Kosársuli fejlesztések – pulzusmérés és mozgásmonitorozás

A Jászberényi Kosársuli folyamatosan gondolkodik a felkészítés és versenyeztetés szakmai fejlesztésén (együtt gondolkodva az MKOSZ-szel), és elérkeztünk egy régi tervünk kezdeti megvalósításához.

Más sportágakban már ismertebb eszközt teszteltünk a tegnapi nap, a Serdülő együttesünk edzésén. A csapatok monitorozására fejlesztett rendszereket teszteltük, az egyik kifejezetten csak a pulzusmérésre fókuszálva online gyűjtötte az adatokat a játékosok edzése közben, mutatva a pillanatnyi pulzust, és azt, hogy az edzés folyamán milyen tartományban /mennyit dolgozik a játékos. Természetesen fontos, hogy a tartományok teljesen egyénekre legyenek szabva, így csak közelítő értékeket mértünk.

A másik bonyolultabb rendszer már futásteljesítményt és gyorsulási adatokat is rögzít, valamint összetettebb elemzésekre is képes az edzésmunkát illetően. Az egyénre szabott teljesítmények finomhangolása nélkül is látszott, hogy ki mennyire terhelte meg magát az edzésen, ki az, aki 50-60%-on mozgott, ki hogyan tudja megnyugtatni magát egy terhelés után, és ki az, aki annyit dolgozott, hogy a regenerálódás miatt ki kell, hogy hagyja a holnapi edzést. Ezek az adatok nagyban segíthetik az edzők és játékosaik munkáját, mert pontos képet kaphatnak – történeti adatokkal – a játékosok elvégzett munkájáról, és úgy alakíthatják az edzésmunkát, hogy az adott játékos fizikai fejlődésére és egészségére a legoptimálisabb legyen.

Mivel a tesztelt rendszer GPS alapon (szabad téren) tud csak pontos infót adni a futásteljesítményről, és a játékos különböző mozgásáról, ezért a fejlesztéseink abba az irányba is elmozdulnak, hogy pontos (a kosárpályán 20-30cm) pozíciókövetést valósítsunk meg 3D-ben, ami további fontos információt szolgáltat az edzőinknek online, amit felhasználhatnak a technikai és taktikai munka megtervezéséhez és ellenőrzéséhez.

Ezzel a fejlesztéssel elmondható, hogy egyedülálló rendszert hozunk létre, kiszolgálva az edzőinket a játékunk technikai és taktikai fejlesztése érdekében, valamint sportolóink optimális fizikai fejlesztését fókuszban is tarthatjuk ezzel. A későbbekben jelentkezünk a rendszer bevezetésekor.