Az NB I A-csoportos felnőtt férfi kosárlabdabajnokság 20. fordulójából két mérkőzést rendeztek pénteken koraeste. Csapatunk Kecskeméten vendégszerepelt, s egy igazán fordulatos, izgalmas mérkőzésen húzta be szezonbeli 14. győzelmét.

Nem túl jó előjellel várta csapatunk a Kecskemét elleni, idegenbeli rangadót, hiszen a bemelegítés során már kiderült, hogy Djordje Pantelics sérülés miatt ezúttal csak a kispadról szurkolhat társainak. A másik oldalon viszont mindenki Forray Gábor rendelkezésére állt. Azaz, a hazaiak megszokott kezdő ötösükkel léptek pályára, míg nálunk Pantelics helyét Cseh György foglalta el. A találkozó kezdete előtt jelentették be, hogy a következő két szezonban is Forray Gábor lesz a KTE-Duna Aszfalt vezetőedzője.

I. negyed

Dimics rossz dobása után Coleman szerezte a találkozó első kosarát, majd labdaszerzés után ismét ő volt eredményes, és még egy büntetőt is dobhatott. Alig egy perc elteltével 5-0-ra vezettünk. Molnár egy lepattanó után szerezte a hazaiak első pontjait (2-5). Coleman talált a kosárba, melyre Dramicsanin válaszolt (4-7). Két és fél perc elteltével Dimics helyére Karahodzsics érkezett, miközben Coleman újabb két büntetőt értékesített (4-9). Green büntetőivel zárkóztak a negyedik perc elején a hazaiak, ám Alekszandrov is eredményes volt betörésből (5-11). Dramicsanyin szerezte a találkozó első hárompontosát, s négy perc elteltével 11-8-ra vezettünk. Coleman nem tudott leállni a pontgyűjtéssel (8-13). Green helyére Mészáros érkezett a hazaiaknál, míg nálunk Cseh Gyurit Czirbus váltotta. Dramicsanyin duplájára is volt válaszunk (Pitts) s hat perc elteltével 10-15 állt az eredményjelzőn. Karahodzsics hagyott ki két büntetőt, míg a másik oldalon Pitts triplája jött le a palánkról. Djeraszimovics is megszerezte első pontjait, majd Czirbustól kapott sapkát. Alekszandrov duplája után Pitts dobása perdült ki a hazai gyűrűből két perccel a negyed vége előtt. Alekszandrov távolról is betalált, s máris 12-20 állt az eredményjelzőn. Molnár duplája után Green támadó hibát vétett, s ezt Coleman triplával büntette (14-23). Az első negyed utolsó kosara Wittmanné volt, s így 16-23 volt az eredmény. Nagyszerű első tíz percet zártunk, a játék minden elemében jobbak voltunk ellenfelünknél.

II. negyed

Alekszandrov passza után Cseh szerezte a játékrész első kosarát. Rakics is megszerezte első pontjait (16-27). Alekszandrov újabb kétpontosa után már 13 pontra nőtt csapatunk előnye, s a 12. perc elején Forray Gábor időt kért. Idegesen, kapkodva, sok hibával játszott a hazai csapat. Green szerezte a kecskemétiek első két pontját ebben a negyedben (18-29). A 14. percben Djeraszimovics talált be távolról, majd ő szerzett labdát és robogott végig a pályán (23-29). Azonnal jött is az időkérés Nikola Lazicstól. Coleman már 16 pontnál járt, majd szerzett még kettőt (23-33). Rakics helyére Kerpel-Fronius jött a negyed közepén. Karahodzsics rontott ziccert, de Pitts sem talált a gyűrűbe. Wittmann távolija is kiperdült a gyűrűből, s Coleman is hibázott középtávolról. Három perc volt még a félidő végéig és továbbra is 10 ponttal vezettünk. Kerpel-Fronius triplájával mozdultunk el a 33 dobott pontról, majd Forray Gábor kapott technikait, amikor egy vitatott ítéletnél bement a pályára. A büntetőt Alekszandrov dobta (23-37), s maradt a labda nálunk. Alekszandrov újabb két büntetőt értékesített – ebben a szezonban a bajnokságban még nem rontott a büntetővonalról – és 23-39-nél Forray Gábor időt kért, két perccel a félidő vége előtt. Dramicsanyin távolija ért célt, majd másodszor már hibázott a hazaiak 14-ese (26-39). Az utolsó percben Djeraszimovics dobhatott büntetőket, s a másodikat értékesítette is (27-39). Pitts triplája után a hazaiak még támadhattak, és Dramicsanyin az utolsó pillanatban „bepiszkált” egy lepattanót (29-42).

Remek első félidő volt. A játék képe alapján teljesen megérdemelten vezettünk, de a neheze még hátra volt.

III. negyed

Pitts triplájával kezdtünk, melyre nem jött a válasz Wittmanntól (29-45). Coleman már 19. és 20. pontját szerezte, de Karahodzsics lebirkózta Cseht és betalált (31-47). Lassan csordogált a találkozó, a játék ezen szakaszában alig született pont. A 25. perc kezdetén Green dobhatott büntetőket (33-47). Elég volt két elrontott támadás, és a negyed közepére 9 pontra csökkent az előnyünk (38-47). Coleman nem hibázott büntetőket (38-49), de ekkor már a hazaiak minden szabálytalanság után dobhattak (40-49). A 27. perc elején megjött a hazai szurkolók hangja, amikor Djeraszimovics 7 pontra csökkentette a két csapat között a különbséget (42-49). Nikola Lazics azonnal időt is kért. Nagyon megálltunk a ponttermelésben, s a hazaiak szép lassan dolgozták le hátrányukat. A legjobbkor jött Pitts közelije (42-51), amikor Czirbus és Cseh már 4-4 személyivel állt. A hazaiak jól elbüntetőzgettek a játékvezetői ítéletek után, s az előnyünk 5 pontra csökkent (46-51). Két perccel a negyed vége előtt már csak 3 pont volt a különbség a csapatok között (48-51). Egy perccel a negyed vége előtt Pitts dobott be két büntetőt (50-53), s már nem is változott az eredmény. A 13 pontos félidei előnyünk alaposan megcsappant, de 30 perc után még így is nálunk volt az előny. A döntés a záró tíz percre maradt.

