Az NB I A-csoportjában eddig 11 alkalommal mérkőztünk soros ellenfelünk, a kecskemétiek ellen, s csak háromszor sikerült, hazai pályán, győznünk. Szerdán este viszont idegenben próbálunk meg ezen a negatív mérlegen javítani.

Amíg mi az alsóházból szeretnénk menekülni, addig a kecskemétiek a paksiakkal és a zalaegerszegiekkel vannak nagy csatában a felsőházat jelentő 5. helyért. Jelenleg mindhárom csapat azonos mutatókkal áll az 5-8. helyen. Azaz, ellenfelünk számára is nagyon fontos lesz a szerda esti összecsapás.

Az NB I A-csoportba jutásunkat követő első évben hazai pályán 77-75-re győztük le a kecskemétieket (2011/2012-es szezon), majd ezt követően legközelebb csak a 2015/2016-os idényben tudtunk ismét hazai pályán nyerni 96-88-ra. Harmadik győzelmünket a most folyó bajnokságban szereztük a Kecskemét ellen, amikor 2017 őszén a Bercsényi játékcsarnokban 97-80-ra vertük Forray Gábor csapatát. Forray Gáborét, aki nálunk kezdte meg edzői pályáját a legmagasabb osztályba. Jászberényben nem tudott csodát tenni és visszament Kecskemétre, ahol viszont igen sikeresen dolgozik. Rajta kívül van még egy közeli ismerősünk a KTE-Duna Aszfalt csapatában. Nem túlzás azt állítani, hogy Rastko Dramicanin a legjobb idegenlégiós volt, aki több éven át szerepelt a JKSE mezében és szurkolóink kedvence volt.

Érdekes, hogy az egyébként jól szereplő kecskemétiek idegenben eredményesebbek (7 győzelem, 4 vereség), mint hazai pályán (4 győzelem, 5 vereség). Ez akár azt is jelenthetné számunkra, hogy jó esélyünk van nyerni Kecskeméten, ám, ha azt is figyelembe vesszük, hogy mi még nem nyertünk az idei szezonban idegenben (9 vereség), akkor nem olyan egyszerű a helyzet. Persze lehet úgy is fogalmazni, hogy egyszer minden sorozat megszakad. Számunkra a lehető legjobb pillanat lenne, ha így történne, hiszen a következő játéknapon az éppen előttünk álló Szegedet fogadjuk majd. Ők azok, akik „lőtávolban” vannak, s megelőzésük esetén a rájátszás a középházban kezdhetnénk. Ehhez azonban előbb Kecskeméten kellene nyernünk.

A KTE-Duna Aszfalt csapat nagyon egységes gárda, melynek magja már több éve együtt játszik. Derasimovic, Karahodzic, Wittmann Krisztián és Pongó Máté neve ismerősen cseng a kosárlabda szerelmesei számára. Ehhez a maghoz csatlakozott Dramicanin és a kecskemétieknél pattogtat az amerikai Thomson is. A KTE-Duna Aszfalt szerepelt a Magyar Kupa 8-as döntőjében is, ahol az első körben a későbbi győztes Szolnoki Olaj KK-tól szenvedtek vereséget.

Bár hazai pályán negatív a kecskemétiek mérlege, azért ők számítanak a szerdai találkozó esélyesének. Ám nagy kérdés az is, hogy a bajnoki szünet milyen hatással volt egyik vagy másik csapatra. Mivel nekünk az alapszakasz utolsó hat fordulójában csak két hazai mérkőzésünk lesz, így ahhoz, hogy kedvező helyzetben kezdjük a rájátszást, mindenképpen nyernünk kell mérkőzést, mérkőzéseket idegenben is. Kecskeméten nem leszünk esélytelenek, de nagyon jó teljesítményre lesz szükség, hogy győztesen hagyhassuk el a pályát.

A KTE-Duna Aszfalt elleni találkozót a Földházi Tamás, Söjtöri Tamás, Balogh Gyula játékvezetői hármas fújja.

Egyébként a 21. forduló mérkőzései közül csak ötöt rendeznek meg szerdán este, mert két találkozót március 28-ra halasztottak.

A 21. forduló menetrendje:

március 7. – szerda
18.00 óra: Kaposvári KK – Zalakerámia ZTE KK
18.00 óra: KTE-Duna Aszfalt – JP Auto-JKSE
18.00 óra: Szolnoki Olaj KK – MAFC
18.30 óra: Falco-Vulcano Energia KC Szombathely – DEAC
19.00 óra: Sopron KC – Atomerőmű SE

március 28. – szerda
18.00 óra: Naturtex-SZTE-Szedeák – Alba Fehérvár
18.00 óra: PVSK-VEOLIA – EGIS Körmend

Szántai Tibor