Pakson kezdjük az új évet


A 2018-as évet december 30-án, a 13. forduló mérkőzéseivel búcsúztatták az NB I A-csoportos felnőtt férfi kosárlabdacsapatok. Sok ideje pihenésre szilveszterkor sem volt az együtteseknek, hiszen már január első hétvégéjén folytatódik a bajnoki pontvadászat. A mieink szombaton Paksra látogatnak.

Pénteken – január 4-én – a Kecskemét – Zalaegerszeg találkozóval kezdődik meg a 14. forduló az NB I A-csoportos felnőtt férfi kosárlabdabajnokságban. Szombaton további öt mérkőzést rendeznek, míg a Körmend – DEAC összecsapást a jövő héten szerdán játsszák le.

A mieink szombaton Pakson, az Atomerőmű SE ellen lépnek pályára, s egy nagyon kemény mérkőzésre számíthatnak. Az alapszakasz első felében, a Jászberényben lejátszott találkozón, csapatunk egy ponttal (91-90) legyőzte a paksiakat, akik természetesen most revánsot szeretnének venni rajtunk. A jászberényi találkozó óta sok víz lefolyt a Dunán Paksnál, s több változás is történt. Ismét Schmidt Béla a gárda vezetőedzője és rossz kezdés után összes is kapta magát az ASE és az alapszakasz felénél a 7. helyen áll a gárda. Azaz, ahogy mi, úgy ők is részesei lesznek a Magyar Kupa 8-as döntőjének. Ennek sorsolása egyébként kedden lesz, s akkor derül ki, hogy hol lépnek majd pályára a csapatok.

Az őszi, jászberényi találkozón még Szrecsko Szekulovics irányította a paksiakat, akik vezettek már 8 ponttal is, ám a mieinknek sikerült fordítani. Mindkét együttesben 5-5 játékosszerzett legalább 10 pontot. Nálunk Nelson (22 pont), Alekszandrov (20 pont) és Coleman (19 pont), a paksiaknál Evans (23 pont), Eilingsfeld (20 pont) és Jevtovics (15 pont) volt a legjobb pontszerző. Az utolsó negyedet 30-23-ra nyertük, s ezzel ledolgoztuk a 30 perc utáni hatpontos hátrányunkat és egyetlen ponttal megnyertük a találkozót. Nagy küzdelem volt, s ez várható most is.

Az Atomerőmű SE-vel kapcsolatos hír, hogy a Szombathelyről távozó Norfleet valószínűleg Paksra teszi át a székhelyét. Szüksége is lesz az új légiósra az ASE-nak, hiszen Evans vállsérülése miatt műtétre szorul. Vele a következő szezonra már előszerződést kötöttek a paksiak. Eredetileg ő már ellenünk nem szerepelt volna, ám úgy tudjuk, hogy mégis ott lesz a pályán, mert Norfleet még nem áll majd Schmidt Béla rendelkezésére. Ezzel együtt is nagyon erős csapat vár a mieinkre, hiszen a kitűnő idegenlégiósok mellett a válogatott Eilingsfeld és Ruják mellett Kovács Ákos és a korábban nálunk is megfordult Medve Máté is az ASE-ban pattogtatja a labdát. Külön érdekessége lehet a találkozónak a két Ruják összecsapása. András a paksiaknál rendszeresen kap lehetőséget, míg nálunk Bence éppen felépült bokasérüléséből és már bevethető.

Az elmúlt három szezonban meglehetősen érdekesen alakult a két csapat alapszakaszbeli mérkőzéseinek eredménye. Az előző idényben Pakson és Jászberényben is vendég siker született. Egy évvel korábban mindkét találkozót mi nyertük, míg a 2015/2016-os szezonban a paksiak diadalmaskodtak mindkét egymás elleni összecsapáson..

2015/2016
ASE – JKSE 85-72
JKSE – ASE 80-92

2016/2017
ASE – JKSE 69-77
JKSE – ASE 102-89

2017/2018
ASE – JKSE 66-74
JKSE – ASE 70-88

A tabellára tekintve azonnal látszik, hogy mindkét csapat számára nagyon fontos mérkőzésről van szó. Ha a hazaiak nyernek, akkor mindkét együttes 8 győzelemmel és 6 vereséggel áll majd. Amennyiben győzünk idegenben, akkor megléphetünk a paksiaktól két győzelemre. Egy újabb siker azért is nagyon fontos lenne számunkra, mert nagyon tömör a középmezőny, s a paksiak után két hazai mérkőzésünk következik. Közben ugyanis arra is figyelnünk kell, hogy lesz majd egy négy meccses idegenbeli sorozatunk is. Az alapszakasz második felében ugyanis csak 5 hazai mérkőzésünk lesz, s nyolc alkalommal lépünk pályára idegenben. Éppen ezért minden házon kívüli győzelem nagyon sokat érhet majd. A 14. forduló egyébként pénteken kezdődik, s majd jövő héten, szerdán ér véget.

A 14. forduló párosítása:
2019. január 4. – péntek
18.00 óra: KTE-Duna Aszfalt – Zalakerámia ZTE KK

2019. január 5. – szombat
18.00 óra: Atomerőmű SE – JP Auto-JKSE
18.00 óra: Falco-Vulcano Energia KC Szombathely – Sopron KC
18.00 óra: PVSK-VEOLIA – Alba Fehérvár
18.00 óra: Szolnoki Olaj KK – Naturtex-SZTE-Szedeák
18.30 óra: SERCO-TF-BP – Kaposvári KK

2019. január 9. – szerda
18.00 óra: EGIS-Körmend – DEAC

Hajrá JP Auto-JKSE!

Szántai Tibor