Forrás: Kosársport Mkosz facebook

Az elődöntők második mérkőzéseit rendezték csütörtökön este az NB I A-csoportos felnőtt férfi kosárlabdabajnokságban. A Szolnoki Olaj KK nyert Körmenden, s ezzel egy győzelemre került a döntőtől. A másik ágon forrnak az indulatok, s a szövetségnek dolga akad játékosokkal és szurkolókkal is. A párharc állása pedig 1-1, mivel az Alba Fehérvár hazai pályán legyőzte a Falco-t.

Amint az várható volt, a Szolnoki Olaj KK – Egis Körmend párban egyszerűbb a helyzet, mint a másik ágon, ahol az Alba Fehérvár és a Falco áll egymással szemben. A szolnokiak a hazai győzelmet követően a második mérkőzést is megnyerték Körmenden, s már csak egy sikerre vannak a döntőtől. Pedig a második negyedben a hazaiak már volt 9 pont is az előnyük, ám a játékrész második felében „lefagytak”, s ezt jól használták ki az Olaj játékosai. A nagyszünetben már a vendégeknél volt az előny (36-45), s a 9 pontos különbséget meg is tartották a harmadik tíz perc végére. Ekkor úgy tűnt, hogy izgalom mentes lesz a zár tíz perc, ám a negyedik negyedben sokat hibáztak a vendégek, s felzárkóztak a hazaiak. A döntő pillanatokban azonban mindig hibáztak a körmendiek, s a Szolnok 3 pontot megőrzött előnyéből a lefújás pillanatáig.

A találkozó után az is kiderült, hogy a körmendiek irányítója Marquis Wright kézközépcsont törést szenvedett, s számára ezzel véget ért a szezon. Ez tovább nehezíti a körmendiek helyzetét, akiknek vasárnap mindenképpen nyerni kellene Szolnokon, ha a döntőbe szeretnének kerülni. Valljuk meg őszintén, erre nagyon kevés esély látszik. 

Egis Körmend – Szolnoki Olaj KK 77-80 (25-22, 11-23, 20-20, 21-15)

A párharc állása: 2-0 a Szolnoki Olaj KK számára

Sokkal nagyobb küzdelmet és sportpályára nem való jeleneteket is hozott az Aba Fehérvár – Falco-Vulcano Energia KC Szombathely párharc második mérkőzése. A fehérváriak hazai pályán az egyenlítésért léptek pályára, s ez végül sikerült is nekik. Az első félidőben mindkét negyedet egy-egy ponttal a szombathelyiek nyerték (46-48), ám a harmadik tíz percben az Alba 10 pontot vert ellenfelére (27-17) és 30 perc után 73-65-re vezetett. A záró játékrész elején még fordított is a Falco, ám a végjátékban a hazai játékosok keze remegett meg kevésbé, s 4 ponttal megnyerték a találkozót. Az utolsó tíz percben a szombathelyi szurkolók provokálták az Alba amerikai játékosait, akik közül Hortonnál és Pointernél elszakadt a „cérna”, s a szurkolóknak mentek. Videózás után Pointert a játékvezetők – akik korábban már a hangosbemondón keresztül figyelmeztették a huhogó szombathelyi szurkolókat – kiállították.

A párharcnak így azután már szövetségi következményei is lesznek:

  1. Az első mérkőzést követően az M4 élő adásában a bírók teljesítményét bíráló Lóránt Péter,
  2. a második mérkőzésen kiállított Alba Fehérvár játékos, Pointer
  3. és a sportszerűtlenül viselkedő szombathelyi szurkolótábor kapcsán is fegyelmi eljárást indított a szövetség.

Várható volt, hogy ebben a párban nagyon kiélezett lesz a küzdelem a döntőbe kerülésért, de a sportszerűség határait sem a pályán, sem a pályán kívül – a nézőtéren – nem lehet átlépni. Ám nem szabadna következmények nélkül maradni annak sem, ha a játékvezetők tévednek a kelleténél többet egy-egy mérkőzésen. Utóbbira mér nem nagyon volt példa…

Alba Fehérvár – Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 94-90 (25-26, 21-22, 27-17, 21-25)

A párharc állása: 1-1

Play off elődöntők – 3. mérkőzések

június 3. – vasárnap

15.00 óra: Szolnoki Olaj KK – Egis Körmend (M4 élőben közvetíti)

17.00 óra: Falco-Vulcano Energia KC Szombathely – Alba Fehérvár

Szántai Tibor