Könnyűnek indult, hosszabbítás lett a vége, de megszereztük a két pontot

Nem számíthattunk könnyű mérkőzésre a bajnokság 8. fordulójában a Sopron KC ellen. Ez a Sopron ugyanis már nem az a Sopron, amelyik az előző szezonban csak a play out megnyerésével tudta biztosítani bennmaradását az NB I A-csoportjában. Vezettünk már 18 ponttal is, de végül csak a hosszabbításban sikerült megszereznünk a nagyon fontos két bajnoki pontot.

A csapatok bemutatása után, a találkozó kezdete előtt egy perces néma főhajtással emlékeztünk a mérkőzés előtti napon elhunyt Sápi Juditra, aki a jászberényi röplabdázás ikonikus alakja volt. Súlyos, hosszú ideig tartó betegség után távozott közülünk, nevét örökre beírta Jászberény sporttörténelmébe.

Remek hangulatban, nagyszerűen kezdte csapatunk a találkozót. Úgy tűnt, hogy a vendégek az öltözőben maradtak, mert védekezésben és támadásban is sokat hibáztak, s ezt a mieink jól használták ki. Tíz perc alatt 13 pontos előnyre tettünk szert, s ez a játék képe alapján teljesen megérdemelt volt (24-11).

A második negyed első felében tovább növeltük előnyünket, s már 32-14-re is vezettünk, amikor Sabáli mesternek sikerült felráznia csapatát, s a soproniak elkezdtek kosarazni. Szigorítottak védekezésükön, s támadásban is egyre eredményesebben kezdtek el játszani. Ennek meg is lett az eredménye, hiszen a félidő végére 9 pontra csökkentették hátrányukat (39-30).

Nem múlt el unalmasan a nagyszünet sem, hiszen serdülő csapatunk négy játékosa dobóversenyt vívott egymással. Különböző helyekről egy percen át szerezhették a pontokat, s végül Csabai Botond lett a győztes 25 ponttal (Fülöp Gergő 20 pont, Nagy Ádám 19 pont, Kocza Bendegúz 15 pont). A szurkolók is főszerepet kaptak a szünetben, hiszen sérült irányítónkat, Remon Nelson lepték meg egy tortával és egyéb ajándékokkal.

A nagyszünetet követően egy meglehetősen hektikus tíz perc következett. Sok vitatott bírói ítélettel tarkított játék folyt a pályán. Sabáli Balázs egy reklamálást követően technikait kapott, s Alekszandrov – 3 pontos dobás közben szabálytalankodtak vele – összesen öt büntetőt dobhatott. A különbség a negyed végére eggyel nőtt, így a záró tíz perc előtt 10 pont volt csapatunk előnye (60-50).

A negyedik negyed egyértelműen a vendégekről szólt. Nálunk az irányító Pitts már négy személyivel pihent a padon, miközben a soproniak szárnyaltak. Lemar négy triplát is elsüllyesztett a gyűrűnkben, s amikor Gordon 69-68-nál büntetőket dobhatott a találkozó hajrájában, a vezetést is átvehették volna a vendégek. A soproni magas ember azonban csak egyszer talált a büntetővonalról a kosárba és mivel 69-69 után már nem tudtunk újabb pontot, pontokat gyűjteni, így jöhetett a hosszabbítás.

Bár a vezetést kétszer is a soproniak szerezték meg, Alekszandrov, majd Rakics triplája a legjobbkor jött és megtörte a vendégek lendületét. Innen pedig már nem volt kérdéses, hogy a mieink nyerik a találkozót (83-74).

Különösen a találkozó első felében sok nagyszerű megoldása volt játékosainknak – Coleman zsákolása, a Pitts – Coleman kettős alley oop-ja -, de a folytatásra feljavultak a vendégek és teljesen nyílttá tudták tenni a találkozó kimenetelét. A hosszabbításra viszont úgy tűnt, hogy elfogyott az erő a soproni oldalon, a nagy hátrány ledolgozás túl sok energiát kivett a játékosokból és a ráadást már nem bírták. Izgalmas, jó mérkőzés volt, amely azért egy kicsivel jobb játékvezetést érdemelt volna. Számos esetben elégedetlenkedett a kispad, illetve a szurkolók is mindkét oldalon – bizony nem egyszer nem is ok nélkül -, de ezzel mindenkinek együtt kell élnie…

JP Auto-Jászberényi KSE – Sopron KC 83–74, h.u. (24–11, 15–19, 21–20, 9–19, 14–5)

JP Auto-JKSE: Pitts 12/6, Rakics 5/3, Coleman 28/9, Alekszandrov 21/6, Pantelics 11

Csere: Kerpel-Fronius 4, Czirbus -, Cseh -, Ruják 2, Brbaklics –

Vezetőedző: Nikola Lazics

 

Sopron KC: Warner 24, Lemar 25/15, Gilbert 7, Dénes 2, Gordon 11

Csere: Wiggins 2, Takács 3/3, Supola -, Molnár –

Vezetőedző: Sabáli Balázs

A találkozót követően érthetően a mieink vezetőedzője, Nikola Lazics volt az elégedettebb.

Nikola Lazics: – Tudtuk, hogy jó csapat a Sopron, ezért nagy értékes számunkra ez a győzelem, melyet úgy érzem megérdemelten szereztünk meg, hiszen szinte az egész mérkőzésen végig vezettünk. Nagyon jól kezdtük a találkozót, ám mikor feljavult a Sopron játéka, voltak gondjaink. Sok tenni valónk van még, hogy javítsuk játékunkat.

Sabáli Balázs:- Nagyon gyengén kezdtünk, támadásban és védekezésben sem azt játszottuk, amit leterveztünk. Az viszont dicséretes, hogy mínusz 18 pontról is vissza tudtunk kapaszkodni, s volt esélyünk a győzelem megszerzésére. A ráadásra azonban nem maradt elég erőnk, s így a Jászberényé lett a két bajnoki pont.

A 8. forduló további eredményei:

Zalakerámia-ZTE KK – Atomerőmű SE 99-98

DEAC – Kaposvári KK 80-65

SERCO-TF-Bp – KTE-Duna Aszfalt 64-86

EGIS Körmend – Naturtex-SZTE-Szedeák 93-84

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely – PVSK-VEOLIA 68-53

2018. november 18. – vasárnap

17.00 óra: Alba Fehérvár – Szolnoki Olaj KK

Szántai Tibor