Óriási küzdelemben egyetlen ponttal győztük le a paksiakat a szezonnyitón

Fordulatokban bővelkedő, a végletekig kiélezett csatában, hihetetlen izgalmas végjátékot hozó találkozón sikerült megszereznünk a győzelemért járó két pontot a 2018/2019-es bajnoki szezon nyitó mérkőzésén, hazai pályán a paksi Atomerőmű SE ellen.

Tudtuk, hogy nem lesz könnyű, hiszen a paksiak játékoskerete megerősödött a nyáron, s a kispadra is egy rendkívül tapasztalt, sikeres edző – Szrecsko Szekulovics – érkezett náluk, aki ráadásul dolgozott nálunk is, azaz számára nem volt ismeretlen a Bercsényi úti játékcsarnok hangulata. Ahogy a vendégek csapatkapitányának, Medve Máténak sem, aki korábban játszott csapatunkban..

A vendégek négy új idegenlégióssal és két magyar válogatottal érkeztek hozzánk, míg nálunk három új magyar és három új idegenlégiós várt bevetésre. Nagy kérdés volt a találkozó előtt, hogy Nemanja Alekszandrov bemutatkozására sor kerül-e nálunk, mivel sérülés miatt csak a találkozó előtti utolsó edzésen tudott együtt gyakorolni a többiekkel. Nos, Alekszandrov szerencsére vállalta a játékot, s így utólag nem nagy okosság megjegyezni, hogy nélküle bizony nem lett volna meg a siker. No, de menjünk sorjában.

I. negyed
Idegesen, kapkodva kezdtek a csapatok, mindkét oldalon sok volt a hiba. Ruják András tripla-duplájával a vendégek szereztek vezetést, de azután egyre többször a mieink is a gyűrűbe találtak. Ezzel együtt a játékosok dobóformája mindkét oldalon meglehetősen gyenge volt, sok ziccer is kimaradt a palánkok alatt. A 3. percben 8-7-nél vezettünk először, majd 10-10 után sikerült a negyed második felében meglépnünk és 3 pontos előnnyel zártuk az első 10 percet (19-16).

II. negyed
Ebben a 10 percben már jobban bemelegedtek a kezek, több volt a pontos dobás, s így több pont is született. A vendégek már a 14. percben megkapták 4. csapatszemélyijüket, s a mieink dobhattak minden egyes további szabálytalanságnál. A büntetőzés ebben az időszakban még jól ment, s ez is eredményezte, hogy a 15. percben 10 pontra nőtt az előnyünk (31-21). Szrecsko Szekulovics időt kért és rendet tett a fejekben. Ennek eredményeként 36-23 után jött egy 10-3-as vendég roham, s 39-33-nál már Nikola Lazics kért időt. Stabilabb lett a mieink játéka is, és a 6 pontos különbséget megőriztük a félidő végéig (44-38).

III. negyed
A nagyszünetet követően a vendégek bekeményítettek, s agresszív játékuk nagyon nem ízlett a mieinknek. Igaz, ehhez kellett némi játékvezetői segédlet is, mert nem egy paksi szabálytalanság megtorlatlan maradt. Az előnyünk egyre csökkent, s 53-50 után a vendégek 56-58-ra fordítottak. Nikola Lazics 58-65-nél kért időt, 4 pontra fel is zárkóztunk (61-65), ám a következő két pont a vendégek neve mellé került, míg Cseh Gyuri kihagyta mindkét büntetőjét (61-67). A félidei 6 pontos hátrányát nem csak ledolgozta ebben a negyedben a vendég gárda, hanem 30 perc után már ők vezettek 6 ponttal. Ekkor bizony kissé távol került csapatunk a győzelemtől. A folytatásban pedig az is kérdéses volt, hogy a kipontozódás vagy kipontozódások hogyan befolyásolják majd az eredmény alakulását. Nálunk két – Cseh és Pantelics – a vendégeknél három játékos – Evans, Faust és Trajkovski – neve mellett villogott már négy személyit jelző lámpácska.

IV. negyed
Nem indult jól a záró tíz perc a mieink számára, hiszen Pantelics már az első percben megkapta 5. személyi hibáját és kiszállt a játékból. Ráadásul Coleman is kihagyott két büntetőt, de így is felzárkóztunk 68-69-re. Szrecsko Szekulovics időt is kért azonnal. Nelson 2+1-vel 73-70-re átvettük a vezetést, ám Ruják és Evens is betalált távolról (73-76). Jovetics 2+1-gye után Coleman repült a gyűrű fölé Nelson labdájára és alley oppja után felrobbant a csarnok (79-80). Czirbus kétpontosával vettük vissza a vezetést a negyed közepén, majd Alekszandrov, Coleman és ismét Alekszandrov talált a vendégek gyűrűjébe (87-79). Ekkor még 3 perc volt hátra, de a paksiak nem adták fel és Evans két triplájával 87-85 re zárkóztak. A legjobbkor jött Nelson távolija (91-85), de az izgalmak még közel sem értek véget. Elég volt két elrontott támadás a mieinktől, s Jevtovics kétszer is betalált, sőt a ráadás büntetőt is bedobta (91-90). Fél perc volt még hátra, de utolsó támadásunkból nem sikerült pontot szereznünk, s a vendégeknek 6 másodperc maradt a fordításra. Trajkovszki labdája azonban a palánkról a gyűrűre, s onnan kifelé pattant…

