Nyerhető mérkőzést veszítettünk Szegeden

Két nyeretlen csapat találkozott egymással a bajnokság 5. fordulójában Szegeden. Bár a hazaiak a harmadik negyed elején már 20 ponttal is vezettek, 75-73-nál nagy ziccert hagytunk ki, s végül ellenfelünk örülhetett első győzelmének. Fotó: mkosz.hu.

Kiegyenlített első negyed végére a triplákat jobban dobó szegediek kerültek 5 pontos előnybe. A második tíz percben továbbra is remekül dobtak a hazaiak – kellett ehhez persze a „puha” berényi védekezés is -, míg mi a ziccereket is kihagytuk. Kritikán aluli volt a védekezésünk és támadásban is sokat hibáztunk. Jól jelezte ezt a 47 kapott és a 33 dobott pontunk.

A nagyszünet után a hazaiak már 20 ponttal is vezettek (55-35), amikor egy 13-0-s rohanással visszajöttünk a mérkőzésbe. Bár a hazaiak őrizték 7-9 pontos előnyüket, a találkozó vége izgalmasra sikeredett, hiszen 75-73-nál Miller betört és ziccert dobhatott, de labdája leszédült a gyűrűről. Az ellentámadásból pedig a szegediek egy triplát dobtak. Még 78-73-nál sem volt minden veszve, de kihagytunk 3 büntetőt, s ezt már nem lehetett kompenzálni.

Ezúttal 25 perc előnyt adtunk ellenfelünknek, s csak az utolsó 15 percben kosárlabdáztunk úgy, ahogy az egész mérkőzésen kellett volna. Óriási különbség volt a csapatok között a hárompontos dobások eredményességét tekintve. A szegediek 48%-kal (11/23),  a mieink 17%-kal (3/18) dobták a triplákat, s ez el is döntötte a két pont sorsát.

Ahhoz, hogy az első győzelmünket megszerezzük ennél több kell. Negyven percen át kell legalább jó átlagot hoznunk, mert 10-20 perces kihagyások nem férnek bele. Bőven van még a csapatjátékon – védekezésben és támadásban –  is  mit javítanunk.

Nagyon nagy kár ezért a vereségért, mert egy legyőzhető Szegedtől kaptunk ki. A hazaiak sem játszottak szemkápráztatóan, csak jobban dobtak, s a végén a szerencse is melléjük szegődött.

 

Naturtex-SZTE-Szedeák – Jászberényi KSE 79-74 (22-17, 25-16, 16-21, 16-20)

Naturtex-SZTE: Miliszavljevics 9/9, Wirth -, Balmazovics 19/12 K rapic 19/3, Asbury 18. Cserék: Kerpel-Frónius B.10/9, Kerpel-Fróniusz G. 4.

Jászberényi KSE: Staten 22, Mészáros 5, Miller 15, Alekszandrov 8/6, Pantelics 16. Cserék: Brbkalic 8, Martinkovics -. Ruják B. -.

 

A találkozót követően a két edző és egy-egy játékos az alábbiak szerint értékelte a találkozót (forrás: mkosz.hu):

Andjelko Mandics, a Naturtex-SZTE-Szedeák vezetőedzője: – Gratulálok mindkét csapatnak! Nem is két különböző félidőről beszélhetünk, hanem különböző 25 és 15 percről. Nem vagyok szakértő, de a szünet után több indításból is kosarakat szerzett a Jászberény, aminek köszönhetően zárkóztak. Amikor jól játszottunk, akkor mind az öt pályán lévő játékosom jól teljesített, majd mikor krízisben voltunk, akkor mind az öten rosszul, ezen dolgoznunk kell. El kell ismerni, szerencsénk is volt a végén, de a szerencséért dolgozni is kell. Ahogy nem estünk kétségbe négy vereség után, úgy most sincs eufória a csapatnál.

Nikola Lazics, a JKSE vezetőedzője: – Volt egy ziccerünk kétpontos hátránynál a végjátékban, de kihagytuk, majd Balmazovics bedobott egy hármast, amivel véget ért a meccs. Ahogy az első félidőben védekeztünk, úgy sehol nincs esélyünk. A szünet után már jobbak voltunk, de gratulálok a Szegednek, viszont úgy érzem, egyik csapat sincs könnyű helyzetben.

Kerpel-Fronius Balázs, a Naturtex-SZTE-Szedeák játékosa: – Megkockáztatom, az idei legjobb első félidőnk volt, amit nyújtottunk. Az első húsz percben csak négy eladott labdánk volt. A Jászberény agresszív védekezése már nem ízlett nekünk, vannak figyelmeztető jelek, hogy min kell dolgoznunk.

Juwan Staten, a JKSE játékosa: – Magunkat hoztuk nehéz helyzetbe az első félidőben, ahol ritmus és energia nélkül játszottunk. A szünet után már jobb ritmusban kosárlabdáztunk, de egy mérkőzés nem húsz, hanem negyven percig tart.

 

Hajrá JKSE!

Szántai Tibor