Megtört a „jég”: a tavasz meghozta első idegenbeli sikerünket!

Szerdán este öt mérkőzést játszottak le az NB I A-csoportos felnőtt férfi kosárlabdabajnokság alapszakaszának 21. fordulójában. Csapatunk Kecskeméten lépett pályára és nem akármilyen izgalmak közepette – a lehető legjobbkor – megszerezte az első idegenbeli sikerét a 2017/2018-as szezonban.

A Kecskemét ellen az NB I A-csoportjában idegenben még nem nyertünk, viszont a lila-fehérek hazai mérlege negatív volt, s abban is bízhattunk, hogy előbb vagy utóbb csak megszületi elő idegenbeli sikerünk az idei szezonban is. Nos, a KTE-Duna Aszfalt rossz hazai sorozata folytatódott szerdán este, míg mi két negatív sorozatunkat is megszakítottuk a Forray Gábor csapata ellen aratott sikerrel.

I. negyed

Kiegyenlített játékot hozott az első tíz perc. Egyik csapat sem tudott jelentősebb előnyre szert tenni, majd a mieink megléptek 15-8-ra. A házigazdáknak viszont a játékrész hajrájában sikerült felzárkózni, s így két pont volt az előnyünk 10 percnyi játék után (18-20). Biztató volt a játék az első tíz percben, de az már ekkor látszott, hogy nagyon meg kell küzdenünk a két bajnoki pontért.

II. negyed

A második játékrész elején gyorsan fordítottak a hazaiak (29-24), ám a kevés pontot hozó negyed végén csak 2 pont volt a házigazdák előnye (32-30). Mindkét csapat jobban védekezett, mint támadott, s ez magyarázta a kevés pontot a találkozón. Szerencsére a mieink akkor sem estek pánikba, amikor a lila-fehérek visszavették a vezetést. Húszpercnyi játék után még semmi sem dőlt el, megvolt az esélyünk az első idegenbeli sikerre.

III. negyed

Alaposan megváltozott a játék képe. Míg a kecskemétiek védekezése felpuhult, addig mi egyre hatékonyabban támadtunk. Sikerült 15 ponton tartani ellenfelünket, míg mi 27 pontot szórtunk, s így 10 pontos előnyre tettünk szert a záró játékrész előtt. Különösen Lucsics játéka érdemel kiemelést, de Sejfics, Nelson és Rakics is kivette részét a pontszerzésből. Bár a 10 pont jelentős előnynek számított, de az biztos volt, hogy a Kecskemét nem adja könnyen a győzelmet, s mindet megtesznek a vendéglátók, hogy fordítsanak (49-59).

IV. negyed

A záró negyed első hét perce egy rémálom volt számunkra. Tizenegy dobásból sem sikerült egyetlen pontot sem szereznünk, miközben a hazaiak szép lassan egyre közelebb kerültek hozzánk. Sőt, egy 11-0-s rohanást követően 60-59-re már a házigazdák vezettek. A 37. perc végén szereztük első pontjainkat ebben a játékrészben (60-61). Szerencsére a mérkőzés hajrájára összekapta magát csapatunk és izgalmas végjáték után sikerült 5 ponttal felülmúlnunk a kecskemétieket. Megtört tehát a „jég”, a lehető legjobbkor megszereztük szezonbeli első sikerünket, s ezzel megteremtettük a lehetőségét az előbbre lépésnek, amely egyben a biztos bennmaradást is jelentené már a rájátszás megkezdése előtt. Legyen így!

KTE-Duna Aszfalt – JP Auto-Jászberényi KSE 68–73 (18–20, 16–12, 15–27, 19–14)

KTE: Pongó 4, Thompson 10, Djeraszimovics 12, Dramicsanin 13/9, Karahodzsics 11. Csere: Wittmann 18/18, Molnár M. -, Horváth K. -.

JKSE: Nelson 18/12, Rakics 14/9, Wallace 2, Lucsics 19, Sejfic 14. Csere: Molnár M. -, Kerpel-Fronius 2, Cseh 4.

A találkozót követően a vezetőedzők is értékelték a látottakat. A kosarsport.hu-ak adott edzői értékelések:

Forray Gábor, a KTE-Duna Aszfalt vezetőedzője: – Gratulálok, megérdemelten nyert ellenfelünk. Nem a Jászberény érdemét kisebbítve, de a harmadik negyedben nem védekeztünk, s ez megpecsételte a sorunk, A 73 kapott pont nem sok, de az egy negyed alatt kapott 27 rengeteg. Ezeket a hibákat holnap megnézzük kijavítjuk. A 10 pontos hátrányból visszajöttünk, és egylabdás meccs lett a végére. Nem volt egy közönség szórakoztató mérkőzés, fizikális kemény meccs volt, melyen sok támadó lepattanót engedtünk ellenfelünknek és ez megpecsételte s sorsunkat. Megyünk tovább nem búslakodunk, szombaton újabb meccs lesz amin javítani kell

Nikola Lazic, a JP Auto-JKSE vezetőedzője: – A mérkőzés előtt mondtam, hogy tiszteletre méltó, amit Kecskemét csinált, hiszen 7 mérkőzést nyertek idegenben. Nagy eredményei voltak, míg nekünk ez volt első idegenbeli győzelmünk. Örülök, hogy sikerült bebizonyítottuk, hogy tudunk idegenben is nyerni. Fontos győzelem ez, mert volt némi problémánk a mérkőzés előtt. Szerencsére jól védekeztünk és bátrak voltunk. A végén megérdemelten nyertünk, de nyerni kell következő meccsen is. Gratulálok a csapatomnak, és sok sikert kívánok a Kecskemétnek

Ezzel a győzelemmel megteremtettük annak a lehetőségét, hogy szombaton beérjük éppen soros ellenfelünket, a Naturtex-SZTE-Szedeák csapatát, aki szerdán nem léptek pályára, mert az Alba Fehérvár elleni találkozójuk a fehérváriak nemzetközi szereplése miatt halasztásra került.

Szántai Tibor