Megcibáltuk az oroszlán bajuszát, de nem sikerült a bravúr

Az NB I A-csoportos felnőt férfi kosárlabdabajnokság 20. fordulójában, vasárnap este, a listavezető Szolnoki Olaj KK volt a vendégünk. Bár az utolsó pillanatig sikerült nyílttá tennünk a találkozó kimenetelét, a végén érvényesült a papírforma.

Vasárnapra egy mérkőzés maradt a 20. fordulóból, melyen csapatunk a listavezető megyei „nagytestvért” fogadta. Mindkét oldalon mindenki hadra fogható volt, s telt lelátók fogadták a csapatokat a Bercsényi játékcsarnokban. A mieinknél már ott volt a nevezett játékosok között Czirbus József is, aki még a szezon elején szenvedett térdsérülést és operációja után hamarosan, már ismét ott lesz a pályán. A találkozó kezdete előtt Gulyás Csaba, a JKSE elnöke Kerpel-Fronius Balázst köszöntötte, aki 50. alkalommal lépett pályára jászberényi színekben.

I. negyed

Kicsit idegesen, kapkodva kezdtünk, s ezt a vendégek ki is használták (2-8). A negyed közepén kezdtünk zárkózni, mikor már támadójátékunk is kezdett működni (6-9), de a játékrész hajrája így is 11-15-nél kezdődött. Nelson duplája után (13-15), Andrics követett el támadó hibát, s ezt a játékrész utolsó pillanatában Nelson egy triplával büntette (16-15). Először vezettünk a mérkőzésen.

II. negyed

Igazán változatos játékot hozott a találkozó második tíz perce. A negyed elején egyik csapat sem játszott túl ponterősen, három perc elteltével 22-19 állt az eredményjelzőn. Wallace triplája után pedig 25-19-re vezettünk. A negyed közepén még nálunk volt az előny (30-25), de elég volt egy-két elrontott támadás és máris 30-31-re módosult az eredmény. Még 35-35-nél is együtt voltak a csapatok, ám két sikeres szolnoki támadásra nem tudtunk válaszolni, s így a vendégek 4 ponttal vezettek a nagyszünetben (35-39).

III.negyed

A folytatásban nem volt könnyű helyzetben Nikola Lazics, mert magas embereink közül Sejficsnek 4, Cseh Györgynek 3 személyi hibája volt. Ezt ki is használták a vendégek, s fokozatosan növelték a különbséget. Sajnos támadásban ezekben a percekben nem voltunk elég hatékonyak, így a 27. percben először volt 10 pontnál nagyobb a vendégek előnye (40-51). A negyed végére sikerült visszajönnünk 10-en belülre (50-58), s így maradt még izgalom a záró tíz percre is. Míg nálunk Nelson és Wallace remekelt, addig a szolnokiaknál Browning, Perry és Vojvoda játéka emelkedett az átlag fölé.

IV. negyed

A záró tíz perc első felében a szolnokiak biztosan őrizték 8-10 pontos előnyüket. Úgy tűnt, hogy komolyabb izgalmak már nem lesznek, ám 55 másodperccel a vége előtt jött egy nem várt közjáték. Egy szolnoki támadásnál Andrics és Sejfics ütközött a palánk alatt, majd verbálisan is megtámadta egymást a két játékos. A vége pedig az lett, hogy a szolnoki kosaras fellökte a berényit. A játékvezetők előbb azonnali kiállítást mutattak, majd videózni kezdtek. A vége egy-egy sportszerűtlen lett minkét játékosnak. Ezzel Sejfics kipontozódott, míg Andricsnak be kellett vonulni az öltözőbe, mert korábban már kapott egy technikait, s így kiállították. Ez a büntetés viszont csak erre a mérkőzésre vonatozott, a következő találkozón így pályára léphet. Ha megkapta volna a jogos kiállítást, akkor fegyelmi tárgyalás következett volna. Kár, hogy a játékvezetők mérlegeltek az esetnél..

Már csak fél perc volt hátra, amikor Wallace triplája után 3-ra csökkent a különbség a csapatok között (69-72). Elrontott szolnoki támadás után Nelson csak az egyik büntetőjét dobta be (70-72), s 14 másodperccel a vége előtt jött a szolnoki időkérés. Még 12 másodperc volt hátra, amikor Vojvoda is csak egy büntetőt értékesített (70-73), s a mieink támadhattak az egyenlítésért. Sajnos Wallace kiszorított helyzetből elengedett triplája lejött a gyűrűről, s zárásként még Vojvoda értékesített egy büntetőt (70-74).

A találkozó végén mindkét szurkolótábor megtapsolta övéit. A szolnokiak végül érvényesítették a papírformát, de nem sok hiányzott ahhoz, hogy a mieink nagy meglepetést okozzanak. Megcibáltuk az oroszlán bajuszát, de érvényesült a két csapat játékereje közötti különbség.

JP Auto-Jászberényi KSE – Szolnoki Olaj KK 70–74 (16–15, 19–24, 15–19, 20–16)

JP Auto-KSE: Nelson 27/12, Rakics 6/3, Wallace 20/15, Lucsics 11/3, Sejfic 6. Csere: Cseh -, Bazsó -, Kerpel-Fronius -.

Szolnoki Olaj KK: Perry 15/9, Polyák 5/3, Vojvoda 13/3, Milosevics 4, Tóth Á. 8. Csere: Browning 12/6, Ford 8, Andrics 8, Kovács P. -.

Kiállítva: Andrics.

A bb1.hu kosaras hírportálon a vezetőedzők a következőképpen értékelték a látottakat:

Nikola Lazics, a JP Auto–JKSE vezetőedzője: Gratulálok a Szolnok győzelméhez, de gratulálok saját fiaimnak is. Kemény mérkőzés volt, olyan amilyet szerettünk volna játszani a listavezetővel. Védekezésünk egész jól összeállt, de támadásban nem voltunk elég koncentráltak. A Szolnok a második félidőben kontrollálta a mérkőzést, de nem sok hiányzott ahhoz, hogy nagy meglepetést szerezzünk.

Dragan Alekszics a Szolnoki Olaj KK vezetőedzője: Gratulálok a Jászberénynek, mert tökéletesen harcoltak. Védekezésünk nem nagyon akart működni, de a találkozó legfontosabb pillanataiban jó döntéseket hoztunk. Tudtuk, hogy nehéz mérkőzés lesz, de ahhoz, hogy a tabella élén zárhassuk az alapszakaszt, győznünk kellett. Mostantól a Magyar Kupa döntőjére koncentrálunk.

Szántai Tibor