IV. negyed

Dramicsanyin triplájával egyenlítettek a hazaiak (53-53). Green távolija után a 34. perc elején átvette a vezetést a Kecskemét. Sajnos támadásban nagyon pontatlanok voltunk, s ezzel megkönnyítettük ellenfelünk dolgát. Már négy perc telt el a negyedből, de még nem szereztünk pontot. A negyed közepén Wittmann távolija ért célt (59-53), de erre már Pitts-től legalább jött egy kétpontos (59-55). Egy labdaszerzés után Dimics ellen előbb sportszerűtlent fújtak, majd videóztak és maradt az ítélet. Pitts nem hibázott (59-58). Nekünk nem fújtak faultot, ugyanazért Green dobhatott (61-58). Colemant szerelték, de eladták a labdát a hazaiak, és Pitts egalizált 3 perccel a vége előtt (61-61). Czirbus kipontozódott, Green pedig sokadik büntetőit dobhatta, de csak egy ért célt (62-61). Coleman duplájával ismét nálunk volt az előny (62-63). Green középtávolijára Pitts triplája volt a felelet, és két perccel a vége előtt 64-66-nál Forray Gábor időt kért. Óriási gödörből jöttünk vissza, és még nem volt vége. Dramicsanyin triplája után ismét a hazaiak vezettek másfél perccel a vége előtt (67-66). Cseh hibázott ziccert, majd Green dobta ki a pályáról a labdát. Még 38 másodperc volt hátra. Karahodzsics pontozódott ki, Alekszandrov büntetőzhetett (67-68). Fél perc volt még hátra, Forray Gábor időt kért. Green hibázott, s a hazaiak azonnal odaütöttek Pittsnek, aki 6,6 másodperccel a vége előtt kettőt dobhatott (67-70). Forray Gábor időt kért. Dramicsanyin távolija érintetlenül hagyta el a játékteret, s 3,2 másodperccel a vége előtt Nikola Lazics kért időt. Dramicsanyin Alekszandrovnak ütött oda, aki most sem hibázott (67-72).

Szenzációs győzelmet aratott csapatunk a sérült Pantelics nélkül az óriásit küzdő, nagy hátrányból visszajövő Kecskemét ellen. Az első félidőt egyértelműen uraltuk, majd a nagyszünetet követően nagyot küzdő KTE-Duna Aszfalt a vezetést is átvette, ám a végső szó a miénk volt. Ahogy a pályán, úgy azon kívül is nagy volt a harc a két szurkolótábor között. Bár a hazaiak voltak többségben, a mi drukkerek is hallatták hangjukat, s a találkozó végén boldogan pacsiztak le kedvenceikkel.

KTE-Duna Aszfalt – JP Auto-JKSE 67-72 (16-23, 13-19, 21-11, 17-19)

KTE-Duna Aszfalt: Dimics -, Wittmann 5/3, Green 18/3, Dramicsanin 22/12, Molnár M. 4. Csere: Karahodzsics 2, Djeraszimovics 16/3, Mészáros M. -, Kucsera –

JP Auto-JKSE: Pitts 25/15, Rakics 2, Coleman 24/3, Alekszandrov 16/3, Cseh 2. Csere: Kerpel-Fronius B. 3/3, Czirbus –

A találkozót követő sajtótájékoztatón a vezetőedzők a következőképpen értékelték a látottakat:

Forray Gábor, a KTE-Duna Aszfalt vezetőedzője: – Gratulálok a Jászberénynek, ma is bizonyították, hogy milyen jó csapatuk van. Mi az első félidőben nagyon rosszul védekezetünk, sok könnyű kosarat engedélyeztünk ellenfelünknek, s támadásban is rosszul dobtunk. A harmadik negyedben feljavultunk és jelentős hátrányból a negyedik játékrész elején fordítani is tudtunk. Ez azonban nagyon sok erőt kivett belőlünk, s a hajrában a jászberényiek rendre jobb döntéseket hoztak, s megérdemelten nyerték meg a találkozót. Nem történt tragédia, megyünk tovább, még sok meccs vár ránk ebben a szezonban. Az viszont biztos, hogy nem szabad ilyen rosszul kezdenünk egy mérkőzést.

Nikola Lazics, a JP Auto-JKSE vezetőedzője: – Tudtuk, hogy nagyon nehéz találkozó vár ránk Kecskeméten, s így is lett. Az első félidőben nagyon jó ritmusban játszottunk, s helyén volt a védekezésünk és a támadásunk is. A második félidőben sok hibát követtünk el, szétesett a játékunk, de szerencsére a végjátékban helyén volt a szívünk és az eszünk is. Igazi egylabdás meccs lett e végére, melyet sikerült megnyernünk. Talán szerencsénk is volt, de sokat is tettünk azért, hogy ez így legyen. Nagyon nagy győzelmet arattunk idegenben, hiszen ez korábban itt csak a Szolnoknak sikerült.

A nap másik mérkőzésén a Szeged hazai pályán szenvedett vereséget a Pécstől 86-78 arányban.

A 20. forduló további 5 mérkőzését szombaton rendezik.

Hajrá JP Auto-JKSE!

Szántai Tibor