Nelson nélkül, de már Damiel Pitts-szel fogadta csapatunk a körmendieket vasárnap koraeste a Bercsényi úti játékcsarnokban. A 6. forduló záró mérkőzése jó propagandája volt a kosárlabdázásnak, hiszen a két bajnoki pont sorsa csak az utolsó másodpercekben dőlt el, s pontokban sem volt hiány. Fiaink nagyot küzdöttek, de a végén Fortuna a vendégek kezét fogta, s ők nyerték a találkozót.

Teljes kerettel készült mindkét együttes a jászberényi összecsapásra, de kisebb sérülések a hét közben azért akadályozták az edzésmunkát. Nálunk például Djordje Pantelics napokig nem edzett, de természetesen vasárnap ott volt a bemelegítésnél a többiek között és pályára is lépett. A kezdésre megérkezett a mintegy két tucat vendég szurkoló, s máris élettel telt meg a csarnok. Mindkét együttes kezdő ötöse idegenlégiósokból állt.I.

I. negyed

Bár az első támadás a vendégeké volt, az első pontokat fél perccel a játék megkezdése után Pantelics szerezte büntetőkből. Pitts szerzett labdát s duplája után büntetője is a helyére került (5-0). Egy perc után Delas szerezte a vendégek első kosarát (5-2). A harmadik perc kezdetén távolról is betalált a körmendiek hetese (5-5). Három és fél perc után a vendégeknek már megvolt a 4 csapat személyije. TJ Price büntetőivel a negyedik perc közepén a körmendiek vezettek két ponttal, majd egy eladott labda után Hammonds növelte négyre a különbséget (7-11). Alekszandrov büntetőivel zárkóztunk (9-11), de Bradford távolról is betalált (9-14). A negyed közepén Pitts szerzett 2 pontot, majd Pantelics büntetőzött jól (14-15). A hatodik perc közepén cseréltek a vendégek, McNeil helyére Ferencz érkezett. TJ Price bravúr kosara után Alekszandrov középtávolija lejött a gyűrűről és Nikola Lazics 13-16-nél, három és fél perccel az első negyed vége előtt időt kért. Coleman biztos kézzel dobta a büntetőket (15-16), s a másik oldalon Hammonds sem hibázott (15-18). Price helyére Németh Ákos érkezett a vendégeknél. A 8. perc végén Pitts triplája után egyenlítettünk (18-18), de Hemmonds is betalált távolról (18-21). Az utolsó perc Coleman kosarával kezdődött (20-21), majd Delas helyére Csorvási érkezett a vendégeknél, de az eredmény már nem változott (20-21).

Kiegyenlített tíz perc volt. Egyik csapat sem tudott igazán a másik fölé kerekedni.

II. negyed

A második negyedet Rakics helyett Brbaklics kezdte nálunk. Pantelics közelije behullott, s átvettük a vezetést (22-21). Nagy rohanás után mi hibáztunk, Csorvási labdája pedig beesett (22-23), miközben TJ Price már megkapta 3. személyi hibáját. Pritts ellen ítéltek sportszerűtlen hibát, Bradford bedobta a büntetőket (22-25), sőt Hammonds is eredményes volt (22-27). Colemans helyett Kerpel-Frónius volt a pályán, s jött Pantelics helyére Cseh is. Ferencz triplájával a 14. perc végén 8 pontra nőtt a vendégek előnye (22-30). Hammonds elsőként érte el a 10 pontos határt (24-32), de Alekszandrov triplával felelt (27-32). Támadásban sokat hibáztak a mieink, s ennek köszönhette a vezetést a helyzeteit jobban kihasználó Körmend. Ferencz nagyon belejött a triplákba (27-36), de Rakics is pontosan célzott (30-36). A közönség érezte, hogy kell a biztatás, de ez nem zavarta Bradfordot (30-38). A 17. perc végén Alekszandrov triplájára Hammonds duplája volt a válasz (33-40). A vendégek kitűnősége ekkor már 13 pontnál járt. Antonis Constantinides pedig a 18. perc közepén időt kért. Rakics büntetőzött jól (35-40), de megtette ezt Csorvási is (35-42). Hammonds büntetőkből szerzett pontjaival viszont már 15-nél járt (36-44). Kihagyott ziccerünk után Delas kosarával 10-zel léptek meg a vendégek, amikor még 1 perc 25 másodperc volt a félidő végéig (36-46). Még 44 másodperc volt a második 10 percből, amikor 41-48-nál a vendégek mestere kikérte második idejét. Coleman zsákolt és bár megütötték a kezét, de néma maradt a síp (43-48). A másik oldalon megadták a plusz büntetőt is, de az szerencsére kimaradt (43-50). Az eredmény pedig már nem változott, azaz 7 pontos vendég előnnyel mentek a nagyszünetre a csapatok.

