Remek, izgalmas, fordulatos mérkőzésen győztük le a debrecenieket

Az NB I A-csoportos férfi kosárlabdabajnokság 17. fordulójában az újonc DEAC együttesét fogadtuk szombaton este a Bercsényi úti játékcsarnokban. Mégpedig a visszavágás reményében, hiszen az alapszakasz első felében 72-63-ra kikaptunk Debrecenben.

Nos, rosszul jártak azok, aki valamilyen oknál fogva kihagyták ezt a mérkőzést, hiszen a kosárlabda remek propagandája volt a találkozó. Volt itt minden, s legfőképp sok pont, melyek egy része látványos megoldások után született. No, meg fordulat is, hiszen vezettünk mi 12 ponttal, majd 15-tel a vendégek, s innen sikerült fordítanunk.

I. negyed

Remekül kezdtünk, a negyed első hét percében az történt a pályán, amit mi szerettünk volna. Fokozatosan növeltük előnyünket, s a játékrész feléné már 10 pont volt az előnyünk. Kettővel ezt még növelni is tudtuk, ám azután jött a fordulat. A vendégek Lilov tripláival előbb csak felzárkózta, majd 27-17-ről 27-28-ra fordítottak is a negyed végére. A találkozó elején egyébként a vendégek játékosa, Farkas rosszul esett egy saját palánkjuk alatti ütközés következtében, s le kellett cserélni. Ő később sem jött már vissza. A mérkőzést követően megtudtuk, hogy az orvosi vizsgálat eredménye negatív lett nála, azaz szerencsére nem történt súlyosabb sérülés.

II. negyed

Mindkét együttes ott folytatta, ahol az első negyedet zárta. A mieink közel négy percig nem találtak a gyűrűbe, miközben Lilov mellett Velkey is megszórta magát (4-ből 4 triplája is jó volt), s a vendégek már 29-44-re vezettek. A csereként pályára lépő Kerpel-Fronius triplája volt a jel a berényi feltámadásra. Érezte a veszélyt a vendégek edzője, Berényi Sándor is, aki időt kért, de nem tudta megtörni a mieink lendületét. Sorra szereztük a kosarakat, s 48-48-nál utolértük ellenfelünket. Sőt, a nagyszünetre már mi mehettünk kétpontos előnnyel pihenőre (52-50). Igazán változatos, izgalmas volt a találkozó első félideje, amely két nagy fordulatot is hozott.

A nagyszünetben a Lehel Vezér Gimnázium leány kosárlabdacsapatának bemutatóját tekinthették meg a szurkolók. A lányok hetente egy alkalommal eddzenek Ignéczyné Erika vezetésével, s eddigi legjobb eredményüket a Diákolimpia megyei döntőjében érték el, ahol harmadikok lettek. Egyébként – a kosárlabda népszerűsítése érdekében – egyesületünk 30 leheles gimnazistát látott vendégül a találkozón, akik ingyenesen tekinthették meg a találkozót.

III. negyed

A játékrész egy kosárváltással kezdődött, majd a mieink „beindultak”. Előbb hat (61-55), majd a játékrész közepén már 10 pont (66-56) volt az előnyünk. Különösen Nelson volt elemében, aki büntetőből és középtávolról is jól célzott. A harmadik tíz perc végén 15 ponttal vezettünk, ám Armwood utrolsó pillanatban szerzett triplája 12 pontra csökkentette a különbséget a csapatok között. Ez pedig izgalmas utolsó negyedet sejtetett. Így is lett.

IV. negyed

A debreceniek mindent megtettek, hogy közelebb zárkózzanak, ám a 35. percig csapatunk tartotta 10-12 pontos előnyét. A hajrára azután a különbség 5 pontra csökkent (96-91), de az utolsó háromnegyed perc már nem volt elég a vendégeknek a fordításra (98-94). A végén még az is belefért, hogy Sejfics két büntetőt is kihagyott, s így nem lett meg a 100 pontunk. De fene bánja, a rendkívül fontos győzelmet megszereztük, s ezzel felzárkóztunk a debreceniek és a szegediek mögé, míg két győzelemnyi már az előnyünk a MAFC és a Sopron előtt.

Kimondottan látványos, közönségszórakoztató mérkőzésen sikerült visszavágnunk a debrecenieknek az őszi vereségért. Mindkét együttes az utolsó pillanatig harcolt, s ezért valamennyi pályára lépő játékos és a szakvezetők is dicséretet érdemelnek. Döntő volt, hogy 15 pontos hátrányból még az első félidő végére sikerült felállnunk, s a második kétszer tíz percben végig a vendégeknek kellett az eredmény után rohanni. A találkozó krónikájához tartozik, hogy a játékvezetők bizony sokszor nem álltak feladatuk magaslatán, s mindkét oldal kárára tévedtek.

JP Auto-Jászberényi KSE – DEAC 98–94 (27–28, 25–22, 29–19, 17–25)

JP Auto-JKSE: Nelson 24/9, Rakics 8/6, Wallace 18/9, Lucsics 15/3, Sejfic 18. Csere: Cseh 1, Kerpel-Fronius 14/9, Molnár -.

DEAC: Jones 9/3, DeShields 16, Lilov 18/15, Farkas -, Armwood 19/3. Csere: Velkey 15/12, Molnár 12/6, Bognár 5, Kósa -.

Kipontozódott: Wallace.

A bb1.hu kosaras hírportálnak a következőképpen értékelték a látottakat a vezetőedzők:

Nikola Lazics, a JP-Auto JKSE vezetőedzője: – Tudtuk, hogy nehéz mérkőzés lesz, és az is volt. Jól kezdtünk, de a vendégek 12 pontos hátrányból is fordítani tudtak. Döntőnek bizonyult, hogy tizenöt pontos hátrányból még a félidő végéig sikerült a vezetést visszavennünk. Ez nagy mentális erőt adott a folytatásra, amely kitartott a találkozó végéig. Gratulálok a fiúknak és közönségünknek is.

Berényi Sándor, a DEAC vezetőedzője: – Nagyon rosszul kezdtünk, de tizenkét pontos hátrányból a második negyed közepére visszajöttünk a meccsbe. Sajnos 15 pontos előnyünket nagyon gyorsan eladtuk, s lendületbe hoztuk a hazaiakat. Jókor jött nekünk a nagyszünet, de a folytatásban végig futnunk kellett az eredmény után. A második félidőben sok második esélyt adtunk a jászberényieknek, akik ezzel jól éltek. Nekünk több tranzíciós játékból kellett volna még pontokat szereznünk.

Szántai Tibor