Megyénkben a második leglátogatottabb sportesemények a JP Auto-JKSE mérkőzései

Ahogy az elmúlt években, úgy a 2018/2019-es bajnoki szezon első felét követően is készült statisztika a legnépszerűbbnek számító sportágak mérkőzéseinek látogatottságáról. A lista élén a Ferencváros labdarúgócsapata áll, s a JP Auto-JKSE kosárlabdacsapata országos viszonylatban a 61., míg a megyében a Szolnoki Olaj KK kosárcsapata mögött a második helyre került.

A vizsgálat kiterjedt a legnépszerűbb csapatsportokban szereplő magyar klubcsapatok (labdarúgás: férfi NB I, NB II; kézilabda: férfi, női NB I; kosárlabda: férfi, női NB I.A; jégkorong: Erste Liga, EBEL, TIPSPORT Liga; vízilabda: férfi OB I) bajnokságokban elért nézőszámaira a 2018/2019-es szezonban 2018.11.30-ig.

A listán nem meglepő módon a labdarúgócsapatok állnak az élen. Az első tíz között hét NB I-es férfi labdarúgóklub áll, s mellettük egy női kézilabda, egy férfi kosárlabda és egy férfi jégkorong együttest működtető klub található.

Az első a Ferencvárosi TC labdarúgó csapata 10 536 átlagnézővel. Második helyen meglepetésre az NB I-ben kieső helyen álló Szombathelyi Haladás labdarúgói állnak, akiknek a mérkőzéseire átlagosan 4 379 néző volt kíváncsi. Harmadik a Diósgyőri VTK 3 803-as nézői átlaggal. A negyedik helyezett a Győri Audi ETO KC női kézilabdacsapata 3 448-as látogatottsági átlaggal. Ötödik a DVSC labdarúgócsapata (3 218-as átlag nézőszám), míg hatodik a Fehérvár AV 19 jégkorongcsapata (3 134-es átlag). Hetedik a MOL Vidi FC labdarúgó együttese (2 729 fő), nyolcadik pedig a Falco-Vulcano Energia KC férfi kosárlabdacsapata (2 727 fő). A 9. és 10. helyen is egy-egy NB I-es labdarúgóklub csapat áll: Mezőkövesd-Zsóry FC (2 644 fő), MTK Budapest FC 2 571 fő). Az első tíz helyezett klub mérkőzéseire az előző szezon hasonló időszakához képest – kettő kivételével: DVSC és Falco – többen voltak kíváncsiak. A DVSC átlag nézőszáma 12%-kal csökkent, míg a Falco kosármérkőzései esetében mindössze 1 százalék volt a csökkenés.

Ezen a listán szerepel természetesen a Szolnoki Olaj KK magyar bajnoki címet védő kosárlabdacsapata is. A szolnokiak 1 340-es átlag nézőszámmal a 23. helyen találhatóak. Nézőszámuk az előző szezonhoz képest 7%-kal csökkent. A JP Auto-JKSE kosárlabdacsapata a lista 61. helyén áll 592 főt számláló átlag nézőszámmal. Ez 9%-os emelkedés az előző szezonhoz képest. A 2018/2019-es es szezon első hat mérkőzésének az átlaga ez, s mivel csapatunk jó szereplésének köszönhetően decemberben és januárban is ennél többen voltak a bajnoki mérkőzéseinken, így ez az átlag azóta tovább emelkedett (633 fő). A 112 klub rangsorában a 79. a Szolnoki Dózsa OB I-es vízilabdacsapata 400 átlag nézőszámmal.

A 14 NB I A-csoportos felnőtt férfi kosárlabdacsapat esetében érdekes lehet azt is megnézni, hogy mekkora a számukra biztosított csarnok kihasználtsága találkozóikon. Ebben a rangsorban az EGIS Körmend a legjobb (94,1%), s a JP Auto-JKSE a 10. (59%). Ez a mutatónk a decemberi-januári hazai mérkőzésen már 75% körül mozgott, s ezzel vélhetőleg jelentősen előrébb léptünk azóta.

Nézőszám adatok forrása: labdarúgás, kosárlabda, vízilabda (nso.hu), kézilabda (keziszovetseg.hu, klub, nso.hu), jégkorong (ERSTE: jegkorongszovetseg.hu, EBEL: erstebankliga.at, TIPS: hockeyslovakia.sk)

(Forrás: ©2018 Lang Zoltán (sportstatisztika.blog.hu)

Szántai Tibor