Play off: a Szolnok várja döntőbeli ellenfelét

Forrás: Kosársport Mkosz facebook

Ahogy azt várni lehetett, a Szolnoki Olaj KK hazai pályán befejezte vasárnap délután a Körmend elleni, három győzelemig tartó elődöntőt és a fináléba került. A másik ágon pedig a Falco került ismét lépéselőnybe a bajnoki címet védő Alba Fehérvár ellen.

A második mérkőzésen sérülés miatt elveszítette amerikai irányítóját a Körmend, s ez semmi jót nem jelentett a nyugat-magyarországiaknak a harmadik, Szolnokon megrendezett találkozó előtt. Vasárnap kora délután a Szolnok hazai pályán nem volt tekintettel a vendégek problémáira, s valósággal kiütötték ellenfelüket. Már 10 percnyi játék után 12 pont volt a hazaiak előnye, amely a félidő végére 29 (!) pontra nőtt. Vojvoda vezérletével ellenállhatatlan volt a Szolnok, s a Körmend a második negyed elején Hortit is elveszítette, amikor egy könyöklés után a játékvezetők kiállították. A második félidőben a hazaiaknál minden benevezett játékos pályára lépett és Csák kivételével a többiek mind szereztek is pontot, pontokat. Bár a harmadik negyedet pihenésre használták a szolnokiak, a negyedikben ismét alaposan odatették magukat és 43 ponttal nyerték az elődöntő harmadik mérkőzését, így söpréssel kerültek a fináléba. A látottak alapján nagyon nehéz helyzetben van a Körmend, amelynek a kisdöntőig valahogy össze kellene kapnia magát. A Szolnok pedig várja döntőbeli ellenfelét, melynél biztos, hogy fittebb, pihentebb lesz.

Szolnoki Olaj KK – Egis Körmend 102-59 (27-15, 31-14, 16-17, 28-13)

A párharc végeredménye: a Szolnoki Olaj KK 3-1-val került a döntőbe

A másik ágon folytatódott az utolsó pillanatokig tartó küzdelem a Falco és az Alba Fehérvár között. A Szombathelyen rendezett harmadik találkozón az első negyedben a fehérváriak alaposan meglepték a házigazdákat és 13 pontos előnyt szereztek. A második negyed már a hazaiak fölényét hozta, de a félidőben még a vendégek vezettek 7 ponttal. Sőt, a harmadik 10 percben még 2 ponttal növelte is előnyét az Alba. A záró tíz perc elején pedig 12 ponttal is vezettek már Lóránték, ám a Falco nem adta fel és az utolsó per előtt már a hazaiak vezettek 3 ponttal. Ez a 60 másodperc jó sokáig tartott, hiszen büntetőpárbajjá alakult át a találkozó vége, melyben a hazaiak keze remegett kevésbé és a harmadik mérkőzés után ismét a Falconál az előny. A fehérváriak csak magukat okolhatják a vereségért, mert a negyedik negyedben sokszor rossz döntést hoztak, s ezzel lehetőséget adtak a hazaiaknak a fordításra, akik éltek is ezzel. Azt viszont nem nagy merészség megjósolni, hogy vélhetően ebben a párban csak az ötödik mérkőzés dönthet majd a döntőbe jutásról.

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely – Alba Fehérvár 86–82 (18–31, 22–16, 20–22, 26–13)

A párharc állása: 2-1-re vezet a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely

Elődöntő 4. mérkőzés:
június 5. – kedd
18.00 óra: Alba Fehérvár – Falco-Vulcano Energia KC Szombathely

Szántai Tibor