A félidőben megérdemelten vezetett a körmendi együttes, mert jól kihasználták a mieink védekezési hibáit a vendégcsapat játékosai. Sajnos sok könnyű kosarat engedélyeztünk ellenfelünknek, s bár 43 pontot szereztünk, mégis hátrányban voltunk a nagyszünetben.

III. negyed

Delas elrontott ziccerére Alekszandrov hármasa jött, de Hammonds is ott folytatta, ahol az első félidőben abbahagyta (46-52). Rakics közelije után zengett-zúgott a csarnok, de TJ Price is betalált (48-54). A 22. perc végén Hammonds megkapta 3. személyi hibáját és Németh jött a helyére. Három perc telt el a negyedből, s 52-56 állt az eredményjelzőn. Ferencz harmadik triplája után újra 7 pont volt a különbség a csapatok között (52-59). Még nem telt el 4 perc a negyedből, de a körmendieknek már megvolt a 4 csapat személyije. Bradford zsákolt, s 9-re nőtt a negyed közepén a vendégek előnye. Furcsa játékvezetői ítéletek borzolták szurkolóink idegrendszerét, de ez nem zavarta a vendégeket. Sajnos továbbra is nagyon könnyű kosarakat engedtünk a körmendieknek, s ők éltek is a lehetőségekkel (57-67). TJ Price kosara után (57-69) jött is Nikola Lazics időkérése. Húsz másodpercen belül 3 (!) személyi hibát fújtak be a mieink ellen a játékvezetők, akik a másik palánknál ehhez képest igazán nagyvonalúak voltak, amikor fújni kellett volna… Kerpel-Fronius Balázs utolsó pillanatban elért kétpontosával visszajöttünk tízen belülre (64-73), de nem várt ránk könnyű utolsó tíz perc. Finoman fogalmazva sem szerettek bennünket a játékvezetők ebben a negyedben.

IV. negyed

Alekszandrov triplájával indult a negyed (67-73). melyre McNeaill duplája volt a felelet (67-75). Sajnos ziccerek maradtak ki nálunk, s a 32. perc végén Alekszandrovot is elveszítettük, miután megkapta 5. személyi hibáját. Ekkor 76-68-ra vezettek a körmendiek. Három perc eltelt a záró negyedből, de nem sikerült közelebb kerülnünk ellenfelünkhöz (69-79). Delas ellen fújtak sportszerűtlen hibát, Pantelics nem hibázott a büntető vonalról (71-79). Pitts három büntetőből kettőt dobott be, s McNeaill is betalált kétszer a büntető vonalról (73-81). Még 6 perc volt hátra, de már mindkét csapat bónuszban volt. Amilyen jól dobtuk az első félidőben a büntetőket (14/15), a másodikban már 4-et kihagytunk. Coleman zsákolt és 76-81-nél a 36. percben jött is a körmendi időkérés. Pitts bedobta TJ Price kihagyat a közelit, s négy perccel a vége előtt 78-81 volt az eredmény. Megjött a hazai közönség hangja, bár Pantelics kihagyta a távolit, ismét teljesen nyílt volt a mérkőzés. Hammonds viszont a támadóidő lejártakor betalált távolról, de jött Rakics és maradt a 3 pontos különbség (81-84). Két perc volt még hátra és a labda a vendégeké volt. Pitts betörése után 83-84-nél, már az utolsó percen belül a vendégek időt kértek. Közben a játékvezetők videóztak, de maradt az eredmény. Még 50 másodperc volt hátra. Fél perccel a vége előtt Delas közelije valahogy beesett és időt kért Nikola Lazics (83-86) is. Ismét videóztak a játékvezetők, s most is maradt az eredmény. Delas ütött oda Pitts-nek, s jöttek a büntetők (85-86). Éppen egy támadásnyi idő volt még hátra, következhetett a büntetőpárbaj. Bradford sem hibázott (85-88). Nikola Lazics ismét időt kért, még 22,9 másodperc volt a rendes játékidőből. Majd szétrobbant a csarnok, amikor 15 másodpercnél Pitts távolija a körmendi kosárban landolt (88-88). Időt kértek a vendégek. Négy másodperc volt még hátra, amikor TJ Price labdája célba ért (88-90).  Ez pedig már nem volt elég az egyenlítéshez vagy a fordításhoz.

