Nyerhető mérkőzést veszítettünk Zalaegerszegen

Az új bajnoki szezon 2. fordulóját szerdán este a Zalakerámia-ZTE KK – JP Auto-JKSE találkozó zárta. A mieink nagy lehetőséget hagytak ki, mert ez a Zalaegerszeg egyáltalán nem tűnt erősebbnek nálunk, ám a mérkőzés végén a hazaiak örülhettek a megszerzett 2 bajnoki pontnak.

Az elmúlt három szezonban lejátszott hat ZTE – Jászberény mérkőzésből csak egyet nyertünk meg, azaz ideje lett volna javítani ezen a statisztikán. Nem is álltunk messze tőle, ám egy kicsiivel jobb összpontosításra lett volna szükség a játék egyes időszakaiban, s akkor legyőzhettük volna a zalaegerszegieket.

I. negyed
Meglehetősen hektikus első tíz percet láthattak a szurkolók. Hol az egyik, hol a másik csapat dominált. Érdekesen alakult az eredmény is, hiszen 6-2-re előbb mi vezettünk, majd 10-6-ra már a hazaiak. Az edzők időkéréssel próbálták felrázni fiaikat, s ez előbb nekünk sikerült (12-16), majd a házigazdáknak (16-16). Elég sok hibával játszott az első negyedben mindkét csapat, s a döntetlen eredmény megfelelt a játék képének.

II. negyed

A második játékrészben a házigazdák első két kosarára még válaszoltunk (21-21), ám a folytatásban egyértelműen a kékmezes hazaiak elképzelése szerint alakult. Még a negyed felénél sem jártunk, s a ZTE már bónuszban volt, azaz a személyi hibák után dobhattak a hazai játékosok. Támadásban és védekezésben is jobb volt a hazai gárda amely előbb elhúzott 27-21-re, majd tovább növelte előnyét és 40-26-ra és vezetett már. A negyed hajrája szerencsére nekünk sikerült jobban és visszajöttünk 10 ponton belülre (40-31).

Bár a félidőben 9 ponttal a hazaiak vezettek, egyáltalán nem tűnt legyőzhetetlennek a ZTE.

III. negyed
A nagyszünet után alaposan megváltozott a játék képe. Keményebben kezdtünk védekezni, s ennek meg is lett az eredménye. Támadásban elbizonytalanodtak a hazaiak és négy percnyi játék után Bencze Tamásnak már időt kellett kérnie (45-42). Úgy tűnt ez sem hat, hiszen Nelson kosarával 48-nál utol is értük a hazaiakat. Igaz, közben Pantelics már a 4. személyi hibáját is megkapta, s ezért pihentetni kellett. Coleman kosarával átvettük a vezetést (48-50), majd Alekszandrov célzott jól, s már 51-54 állt az eredményjelzőn. Hljebov azonban tett róla, hogy mégis a hazaiak zárják előnnyel a harmadik negyedet. Előbb egy duplát, majd egy triplát süllyesztett el a gyűrűnkben, s így 56-54-es állásnál kezdődhetett a záró tíz perc.

IV. negyed
Felváltva estek a kosarak a negyed elején. A 34. perc végén Pantelics előbb 61-61-ra alakította az eredményt, majd kipontozódott. Ez pedig a ZTE „malmára hajtotta a vizet”, hiszen egy magasemberrel kevesebbre kellett figyelniük a védekezés során, s támadásban is könnyebben jutottak labdához a berényi palánk alatt. Négy és fél perccel a vége előtt 65-64 volt az állás, amikor a mezőny legjobbja, Agafanov bedobta mindkét büntetőjét (67-64). Nelson kétpontosa után ismét Agafanov állhatott a büntetővonalra, de ezúttal csak egyik dobása hozott pontot a hazaiaknak (68-66). Két perc volt még hátra, amikor Nikola Lazics időt kért. Rakics egyenlíthetett volna büntetőkből, de kettőt is hibázott. Ez pedig már döntőnek bizonyult, hiszen a folytatásban már csak Ware dobott egy duplát, s végül 70-66-ra nyerte meg a mérkőzést a ZTE.

Nagy lehetőséget hagytak ki fiaink, hiszen ezen a találkozón semmivel sem játszottak rosszabbul mint ellenfelük, ám mégis vereséget szenvedtek. A két csapat között a statisztika alapján is alig volt különbség. Amiben sajnos jelentős volt a különbség, az a távoli dobások eredményessége volt. Mindkét együttes játékosai 22-szer próbálkoztak távolról, s míg a hazaiaknak 6, addig a mieinknek csak 3 jó kísérlete volt. Mi öt, a hazaiak 3 büntetőt hibáztak. A zalaegerszegiek 19-szer dobhattak a büntetővonalról, míg a mieink csak 10 alkalommal. Ennyi akár a hazai pálya előnye is lehetett…

Zalakerámia ZTE KK – JP Auto-Jászberényi KSE 70-66 (16-16, 24-15, 16-23, 14-12)

Zalakerámia-ZTE KK: WARE 16/9, THOMPSON 10/3, Hljebov 8/6, Szabó 8, AGAFONOV 20. Csere: Papp -, Gulyás 2, Durázi 6, Kis -, Doktor -.

JP Auto-JKSE: Nelson 13/3, Rakics 6, Coleman 15, ALEKSZANDROV 15/3, Pantelics 12. Csere: Kerpel-Fronius 3/3, Czirbus 2, Cseh -, Ruják -, Brbaklics -.

Kipontozódott: Pantelics (35. perc).

Két forduló után már csak három csapat veretlen (Szolnoki Olaj KK, PVSK-VEOLIA, Zalakerámia-ZTE KK) és három nyeretlen (Alba Fehérvár, Falco-Vulcano Energia KC Szombathely, SERCO-TF-BP), míg a többi nyolc csapatnak, így a mieinknek is 1 győzelme és 1 veresége van.

Pihenésre sok idő nincs, hiszen a harmadik játéknapon, október 13-án, szombaton már Debrecenben kell pályára lépni csapatunknak.

Szántai Tibor