Junior csapatunk kiváló szezont zárt a hétvégén megszervezett Nemzeti Junior “B” döntőn Újpesten.

Fiatal kosarasaink augusztus folyamán több felkészülési mérkőzésen és tornán bizonyították elszántságukat és tudásukat, ezt pedig megkoronázták a 2. helyezéssel augusztus végén a Megyeri Kupán is Budapesten.

A szeptemberi Junior Selejtezőn együttesünknek nem sikerült Miskolcon kivívnia a Kiemelt Junior Bajnokságba kerülést, így a Regionális Bajnokságban folytatta a küzdelmeket. A Regionális Bajnokságból aztán veretlenül a Régiós Döntőben találták magukat, ahol nagy csatában két vállra fektették a házigazda Kecskeméti Kosárlabda Akadémia A gárdáját a döntőben.

A Régiós Döntőbeli győzelem Keresztjátékra jogosította fel fiatal tehetségeinket, ahol nem volt szerencséjük a sorsolásban, mivel talán a lehető legerősebb ellenfelet kapták a Kiemelt Junior Bajnokságból érkező Zalakerámia ZTE KK személyében. A párharc első mérkőzése Jászberényben volt az Jászsági Gróf Apponyi Albert Általános Iskolában. Kitartó szurkolóink megtöltötték a tornatermet és egy igazi teltházas rangadón csapatunk 9 ponttal alul maradt a zalaegerszegiek szemben. Nem sokan gondolták, hogy a mindössze két nappal későbbi zalaegerszegi visszavágón csoda történhet. Csapatunk a szezon mérkőzésére készült, fanatizmussal az erős játékvezetői ellenszél ellenére csodával határos módon 14 ponttal kiütötte a Zalakerámia ZTE KK csapatát és ezzel bekerült az Alsóházi Rájátszás Keleti csoportjába!

Az Alsóházi Rájátszás hazai meccsein szurkolóink szép számban jelentek meg és rangadó hangulatot varázsoltak, ami sokban elősegítette együttesünket, hogy 3 győzelmet is bezsebeljen a 3 vereség miatt. Ha csak egy mérkőzés máshogy alakult volna, akkor csoportgyőztesként harcba szállhattak volna az A döntőért. Így azonban a harmadik helyen zártak az Alsóházi Rájátszás Keleti csoportjában és következett a Nemzeti Junior “B” döntő.

Csapatunk hozzáállásáról és kitartásáról a Nemzeti Junior “B” döntőben az árul el a legtöbbet, hogy több szakvezető egyöntetűen elismerte a 3 napos tornán a legharciasabb csapat a Lehel Kosársuli volt! Együttesünk egészen a döntőig menetelt, mivel nagy harcban kikaparta a gesztenyét, először a negyeddöntőben a Soproni Sportiskola KA/A csapatával szemben, majd az elődöntőben a Kaposvári KK csapatát múlta felül. A döntő első félidejében alaposan meglepte zóna védelmével csapatunk a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely/A csapatát, annyira, hogy még 4 pontos jászberényi vezetést mutatott az eredményjelző a második negyed végén. Harkai Hunor edző tanítványaiból rengeteget kivett az előző két mérkőzés, s az utolsó két negyedben a szombathelyiek a maguk javára fordították a találkozót és végeztek az első helyen, akik a Nemzeti Junior “B” döntő favoritjai is voltak. Egyéni kitüntetés is érte játékosunkat, Szőke Somát, mivel a torna legjobb játékosának választották meg.

Eredmények:

Nemzeti Junior “B” döntő, negyeddöntő:

Soproni Sportiskola KA/A – Lehel Kosársuli 49-58
(15-18, 5-12, 18-15, 11-13)
Budapest

Lehel Kosársuli: Szőke S. 20, Kovács Á. 13, Répási R. 11, Kaszás M. 8, Vas-Teplán M. 6, Kovács V. -, Kövér Á. -, Bogdán B. -, Szalkai D. -, Ikládi R. -.