Egy, a külső szemlélő számára látványos, izgalmas mérkőzést vívott egymással a két együttes. A szurkolók és a szakvezetők persze látták, hogy miért is született ilyen sok pont a találkozón. Védekezése egyik csapatnak sem volt éppen dicséretes, de az biztos, hogy mindkét gárda pályára lépő játékosai mindent megtettek a sikerért. A vendégek szinte végig vezettek a mérkőzés során, s amikor Alekszandrov kipontozódott, úgy tűnt elszálltak az esélyeink. Mégis visszajöttünk a meccsbe, s a végén a szerencse is kellett, hogy a jó erőkből álló körmendiek szerezzék meg a győzelmet. Nem érdemtelen a vendégek sikere, de ugyanezt akkor is el lehetett volna mondani, ha a mieink nyerik a találkozót. Nem véletlen, hogy szurkolóink a vereség ellenére tapssal illették a mieink játékát. Az pedig külön öröm, hogy néhány napos közös edzés után új irányítónk, Damier Pritts nagyszerűen mutatkozott be hazai környezetben.

A Szolnok és az Alba Fehérvár mellett a harmadik legerősebb együttestől szenvedtünk vereséget, ami egyáltalán nem tragédia, csak megint elszalasztottunk egy nagy lehetőséget. Azzal meg persze egyik csapat sem tud mit kezdeni, hogy egy ilyen találkozó színvonalasabb játékvezetést igényelt volna. A Kecskemét és a Sopron ellen sem lesz könnyebb, de az a két győzelem nagyon kell, hogy megragadjunk a középmezőnnyben.

JP Auto-Jászberényi KSE – Egis Körmend 88–90 (20–21, 23–29, 21–23, 24–17)

JP Auto-JKSE: Pitts 24/9, Rakics 17/9, Coleman 14, Alekszandrov 22/12, Pantelics 8

Csere: Brbaklics -, Cseh -, Kerpel-Fronius 2, Czirbus 1

Vezetőedző: Nikola Lazics

EGIS Körmend: McNeaill 6, Price 18, Bradford 15/3, Hammonds 20/6, Delas 11/3.

Csere: Csorvási 7, Ferencz 13/12, Németh -.

Vezetőedző: Antonis Constantinides

Kipontozódott: Alekszandrov (32. perc)

A két edző mérkőzés utáni értékelése:

Nikola Lazics: – Az első félidőben nagyon rosszul védekeztünk, és nem rajtunk múlt, hogy csak hét pont volt a hátrányunk. A második félidőben sokkal több energiát mozgósítottunk, de ezúttal nyolcvannyolc pont sem bizonyult elégnek a győzelemhez. Voltak gondjaink a hét közben, és az új irányítónk csapatba építéséhez is kell még idő. Időnk pedig nincs sok, hiszen szombaton már jön a következő mérkőzésünk, s az sem lesz könnyű.

Antonisz Konsztantinidesz: – Gratulálok kollégámnak és csapatának, nagyon jó együttest győztünk le. Harminchét percen át a mi akaratunk érvényesült, és ennek alapján úgy érzem, megérdemelten nyertünk. A jászberényiek új irányítója nagyon jó benyomást tett rám, erőssége lehet csapatának. Köszönöm szurkolóinknak, hogy ilyen messzire is elkísértek bennünket, és együtt örülhettünk a régen várt idegenbeli győzelmünknek.

Szántai Tibor