Nehéz félév volt, de a folytatás sem lesz könnyű

Egy meglehetősen viszontagságos félévet zárt le két hazai sikerrel az év végén csapatunk. Az alapszakasz első felének értékelésére kértük vezetőedzőnket, s Nikola Laziccsal arról is beszéltünk, hogy mit hozhat számunkra a folytatás.

– Sajnos az elmúlt fél év nem úgy alakult, ahogy azt terveztük, ahogy azt szerettük volna.  A felkészülés megkezdése előtt sok játékossal tárgyaltunk, de nem tudtunk úgy erősíteni, amit reméltünk. Ennek eredményeként meglehetősen későn állt össze a keretünk, s a csapat még nem volt kész a bajnoki rajtra. Kevesen voltunk, s Czirbus Józsi sérülése is sújtott bennünket. Már a szezon közben kellett légiósokat cserélnünk, s az újak beépítése sem volt zökkenőmentes. Ilyen szűk kerettel nehéz minőségi edzésmunkát végezni, s a mérkőzéseken rendre kisebb volt a rotációnk, mint ellenfeleinkké. Ennek ellenére több olyan mérkőzés is volt (pl. Kaposvár, DEAC), ahol sokáig partiban voltunk, de végül kikaptunk. Az Atomerőmű ellen például nagyon hiányzott eltiltása miatt Sejfics. Ha ő van, lehet, hogy másként alakul az eredmény. A csapat azonban a nehéz helyzetben is bizonyította, hogy mire képes, hiszen az utolsó, két nagyon fontos mérkőzését hazai környezetben megnyerte. Ezzel nagyon sokat javítottunk a helyzetünkön a folytatásra – kezdte beszélgetésünket Nikola Lazics.

A mester szerint nagyon nehéz fél szezonon vagyunk túl, de a folytatás sem lesz könnyebb. Az elmúlt években azt tapasztalta, hogy egyre erősebb lett a magyar bajnokság mezőnye, egyre nagyobb a csapatok között a rivalizálás.

– Az látszik, hogy más csapatoknak is vannak nehezebb időszakai. Az Alba Fehérvár sérülések miatt rosszul kezdte a szezont, majd sorra nyerte a mérkőzéseit. A Kaposvár a jó kezdés után nagyon mélyre szállt, s a Sopron vergődése is nagy meglepetés. Nagyon nehéz lenne megjósolni, hogy mit hoz az alapszakasz második fele, mert egy-egy formahanyatlás, egy-egy sérülés alapvetően befolyásolhatja a csapatok szereplését. Nekünk magunkkal kell foglalkozni, s a lehető legjobbunkat hozni, hogy a play out-ot mindenképpen elkerüljük. Persze ez a célja közvetlen vetélytársainknak is, s így nagy harc várható nem csak az élmezőnyben, hanem az alsóházban is. Nekünk akkor van jó esélyünk a győzelem megszerzésére, ha csapatként játszunk jól – mondta vezetőedzőnk, aki külön hangsúlyozta, milyen sokat jelent számára és a játékosok számára is az a biztatás, amit hazai pályán kapnak.

 – Minden hazai mérkőzésünkön kiderül, hogy a szurkolók mennyire szeretik ezt a játékot, mennyire szeretik a csapatot. Még vesztes találkozók után is kaptunk tapsot, mert érezték, látták, hogy a játékosok mindent megtettek, de jobbtól nem szégyen kikapni. Nagy szükség lesz a folytatásban is szurkolóinkra, s remélem, hogy több örömet okozunk majd a szezon második felében nekik, mint az elmúlt időszakban – mondta Nikola Lazics a kedd délelőtti edzés után.

Mikor arra utaltam, hogy januárban fontos öt mérkőzése lesz az együttesnek, azt mondta, hogy ugyanilyen fontosak lesznek a további találkozók is.

– Nekünk minden mérkőzés fontos lesz. Az is, amelyiken kevesebb az esélyünk a sikerre. Ott is tisztességesen helyt kell állni, s verseny körülmények között csiszolni a csapatjátékunkat, hogy a nagyon fontos meccseken jó eredményt érjünk el. Hosszú még a szezon, sok minden megtörténhet, de mi elsősorban magunkban kell, hogy bízzunk – mondta vezetőedzőnk.

Szántai Tibor