Vasárnap koraeste a 2017/2018-as bajnoki szezon utolsó hazai mérkőzését játszotta csapatunk a Sopron KC ellen. Mi már bennmaradtunk, míg a vendégek a MAFC elleni play out-ra készülhetnek, de ezzel együtt sem volt tét nélküli a találkozó.

Bármilyen eredmény születik, mindkét együttes végső alsóházi helyezése az utolsó fordulóban dől el. Ám közel sem mindegy, hogy az alsóházi rájátszás utolsó fordulóját milyen helyzetben várják a csapatok. A mieink a 11. hely megszerzéséért a DEAC-cal állnak harcban, míg a soproniak a MAFC ellen a play out pályaelőnyéért harcolnak.

Nálunk Molnár Marcell, a vendégeknél Tóth és Bagó nem lehetett ott a pályán sérülés miatt. Így a soproniak csak 10, mi 11 játékost neveztünk a mérkőzésre, melynek első félidejéban gálamérkőzésen érezhették magukat a szurkolók. A védekezéssel meglehetősen keveset foglalkoztak a csapatok, viszont számolatlanul estek a kosarak. Az első negyed pontháborúját mi nyertük, pedig a vendégek két El-Amin triplával indították a találkozót. Gyorsan jöttek azonban a válasz kosarak, s így 28-25-re mi nyertük az első 10 percet.

Az elsőhöz hasonlóan alakult a második negyed is, annyi különbséggel, hogy ebben a vendégek domináltak inkább. A védekezés még mindig nagyon szellős volt mindkét oldalon, de a látványos kosarak kárpótolták a szurkolókat. A hazai publukim csak azért morgott, mert átengedtük a vezetést a vendégeknek.

A nagyszünetet követően – ahogy az várható is volt – jóval kevesebb pont született, mint az első kétszer tíz percben. Szerencsére a vendégek nem tudtak meglépni tőlünk, s a 2-3 pontos különbség nem tűnt ledolgozhatatlannak. Míg a vendégeknél csak két csereembert küldött pályára Sabáli Balázs, addig nálunk Kerpel-Fromius, Cseh, Czirbus és Bazsó is szerepet kapott a negyed második felében. Azaz, az irányító Nelson mellett négy magyar játékosunk volt a pályán. Ők pedig bizonyították, hogy lehet rájuk számítani. Különösen a hosszú kihagyást követően Czirbus József játéka volt dicsérhető, aki mindkét palánk alatt jól szorgoskodott. Nem maradt el tőle Bazsó és Kerpel-Fronius sem, akik triplákkal jelezték, hogy számolni kell velük. Cseh pedig a saját palánkunk alatt szedte a lepattanókat. A záró negyed előtt 66-68 állt az eredményjelzőn.

A negyedik negyedben a mieink semmit sem bíztak a véletlenre. Gyorsan átvették a vezetést és hiába kérte ki két idejét Sabáli Balázs, már nem tudott változtatni a játék menetén. A kérdés csak az volt: hány pont lesz a különbség a végén a csapatok között. Nos, hét ponttal nyertük meg a szezonbéli utolsó hazai találkozónkat, s kezdődhetett az ünneplés. Amit pedig külön ki kell emelni a találkozó kapcsán: a negyedik negyedben a cserepadon lévő idegenlégiósaink minden egyes magyarok által szerzett kosár után ünnepeltek, s jó értelemben hergelték szurkolásra drukkereinket, akiket nem kellett erre egyébként sem nagyon biztatni. A találkozó méltó zárása volt az utolsó percre becserélt Szigedi Bence triplája, melyet nagy ünneplés követett.

Közönségszórakoztató, jó mérkőzéssel zártuk a szezont hazai pályán, s egy hét múlva Debrecenben az is kiderül, hogy a 11. vagy a 12. helyen végez-e csapatunk.

JP Auto-Jászberényi KSE – Sopron KC 90-83 (28-25, 22-28, 18-17, 22-13)

JP AUTO-JKSE: Nelson 21/9, Rakics 16/6, Wallace 10/6, Lucsics 14/6, Sejfic 4. Csere: Kerpel-Fronius 9/3, Czirbus 4, Cseh 2, Bazsó 7/6, Szigedi 3/3.

Sopron KC: Parker 14/3, Duvnjak 8, El-Amin 18/12, Henderson 18, Watkins 20/3. Csere: Mészáros -, Takács 5/3.

Az alsóházi rájátszás állása az 5. forduló után:
11. JP Auto JKS 12 gy 19 v
12. DEAC 11 gy 20 v
13. Sopron KC 8 gy 23 v
14. MAFC 8 gy 23 v

Az alsóházi rájátszás utolsó fordulójának párosítása:

2018. május 5. – szombat

18.00 óra: DEAC – JP Auto-JKSE

18.00 óra: Sopron KC – MAFC

Szántai Tibor