Negyedik hely és egy különdíj a Magyar Kupában

Csütörtökön kezdődött és szombaton zárult a Zsíros Tibor Férfi K&H Magyar Kupa 8-as döntője a győri Audi Arénában. Csapatunk először volt részese a sorozat végjátékának, s végül a negyedik helyet szerezte meg. Damier Pitts pedig a legtöbb pontot szerző játékos különdíját vehette át az eredményhirdetés során.

A szombati napra a kisdöntő – a 3. helyért rendezett találkozó – és a finálé maradt a Zsíros Tibor Férfi K&H Magyar Kupa programjából. A mieink a körmendiek elleni sikerrel bejutottak a legjobb négy közé, majd ott a Falco-tól szenvedtünk vereséget, s így a ZTE-t verő, de a Szolnoktól vereséget szenvedő DEAC-cal mérkőzhettek a harmadik helyért. Mindkét együttes számára rendkívül megterhelő volt már az előző két találkozó is, így a mérkőzés előtt az esélylatolgatásoknál nem igazán a játéktudás – közel azonos -, hanem inkább a fizikális és mentális állapot számított.

A mieink egy rohanós mérkőzést játszottak az elődöntőben a Falco ellen, míg a debreceniek Szolnok elleni mérkőzése jóval kisebb sebességű volt. Igaz, a hajdúságiak pihenhettek 2-3 órával kevesebbet. Ezzel együtt a DEAC kezdett jobban, s azonnal magához ragadta a kezdeményezést. Leginkább a védekezésen látszott, hogy egyik csapat sincs ereje teljében. Sok könnyű kosarat szereztek a játékosok mindkét oldalon, s mivel a debreceniek dobtak jobban, így 10 perc után náluk volt az előny (30-23). A”gólparádé” a második negyedben is folytatódott, s ebből 3 ponttal mi jöttünk ki jobban. A félidőben 57-53-ra vezetett a DEAC, azaz semmi sem dőlt még el.

A nagyszünetet követően sem jött az a változás, amiben reménykedtünk. Úgy tűnt, hogy egy kicsivel a debreceni játékosok a frissebbek, többször hoztak jó döntéseket, s ebben a negyedben el is döntötték a mérkőzés sorsát. Dolgukat megkönnyítette, hogy a játékrész hajrájában Rakics megkapta második technikai büntetését, s ezzel őt kipontozták a meccsből a játékvezetők. A záró negyedet 15 pontos hátrányból kezdtük, s a debreceniek innen már nem engedték ki kezükből a bronzérmet, melyet megérdemelten szereztek meg.

DEAC – JP Auto-JKSE 112-91 (30-23, 27-30, 26-15, 29-22)

DEAC: Dugat 27/6, Manigat 25/21, Borisov 17/6, Ivosev 13/3, Amigo 22

Csere: Velkey -, Polyák 6/6, Bognár -, Omenaka 2, Tóth B. -, Kozák –

Vezetőedző: Berényi Sándor

JP Auto-JKSE: Pitts 32/9, Rakics 5/3, Coleman 9/3, Alekszandrov 20/12, Pantelics 10/3

Csere: Kerpel-Fronius 5/3, Czirbus 10, Brbaklics -, Fekete -, Ruják –

Vezetőedző: Nikola Lazics

Fennállásának legjobb eredményét érte el csapatunk a Magyar Kupában, s nem sok hiányzott ahhoz sem, hogy éremmel térhessünk haza. Köszönet ezért a játékosoknak, az edzőknek, a klub vezetésének, s mindazoknak, akik valamilyen formában szerepet vállaltak ebben a sikerben. Jó volt látni a televíziós közvetítések során – mindigo tv -, hogy milyen sokan elkísérték a csapatok a messzi Győrbe is.

A Magyar Kupa döntőjében a címvédő Szolnoki Olaj KK három sérült alapemberét nélkülözve is legyőzte a Falco gárdáját. A szolnokiak óriásit játszottak a fináléban és esélyt sem adtak ellenfelüknek. Klubunk és szurkolóink nevében is gratulálunk a Szolnoki Olaj KK címvédéséhez!

Szolnoki Olaj KK – Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 92-83 (30-19, 17-13, 18-12, 27-39)

Az eredményhirdetés során kiderült, hogy egy különdíj nekünk is jutott. A Magyar Kupa 8-as döntőjének legponterősebb játékosa ugyanis Damier Pitts lett, akinek ezúton is gratulálunk és hasonló folytatást kívánunk a bajnokság hátralévő részében. A Magyar Kupa MVP-je pedig a szolnoki Benke Szilárd lett.

Egy szó mint száz: a kosárlabda ünnepe volt ez a három nap Győrben, melynek nem kis büszkeségünkre csapatunk is részese lehetett.

A Magyar Kupát követően most a válogatotton a sor, amely utolsó két világbajnoki selejtezőjén próbálja kiharcolni a kijutást a világjáték döntőjébe. A bajnoki pontvadászat pedig március 1-jén folytatódik majd, amikor a szomszédvárba, Kecskemétre látogatunk.

Szántai Tibor