Körmenden játsszuk a forduló rangadóját

Az NB I A-csoportos felnőtt férfi kosárlabdabajnokság alapszakaszának 19. fordulójában a második helyen álló csapatunk a harmadik Körmend otthonában lép pályára. Az Alba Fehérvárnak már visszavágtunk az őszi, hazai vereségért, s most megtehetjük ezt a körmendiekkel szemben is, de nem lesz könnyű.

A 19. forduló párosításaiból kiemelkedik a Szolnok – Zalaegerszeg és a Körmend – Jászberény találkozó, de a többi mérkőzésen is nagy harc várható a két bajnoki pontot érő győzelem megszerzéséért.

A körmendiek a kecskeméti vereséggel, a mieink a pécsiek elleni hazai győzelemmel „melegítettek” az egymás elleni találkozóra. Az ősszel izgalmas, szoros mérkőzésen az utolsó pillanatokban szerzett kétpontos kosárnak köszönhetően az EGIS Körmend örülhetett Jászberényben (88-90), s most a mieinken a sor, hogy visszavágjanak ezért a vereségért. Ez persze nem tűnik egyszerű és könnyű feladatnak, hiszen a vasiak az alapszakaszban eddig mind a kilenc hazai mérkőzésüket megnyerték. Míg mi már sorozatban hat győzelemnél járunk, a Körmend legutóbbi öt mérkőzéséből kettőt nyert, hármat veszített.

A körmendieknél az öt idegenlégiós – Delas, Price, Bradford, Hammonds, Thames – mellett Csorvási Milán, Ferencz Csaba és Németh Ákos alkotja az együttes „kemény magját”. A többiek csak kevés lehetőséget kapnak. Az őszi mérkőzéshez képest változás történt ellenfelünk kispadján, hiszen Antonis Constantinides helyére Matthias Zollner került. Légóst is váltottak menet közben a körmendiek, Mc Neal Junior helyére érkezett Thames Xavier, aki gyorsan beilleszkedett az együttesbe. Hazai pályán nagyon agresszív védekezés és gyors, hatékony támadójáték jellemzi hétvégi ellenfelünket. Az eddigi kilenc hazai mérkőzésükön átlagban 95,33 pontot szereztek és csak 77,44 pontot kaptak. Nem kis feladat lesz tehát a kitűnő tripladobó Ferencz Csabáék megfékezése. Persze, ha az Alba Fehérvárnak már sikerült visszavágni az őszi, hazai vereségért, miért ne sikerülhetne ez nekünk Körmenden is.

Ott, ahol eddig sok babér nem termett nekünk. A legutóbbi három szezonban lejátszott hat mérkőzésből ötöt a körmendiek nyertek, s mi csak egyszer, hazai pályán örülhettünk sikernek.

2015/2016
Körmend – Jászberény 77-68
Jászberény – Körmend 80-84

2016/2017
Körmend – Jászberény 98-66
Jászberény – Körmend 95-88

2017/2018
Körmend – Jászberény 77-61
Jászberény – Körmend 71-85

A körmendi mérkőzéssel az alapszakasz hajrája is megkezdődik számunkra, amely azért sem tűnik könnyűnek, mert csak két alkalommal lépünk pályára hazai környezetben, s hatszor idegenben. Egy jó kezdés – győzelem Körmenden – megalapozhatná a folytatást. Ezzel együtt is azt mondhatjuk, hogy a körmendieknek van több veszíteni valójuk ezen a találkozón. Ha ugyanis vereséget szenvednek, akkor már két győzelem lesz az előnyünk velük szemben, s ráadásul elveszítik hazai veretlenségüket is. Nekünk a győzelem főnyeremény lenne, de ha veszítünk, akkor sem kell pánikolnunk, mert ugyan a körmendiek visszaelőznek bennünket, de továbbra is dobogón maradunk.

A csapatok helyzetét tovább bonyolítja, hogy a bajnoki hajrá közben – február 14-16. – Győrben a Magyar Kupa 8-as döntőjét is megrendezik. Sűrűsödik tehát a program, amely sok meglepetést tartogathat még. Az biztos, hogy izgalmakban nem lesz hiány, s meglepetésekre is számítani lehet.

A 19. forduló menetrendje:

2019. február 8. – péntek
18.00 óra: Naturtex-SZTE-Szedeák – Alba Fehérvár

2019. február 9. – szombat
18.00 óra: EGIS Körmend – JP Auto-JKSE
18.00 óra: Szolnoki Olaj KK – Zalakerámia ZTE KK
18.00 óra: Sopron KC – KTE-Duna Aszfalt
18.00 óra: Kaposvári KK – Atomerőmű SE
18.00 óra: PVSK-VEOLIA – SERCO-TF-BP

Hajrá JP Auto-JKSE!

Szántai Tibor