Kedden lejátszották a csapatok az NB I A-csoportos férfi kosárlabdabajnokság negyeddöntőinek második mérkőzését. Mind a négy találkozón vendég siker született, s így a Körmend, a Falco, a Szolnok és a Pécs már csak egy lépésre van az elődöntőtől.

A keddi játéknapon a mieink tévés meccsen (az M4 Sport élőben közvetítette a pécsiek elleni második negyeddöntőnket), a visszavágás jegyében fogadták a PVSK-VEOLIA együttesét. Reméltük, hogy sikerül visszavágnunk a három nappal korábbi, pécsi vereségért, s akkor biztos, hogy még hétfőn is fogadhatjuk (4. mérkőzés) a sárga-feketéket.

Mindkét együttes a legutóbbi összeállításban lépett pályára, s nagy kérdés volt, hogy ezen a találkozón vajon ki dob majd jobban. A pécsiek találtak előbb a kosárba, s a negyed közepén 10-5-re vezettek. A 6. percben már 8 pont volt az előnyük (8-16), ám a játékrész hajrájában sikerült felzárkóznunk. Pantelics jó távolija és Pitts 2+1-gye után rövid időre fordítottunk, de Demeter duplája zárta ezt a tíz percet (17-18). A második negyedben gyors kosárváltás után (21-21) beindultak a vendégek. Horti triplája és Budimir duplája is válasz nélkül maradt, s Taylor is bedobott egy büntetőt (21-27). Nagyon nem ment a támadás a mieinknek, esetleges volt a játékunk, és a dobásaink sem sikerültek. A 17. percben Budimir már 13 pontnál járt és csapata 10 pontra növelte előnyét (26-36). Sőt, Taylor kétpontosa után már 28-40 állt az eredményjelzőn. A legjobbkor jött Pitts félidőt záró triplája, amellyel visszajöttünk 10 ponton belülre (21-30).

Az első félidő egyértelműen a vendégeké volt. A mieink küzdöttek, harcoltak, nagyon erőltetett volt a játékunk. Alekszandrovon látszott, hogy nem teljesen egészségesen vállalta a játékot. Míg a vendégek egységes csapat benyomását keltették, addig nálunk nem nagyon működött a csapatjáték. Sajnos látszott, hogy a sérülések miatt nem volt időnk és lehetőségünk sem arra, hogy az edzéseken megfelelően gyakoroljunk.

A nagyszünetet követően óriásit harcoltak fiaink, hogy sikerüljön visszajönniük a meccsbe. Lassan araszolva közelítettük meg a pécsieket (40-44), ám Pitts triplájánál a palánk alatt Horti és Pantelics ütközött, és 43-44-nél centerünk technikait kapott. Ez már a negyedik személyi hibája volt. Horti bedobta a büntetőket (43-46), s egy perc múlva Pantelicsre támadóhibát fújtak, így számára a 25. percben befejeződött a mérkőzés. Hatalmas érvágás volt ez nekünk, de a többiek mindent megtettek, hogy partiban maradhassunk. Erőfeszítéseinket siker koronázta, hiszen a negyed végén Czirbus duplájával sikerült egyenlítenünk (54-54).  Visszajött az esély, de nagyon rosszul kezdtük a záró tíz percet. Horti ugyan kihagyott két büntetőt, ám Pongó jól célzott a büntetővonalról (54-56). Pitts egalizált, majd Taylor kétpontosa után irányítónk egy triplát is beszórt, s a 33. percben 59-58-ra vezettünk. Igaz, már 4 csapat faultunk volt, azaz minden további szabálytalanságnál a pécsiek dobhattak. Nem sokáig örülhettünk a vezetésnek, mert a meccs legjobbja, Budimir egy triplával és egy duplával 59-63-ra alakította az eredményt. Taylor két büntetője ugyan kimaradt, ám a pécsiek ezt követően már nem engedték 3 pontnál közelebb magukhoz csapatunkat (66-69). A hajrá is a pécsieké volt, akik a végén 68-76-os győzelmüket ünnepelhették.