A találkozó végig óriási küzdelmet és változatos játékot hozott. Hol az egyik, hol a másik csapat dominált, s ez az eredményben is tükröződött. Mindkét oldalon sok volt még a hiba, ám így is igazi közönségcsalogató mérkőzést játszott a két együttes. Nem véletlen, hogy a találkozó végén a paksi szurkolók is magukhoz hívták kedvenceiket és megtapsolták őket. Mert ezen a találkozón valóban csak egy hajszálon múlott, hogy melyik csapat szerzi meg a győzelmet. Szerencsére az utolsó pillanatokban Fortuna istenasszonya is velünk volt, s így miénk lett a győzelemért járó két bajnoki pont.

Nálunk az új játékosok, akik lehetőséget kaptak, jól mutatkoztak be, s a paksiak idegenlégiósairól is el lehet ugyanezt mondani. Nagyon fontos volt, hogy a padról beszálló játékosaink tehermentesíteni tudták a kezdő ötös tagjait, akiknek így maradt idejük pihenni is a hajrára. Egy igazán jó csapatot győztünk le a bajnoki nyitányon, amely nagyon sok gondot okoz majd a folytatásban ellenfeleinek.

Amit még külön érdemes kiemelni: a szurkolók nagyon sok támogatást adtak a mieinknek a döntő pillanatokban, s ezt a találkozót követő sajtótájékoztatón edzőnk, Nikola Lazics és Orlando Coleman is kiemelte, akinek bemutatkozása, ahogy Pantelicsé és Alekszandrové is remekül sikerült. Utóbbi játéka az utolsó pillanatokig kétséges volt, de nagyon kellett, hogy ott legyen a pályán.

Az utóbbi évek legizgalmasabb találkozóját tekinthették meg a szurkolók a bajnoki nyitányon a Bercsényi úti játékcsarnokban, s nem nagy merészség megjósolni, hogy jónéhány ilyen találkozó vár még a mieinkre itthon és idegenben is, mert nagyon kiegyensúlyozottnak tűnik a mezőny. Azaz, egy szó, mint száz: érdemes lesz a sportbarátoknak a JP Auto-JKSE mérkőzéseire járni!

JP AUTO-JKSE – ATOMERŐMŰ SE 91-90 (19–16, 25–22, 17–29, 30–23)

JP AUTO-JKSE: NELSON 22/3, Rakics 10, COLEMAN 19/3, ALEKSZANDROV 20/12, Pantelics 10
Csere: Cseh 4, Kerpel-Fronius B. 4, Ruják B., Czirbus 2
Edző: Nikola Lazics

ATOMERŐMŰ SE: RUJÁK 12/6, EVANS 23/12, Faust 11, EILINGSFELD 20/6, Jevtovics 15
Csere: Medve, Trajkovszki 7, Kovács 2
Edző: Szrecsko Szekulovics

Jászberény, 600 néző. V. Papp, Pozsonyi, Nyilas

Az eredmény alakulása: 3. p.: 6–7, 5. p.: 8–9, 8. p.: 13–12, 13. p.: 25–19, 15. p.: 31–21, 18. p.: 36–29, 23. p.: 51–47, 25. p.: 56–52, 28. p.: 58–58, 33. p.: 70–70, 35. p.: 80–79, 38. p.: 91–85

Kipontozódott: Pantelics 31. p

MESTERMÉRLEG
Nikola Lazics: – Gratulálok a fiúknak, igazi egylabdás mérkőzés volt. Biztos vagyok benne, hogy a folytatásban mi is és a Paks is fogunk ennél sokkal kevesebb hibával játszani. A végén szerencsésebbek voltunk és sokat köszönhetünk szurkolóinknak, akik a legnehezebb pillanatokban átsegítettek bennünket a holtponton.

Szrecsko Szekulovics: – Gratulálok a Jászberénynek. Mi nem kezdtünk jól, az első félidőben gyengén játszottunk. Sajnos ezek a hibáink a másodikban is előjöttek, amikor 8 ponttal vezettünk, s így tudott fordítani a hazai együttes.

Az első forduló további eredményei:

DEAC – EGIS-Körmend 82-78

Alba Fehárvár – PVSK-VEOLIA 71-88

Kaposvári KK – Serco-TF-BP 100-61

Sopron KC – Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 86-77

Zalakerámia ZTE KK – KTE-Duna Aszfalt 64-56

Naturtex-SZTE-Szedeák – Szolnoki Olaj KK 68-92

Szántai Tibor