Egy nemzetközi és három bajnoki vereség után fogadta csapatunkat szombaton koraeste az EGIS Körmend együttese. Az már tudvalévő volt, hogy a hazaiak mestere, Gaspar Potocnik ezen a találkozón ült utoljára a körmendi kispadon, hiszen a mérkőzés előtti napokban lemondott. Ezer sebből véreztek a hazaiak, s várható volt, hogy mindenképpen szeretnék megszakítani rossz sorozatukat ellenünk, s ez sikerült is nekik.

I. negyed

Ferencz triplájára Wallace duplája volt a válasz a találkozó elején (3-2). Érezhető volt, hogy a körmendiek négy fiaskó után nagyon nem szeretnének egy újabb vereséget, s nem is engedték ki kezükből a játék irányítását. Mind védekezésben, mind támadásban jobb volt a házigazda és fokozatosan húzott el a mieinktől. Már tíz ponttal vezettek a körmendiek (17-7), amikor a negyed végén Wallace triplájával visszajöttünk 10-en belülre (17-10). A viszonylag kevés pont nem csak azt jelezte, hogy jobban védekeznek a csapatok, hanem azt is, hogy támadásban sokat hibáznak.

II. negyed

Folytatódott a hazai fölény, s ebben a negyedben már pontosabban céloztak a játékosok mindkét oldalon. A játékrész 5 hazai ponttal kezdődött, de Nelson tett róla, hogy visszaálljon a 7 pontos különbség (22-15). A következő néhány percet azután nagyon megnyomták a körmendiek, s egy 11-4-es rohanással elhúztak 36-19-re. A mieink ugyan megpróbáltak felzárkózni, ám a hazaiaknak minden kosarunkra volt válasza, s így a félidő 16 pontos hazai előnnyel zárult.

A körmendiek minden tekintetben jobban játszottak az első félidőben, s megnyugtató előnnyel várhatták a harmadik és negyedik negyedet. A kétszer tíz percben látott játék alapján nehéz lett volna elképzelni, hogy sikerül fordítanunk, s ez nem is történt meg.

III. negyed

A nagyszünetet követően ismét a körmendiek lendültek játékba hamarabb, s Hollins triplája után már 21 pont volt a különbség a csapatok között. Ahogy az első negyedben, úgy most is nagyon akadozott a támadójátékunk, s mindössze 10 pontot sikerült szereznünk ebben a játékrészben, miközben ellenfelünk 21 pontig jutott. Csorvási kosara után (64-33), már 31 pont is volt a különbség, s az utolsó pillanatokban sikerült ezt 4 ponttal csökkentenünk (64-37). Így a záró tíz percben már csak az volt a kérdés, hogy mekkora lesz a különbség a két csapat között a lefújás pillanatában. Ekkor bizony még az is kinézett, hogy egy nagyarányú vereségbe szaladunk bele.

IV. negyed

A találkozó sorsa tehát 30 perc alatt eldőlt, de mégsem volt mindegy, hogyan zárjuk a mérkőzést. Nos, a mieink dicséretére legyen mondva, hogy nem adták fel, s kihasználták a házigazdák kissé könnyedebb záró tíz percét és elfogadhatóvá tették a vereség mértékét. Elsősorban Nelson dicsérhető ezért, aki több mint a felét szerezte pontjainknak (31 pontig jutott), s 39 VAL-lal a találkozó messze legértékesebb játékosa lett. A 77-61-es vereség Körmenden vállalható, hiszen oda még a legjobb csapatok sem győzni járnak.

A statisztikát vizsgálva három játékelem volt, amiben egyértelműen fölénk kerekedtek a hazaiak, s ez volt győzelmük kulcsa: a palánk alatt a közeli dobások pontossága (79% – 46%), lepattanók száma (42-31) és a gólpasszok száma (19-8).

EGIS Körmend – JP Auto-JKSE 77–61 (17–10, 26–17, 21–10, 13–24).

EGIS KÖRMEND: HOLLINS 12/6, Németh, FERENCZ 14/9, Tuoyo 8/6, Horti 2. Csere: Csorvási 12, Fanning 12/3, Halász 2, DAVIS 15/3, Bán, Koch.

Edző: Gasper Potocnik

JÁSZBERÉNY: NELSON 31/9, Rakics 2, Wallace 8, Lucsics 3/3, SEJFIC 13. Csere: Kerpel-Fronius B. 4, Cseh, Bazsó, Molnár.

Edző: Nikola Lazics

A találkozót követően a nemzetisport.hu-nak az alábbi nyilatkozatot adták a vezetőedzők:

Gasper Potocnik: – Négy vereség után nehéz volt optimista hangulatban felkészülni a mérkőzésre. Látszólag könnyű győzelmet arattunk, de a pályán keményen kellett dolgozniuk a játékosoknak. Ma többnyire csapatként játszottunk és a védekezésben is elfogadható teljesítményt nyújtottunk.

Nikola Lazics: – A Körmend erős csapat, ma ellenünk az igazi arcát mutatta meg. Nagyon agresszíven védekezett, míg mi, elsősorban támadásban, sok hibát követtünk el. A lepattanó csatát is elveszítettük, a Körmend így sokszor jutott második lehetőséghez, amit jól kihasznált.

Szántai Tibor