Nemzeti Junior “B” döntő, elődöntő:

Lehel Kosársuli – Kaposvári KK 69-62
(21-20, 12-20, 23-11, 13-11)
Budapest

Lehel Kosársuli: Vas-Teplán M. 21, Szőke S. 19, Kaszás M. 16, Kovács V. 5, Kovács Á. 5, Répási R. 3, Kövér Á. -, Bogdán B. -, Szalkai D. -.

Nemzeti Junior “B” Döntő, döntő:

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely/A – Lehel Kosársuli 73-49
(13-18, 15-14, 19-7, 26-10)
Budapest

Lehel Kosársuli: Kaszás M. 12, Kovács Á. 11, Kovács V. 11, Szőke S. 11, Vas-Teplán M. 2, Répási R. 2, Kövér Á. -, Bogdán B. -, Szalkai D. -.

Harkai Hunor edző így értékelte a 3 napos tornát: “Egyértelműen a Nemzeti Junior “B” döntőn feltettük az i-re a pontot a kiváló szezonunkra! Nagy köszönettel tartozunk egyesületünk vezetőségének, akik megteremtették a feltételeket, hogy kitűnően felkészülhessünk a junior bajnokságra a nyár folyamán, és a bajnokság folyamán minden feltétel adott legyen a sikeres szerepléshez! Szurkolóinknak nem tudjuk kifejezni hálánkat, akik nem csak a hazai mérkőzéseinken hajtottak minket bele olykor még váratlan győzelmekbe is, hanem az idegenbeli mérkőzéseken is mellettünk álltak. Sok városban megfordultunk a szezon során a junior bajnokság küzdelmeiben, az összes mérkőzésünket figyelembe véve a legtöbb szurkoló Jászberényben gyűlt össze, remélem, ez még sokszor megtörténik a szezon végéig. Minden elismerésem a játékosokért, fegyelemmel, erős csapategységgel, fanatizmussal, szívvel és sok belefektetett munkával nagy eredményt értek el. A szezon végén elárulom, hogy mennyire számított a játékosoknak a csapat, az egyesületünk és a város, mivel minden mérkőzésen ezért küzdöttünk. Lehet nem minden szurkoló vette észre, de több játékos az egész szezon során sérüléssel is vállalta a fontos mérkőzéseket. A Nemzeti Junior “B” döntőt például két kulcsfontosságú játékosunk sérüléssel is vállalta a 3 mérkőzést 3 nap alatt! A Nemzeti Junior “B” döntőn nagy löketet adott számunkra a Sopron felett aratott győzelem pénteken, ahol nagy koncentrációval és odaadással játszottunk a védekezésben. Valahogy mozgósítottuk minden energiánkat szombaton és a második félidőben két vállra fektettük a Kaposvár csapatát is az elődöntőben. Szűk rotációnk és a két szoros mérkőzés nagyban befolyásolta, hogy vasárnap a Falcoval nem tudtuk tartani a lépést a 3. negyedtől. Kovács Ákos a szezon során kiválóan irányította a csapatot, Kaszás Márton a védelem oszlopaként nagy mérkőzéseket játszott védekezésben és támadásban egyaránt. Vas-Teplán Miklós és Szőke Soma a kiváló védekezés mellett állandó betöréseikkel és tripláikkal mindig segítették a csapatot. Répási Roland több mérkőzésen támadásban és védekezésben is nagyot játszott, főleg ha 2 centere is volt az ellenfélnek, a fiatal Kovács Vilmos pedig a Nemzeti Junior “B” döntő fináléjában újra bizonyította, hogy egyesületünk egyik legnagyobb tehetsége, Kövér Ádám, Bogdán Bence, Szalkai Dániel, Czimmer Bence, Ikládi Roland pedig mindig a csapat mellett voltak.

Innen is gratulálunk a junior csapatnak a szezonbeli remek teljesítményhez!

Ugyanakkor sokat nem pihenhetnek a junior gárda játékosai, mivel ajándékként a serdülő csapattal karöltve a mostani hétvégén Szerbiába fognak elutazni, hogy egy 2 napos torna keretében megmérkőzzenek a szabadkai KK Nika és az újvidéki NS Basket csapataival, valamint mellette megtekintsék Szabadka, Palics, Topolya és Újvidék turisztikai nevezetességeit is.