Nincs megállás: két hét alatt négy fordulóval zárul az alapszakasz

Az alapszakasz végére alaposan besűrűsödik az NB I A-csoportos felnőtt férfi kosárlabdacsapatok programja. Az utolsó négy fordulót ugyanis szerda-szombat-szerda-szombat elosztásban játsszák a csapatok. Mi a 23. fordulóban az alsóházban tanyázó szegediek ellen kezdjük az alapszakasz hajráját.

Két hét alatt négy mérkőzés, azaz alapos igénybevétel vár az NB I A-csoportos felnőtt férfi kosárlabdacsapatokra. Ráadásul elég egy pillantást vetni a tabellára és azonnal megállapítható, hogy minden mérkőzésnek nagyon komoly jelentősége van a középszakaszbeli folytatás tekintetében.

A mieink a 3. helyen állnak az alapszakasz utolsó négy mérkőzése előtt, s bár Coleman sérülés miatt kiesett, s a sorsolásunk sem túl könnyű, már csak valami egészen fatális véletlen eshetnek ki az első ötből, s ez felsőházat jelentene számunkra. Ez pedig óriási siker lenne. Amennyiben szerdán legyőzzük hazai pályán a szegedieket vagy a Pécs vereséget szenved Kaposváron, akkor nem kell tovább számolgatni, biztos lesz a felsőházi tagságunk az utolsó három forduló eredményeitől függetlenül.

Persze a szerdai mérkőzés a szegediek ellen egyáltalán nem lesz könnyű. Nekik is szükségük van minden győzelemre, hiszen az alsóházból már nem tudnak elkerülni, de közel sem mindegy, hogy ott milyen helyzetből kezdik majd a középszakaszt. Hogy ez így van, azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a legutóbbi fordulóban hazai pályán biztosan győzték el a KTE-Duna Aszfalt csapatát. Van válogatott játékosuk (Juhos), tehetséges fiatal kosarasuk (Kerpel-Fronius Gáspár) és jó idegenlégiós kontingensük is. Ráadásul egyszer-kétszer már alaposan megleptek bennünket. Egy szó, mint száz: várhatóan alaposan meg kell izzadnunk majd a szegediek ellen az újabb sikerért. Nagy kérdés, hogy milyen állapotban lépnek majd pályára a csapatok. A szegediek szerdán, a mieink szombaton játszottak, azaz a vendégeknek több idő állt a rendelkezésükre felkészülni az egymás elleni találkozóra. Coleman biztosan nem játszik nálunk, s kérdéses, hogy a sérüléséből visszatért Pantelics (remekelt Budapesten) és a betegen pályára lépő (ugyancsak jó teljesítményt nyújtó) Rakics milyen állapotban lesz. Hazai pályán szurkolóink segítségével persze minden nehezítő körülmény ellenére a győzelem lesz a célunk.

A két csapat az elmúlt három szezonban hat mérkőzést váltott egymással az alapszakaszban, s ezek közül ötöt a szegediek nyertek.

 

2015/2016

JKSE – Szeged 86-77

Szeged – JKSE 91-67

2016/2017

JKSE – Szeged 74-79

Szeged – JKSE 92-86

2017/2018

JKSE – Szeged 79-84

Szeged – JKSE 85-70

Az alapszakasz őszi fordulójában azután sikerült javítanunk ezen a statisztikán, hiszen Szegeden nyertünk 82-74-re. Azon a találkozón nálunk Pitts (28 pont), Coleman (19 pont) és Alekszandrov (15 pont) volt a legeredményesebb, míg a szegedieknél a sérüléséből visszatért Juhos (17 pont) és Vágvölgyi (13 pont) volt a legponterősebb. Az említett játékosok minden bizonnyal most is főszerepet kaphatnak majd, de rajtuk kívül is van mindkét oldalon olyan kosaras, aki képes eldönteni egy-egy találkozó sorsát.

A 23. forduló programja:

  1. március 20. – szerda

18.00 óra: Zalakerámia ZTE KK – DEAC

18.00 óra: Atomerőmű SE – Alba Fehérvár

18.00 óra: KTE-Duna Aszfalt – Falco-Vulcano Energia KC Szombathely

18.00 óra: Kaposvári KK – PVSK-VEOLIA

18.00 óra: EGIS Körmend – Szolnoki Olaj KK

19.00 óra: Sopron KC – SERCO-TF-BP

19.00 óra: JP Auto-JKSE – Naturtex-SZTE-Szedeák

Hajrá JP Auto-JKSE!

Szántai Tibor