredménye viszont így is fontos, hiszen közel sem mindegy, hogy a csapatok hány győzelmet visznek magukkal a rájátszásba.

Az öt csapatos felsőházban négy együttes kiléte szinte az első fordulóktól kezdve ismert volt. A Szolnoki Olaj KK, az EGIS Körmend, a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely és az Alba Fehérvár felsőházi helyét semmi sem veszélyeztette. Annál nagyobb harc volt az ötödik, még felsőházat jelentő helyért a paksiak, a zalaegerszegiek és a kecskemétiek között. Utóbbiak a DEAC legyőzésével biztosították be az alapszakasz ötödik helyüket, miután mindkét ellenfelükkel szemben jobb az egymás elleni eredményük.

A felsőház tagjai:

1. Szolnoki Olaj KK 21 gy 4 v
2. EGIS Körmend 18 gy 6 v
3. Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 18 gy 7 v
4. Alba Fehérvár16 gy 8 v
5. KTE-Duna Aszfalt 14 gy 11 v

A középházba jutásért az utolsó néhány fordulóban még mi is számításba jöttünk, ám a Szeged elleni hazai vereséget követően hiába nyertünk az Alba Fehérvár ellen, mert Spronban és a MAFC ellen is vereséget szenvedtünk, s így nem léphettünk előbbre a 11. helyről. Pedig akár a szegediek, akár a kaposváriak utolérhetők lehettek volna, ám ez nem sikerült.


A középső ház tagjai:

6. Zalakerámia ZTE KK 13 gy 12 v
7. Atomerőmű SE 13 gy 12 v
8. PVSK-VEOLIA 12 gy 12 v
9. Kaposvári KK 11 gy 13 v
10. Naturtex-SZTE-Szedeák 10 gy 14 v

Az alsóházba került csapatok közül az újonc Debrecen ragyogóan kezdte a szezont, hiszen gyorsan szerzett 6 győzelmet. majd jött egy hosszú nyeretlenségi sorozat – 11 mérkőzést veszített sorozatban a DEAC -, s így a debrecenieknek nem volt esélyük a középházba kerülésre. Ezzel szemben a mieink 11 mérkőzésből mindössze egyet nyertek meg, s ez a rossz kezdés megpecsételte sorsunkat. Igaz, az alapszakasz hajrájában felcsillant a remény, hogy a 11. helyről előbbre tudunk lépni, de ez végül nem sikerült. A MAFC-nak és a Sopronnak nem volt esélye az alsóházból elkerülni az alapszezonban. A soproniak szereplése a legnagyobb negatív meglepetés. A négy együttesre az alsóházban kőkemény mérkőzések várnak. A 11. és a 12. egyeneságon bennmarad, míg a 13. és 14. helyezett két győzelemig tartó play outot vív, s a győztes NB I A-csoportos marad, míg a vesztes kiesik.


Az alsóház tagjai:

11. JP Auto-JKSE 8 gy 17 v
12. DEAC 7 gy 18 v
13. Sopron KC 6 gy 19 v
14. MAFC 6 gy 19 v

Az alapszakaszból még hátralévő mérkőzések:

március 28. (szerda)
18.00 óra: Naturtex-SZTE-Szedeák – Alba Fehérvár

március 29. (csütörtök)
18.00 óra: PVSK-VEOLIA – EGIS Körmend

április 4. (szerda)

18.00 óra: Atomerőmű SE – JP Auto-JKSE

18.00 óra: Kaposvári KK – Szolnoki Olaj KK

18.00 óra: KTE-Duna Aszfalt – EGIS Körmend

18.00 óra: Naturtex-SZTE-Szedeák – MAFC

18.00 óra: DEAc – Zalakerámia ZTE KK

18.00 óra: Falco-Vulcano Energia KC Szombathely – PVSK-VEOLIA

18.00 óra: Sopron KC – Alba Fehérvár

Szántai Tibor