Nagyon fontos győzelem Pakson

A korábbról elhalasztott 23. forduló mérkőzéseivel szerdán este ért véget az NB I A-csoportos férfi kosárlabdabajnokságban az alapszakasz. Bár a felső-, a középső- és az alsóházi helyek egy kivételtől eltekintve már eldőltek, minden találkozón nagy küzdelemre volt kilátás, hiszen egyáltalán nem volt mindegy, hogy a csapatok hány győzelmet visznek magukkal a bajnokság második szakaszára.

A mieink Pakson fejezték be az alapszakaszt, s szerettek volna visszavágni az őszi, hazai vereségért. A hazaiaknak még halvány esélye volt a felsőházat jelentő 5. hely megszerzésére, ám ehhez több eredménynek is szerencsésen kellett volna alakulni számukra.

Esélyeinket csökkentette, hogy az elmúlt hetekben remek formába lendült Uros Lucsics sérülés miatt nem állhatott Nikola Lazics rendelkezésére, ám a többiek gondoskodtak arról, hogy pótolják őt. A hazaiak kezdték jobban a találkozót és az első negyed hajrájáig vezettek is (16-11). A játékrész zárása viszont nekünk sikerült jobban és négy pontos előnyre tettünk szert (20-24). A folytatásban is fegyelmezetten játszott csapatunk, s a sokat hibázó paksiak hátránya tovább nőtt. A nagyszünetben 36-45 volt az állás, s a látottak alapján teljesen megérdemelten vezettünk. Ám a második félidő még hátra volt, s lehetett tudni, a hazaiak nem adják olcsón a „bőrüket”.

Meg is próbált mindent a hazai gárda, hogy megfordítsa az eredményt, de csak felzárkózni tudott 2-3 pontra, a vezetést nem tudták visszavenni. Nálunk mindig volt valaki, aki megtolta együttesünk „szekerét”, amikor nagyon kellett. Így azután a harmadik negyed után is megmaradt a 9 pontos előnyünk (52-61). A záró tíz perc elején egyre közelebb került hozzánk a Paks, s izgalmas végjátékra volt kilátás. Így is lett. Kétpontos előnyünknél (66-68) a hazaiak dobása nem sikerült, míg mi gyorsan kétszer is betaláltunk (66-72), s ezzel el is dőlt a találkozó sorsa (66-74).

Egységes csapatjáték és jó egyéni teljesítmények hozták meg második idegenbeli sikerünket, amely a legjobbkor született meg. Sejfics, Wallace és Rakics teljesítménye külön is kiemelést érdemel. Ezzel három győzelem az előnyünk a MAFC-cal és a Sopronnal szemben az alsóházi rájátszás kezdete előtt, azaz jó esélyünk van, hogy elkerüljük a play aut-ot és egyenes ágon biztosítsuk tagságunkat a 2018/2019-es szezonra is az NB I A-csoportjába.

Atomerőmű SE – JP Auto-JKSE 66-74 (20-24, 16-21, 16-16, 14-13)

Atomerőmű SE: Hinds 13/6, Tarrant 16/3, Barnies -, Eilingsfeld 10, Ogunyemi 15. Cserék: Ruják 5/3, Garamvölgyi 4, Medve 3/3.

JP Auto-JKSE: Nelson 12/3, Rakics 13/9, Wallace 19/12, Cseh 5, Sejfic 20. Cserék: Kerpel-Fronius 2,, Molnár -, Czirbus -, Bazsó 3/3.

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének honlapján (kosarsport.hu) a két edző az alábbiakat nyilatkozta a találkozó után:

Teo Cizmic: Gratulálok a Jászberénynek! Nagyon befolyásolta a mérkőzést, hogy nem tudtunk jó százalékkal dobni, sajnos ez a szezon eleje óta így van. Nem tudom, hogy miért van ez. Később egyre idegesebbek lettünk, a vendégek jól védekeztek, fokozódott a nyomás, mi pedig egyre rosszabbul dobtunk.

Nikola Lazics: Őszintén mondom, hogy abszolút elégedett vagyok a mai mérkőzéssel. Szerintem jól játszottunk, az első perctől kontrolláltuk a mérkőzést, a végén megérdemelten nyertünk is. Gratulálok a fiúknak! Nem csak az első öt játékosunk játszott jól, hanem mindenki jól játszott. Fontos győzelem volt, mert szeretnénk bent maradni. Sok sikert kívánok a Paksnak a továbbiakra!

Szántai Tibor