Frissebbnek tűnt a pécsi együttes, amely láthatóan tudta, hogy mi ebben az összeállításban mit tudunk játszani, s az első félidőben nagyon megfogta támadójátékunkat. Egy nagyon egységes csapattól kaptunk ki, mert sérülésektől tizedelve hetek óta nem tudunk az edzéseken megfelelően gyakorolni. Pitts, Pantelics és Alekszandrov is sokat kihagyott, s így Rakics volt az egyedüli stabil pont a csapatban. Ebben a helyzetben nem várhattunk sokkal többet csapatunktól, amely küzdött, harcolt, de ez most kevés volt. Sajnos a mezőnygólok tekintetében mi csak 38,6%-kal dobtunk (22/57), míg a pécsiek 49 kísérletéből 25 volt jó (51 %). Az eladott labdák és a lepattanózás tekintetében nem volt jelentős különbség a csapatok között, ám míg a vendégek 29, addig mi csak 20 büntetőt dobhattunk.

A játékvezetéssel nem érdemes különösebben foglalkozni, mert az olyan volt, mint amilyet már megszokhattunk. Sok vitatott ítélet született, de a sportban nincsen ha, így ezeket kénytelenek vagyunk elfogadni. Az azért továbbra is igaz, hogy a játékvezetés színvonalának javulnia kell, mert egy-egy mérkőzésen bizony sok a téves ítélet.

JP Auto-Jászberényi KSE – Pécsi VSK-VEOLIA 68-76 (17-18, 14-22, 23-14, 14-22)

JP Auto-JKSE: Pitts 29/6, Rakics 7/3, Brbaklics 7, Alekszandrov 8/3, Pantelics 8/6

Csere: Kerpel-Fronius 3, Czirbus 4, Ruják 2

Vezetőedző: Nikola Lazics

PVSK-VEOLIA: Pongó 7/3, Taylor 18, Csirics 4, Budimir 27/9, Horti 13/3

Csere: Bíró -, Demeter 5/3, Wright 2

Vezetőedző: Csirke Ferenc

A találkozót követően a szakvezetőkép a következőképpen értékelték a látottakat:

Nikola Lazics: – A Pécs tulajdonképpen végig vezetve kontrollálta a mérkőzést, ezért megérdemelten nyerte meg a találkozót. Így sem lehet azonban egyetlen rossz szavam sem a játékosaimra, mert a szezon végére már igazán edzeni sem tudunk úgy, mint egy csapat. Sok sérülés sújt bennünket, de nem adjuk fel, megpróbálunk Pécsen javítani.

Csirke Ferenc: – Ezúttal Budimir lépett elő főszereplővé nálunk, de Csirics védőjátékát is ki kell emelnem. Nagyot védekeztek a fiúk Pittsen is, aki – ha hagyják – akár negyven pontra is képes egy mérkőzésen. Senki ne gondolja, hogy könnyű lesz a pénteki mérkőzés, de nagyon szeretnénk megszerezni a továbbjutást jelentő 3. győzelmet.

A két együttes három győzelemig tartó párharcában 2-0-ra vezet a PVSK-VEOLIA.

A másik három negyeddöntő eredményei és állása:

KTE-Duna Aszfalt – Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 56-85 (20-20, 8-27, 15-18, 13-20)

A párosmérkőzés állása: 2-0 a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely javára.

Atomerőmű SE – Szolnoki Olaj KK 97-103 (16-21, 28-19, 27-29, 26-34)

A párosmérkőzés állása: 2-0 a Szolnoki Olaj KK javára.

Sopron KC – EGIS Körmend 89-90 (31-14, 11-23, 16-30, 31-23)

A párosmérkőzés állása: 2-0 az EGIS Körmend javára.

A negyeddöntők 3. mérkőzésének időpontjai:

  1. május 24. – szombat

18.00 óra: EGIS Körmend – Sopron KC

18.00 óra: Szolnoki Olaj KK – Atomerőmű SE

18.00 óra: Falco-Vulcano Energia KC Szombathely – KTE-Duna Aszfalt

18.00 óra: PVSK-VEOLIA – JP Auto-JKSE

Hajrá JP Auto-JKSE!

Szántai Tibor