Az NB I A-csoportos felnőtt férfi kosárlabdabajnokság 21. fordulójának mérkőzéseit pénteken és szombaton rendezik. A mieink szombaton Sopronban lépnek pályára az alsóházból menekülni szándékozó hazaiak ellen.

Sűrűsödnek az izgalmak az NB I A-csoportos felnőtt férfi kosárlabdabajnokság alapszakaszának hajrájában. Minden találkozónak nagy jelentősége van a végső helyezések szempontjából. A forduló rangadóját Szolnokon rendezik, ahol az Alba Fehérvár vendégszerepel.

A mieink Sopronban lépnek majd pályára, s szeretnék megismételni az őszi sikerüket ellenfelükkel szemben. Akkor, Jászberényben egy rendkívül izgalmas, hosszabbításba torkolló találkozón sikerült megszereznünk a győzelmet. Ez a célunk mos is, ám idegenben egyetlen mérkőzés sem könnyű. Főleg egy olyan ellenfél ellen, akinek szinte már minden mérkőzés „élet-halál” harc, hiszen a szebb napokat megélt soproniak egyelőre az alsóházban várják a találkozót. Legutóbb Pakson szenvedett vereséget a Sabáli-csapat, s előtte a Kecskemét is nyert Sopronban. Mivel pedig ezt megelőzően Kaposváron is kikapott a Sopron, így három vesztes találkozó után szeretnének javítani ellenünk.

A forduló előtt mi 14 győzelemmel és 6 vereséggel a harmadik, a Sopron 8 győzelemmel és 12 vereséggel a tizenkettedik helyen áll. Az ősszel, a jászberényi találkozó négy negyed után 69-69-re állt, s a hosszabbítást 14-5-re, a találkozót 83-74-re nyerték végül a mieink. Azon az összecsapáson nálunk Coleman (28 pont) és Alekszandrov (21 pont) volt a legeredményesebb, míg a soproniaknál Warner (24 pont) és Lemar (25 pont) termelte a legtöbb pontot.

A legutóbbi három szezonban nem sok sikerélmény jutott nekünk a soproniak elleni találkozóük során. A két együttes hat alapszakaszbeli mérkőzéséből csak egyet tudtunk hazai pályán megnyerni.

2015/2016

Sopron – Jászberény 87-71

Jászberény – Sopron 79-100

2016/2017

Sopron – Jászberény 99-62

Jászberény – Sopron 66-84

2017-2018

Sopron – Jászberény 80-68

Jászberény – Sopron 108-92

Éppen itt van tehát az ideje, hogy bevegyük Sopron városát is. Ez azonban nem tűnik könnyű feladatnak, hiszen nálunk nagy valószínűséggel Djordje Pantelics még nem léphet pályára. A talpsérüléssel kínlódó centerünk hiánya nagy érvágás számunkra, ám legutóbb Kecskeméten nélküle is sikerült bravúros győzelmet aratnunk. Reméljük így lesz ez szombaton Sopronban is. A tabellát elemezve egyértelmű, hogy a soproniak vesztenivalója a nagyobb a találkozón. Egy újabb vereséggel ugyanis nagyon nehéz helyzetbe kerülhet az utolsó négy alapszakaszbeli forduló előtt a nyugat-magyarországi együttes. Mi vereség esetén is megtartjuk harmadik helyünket, s vélhetően 1-2 győzelem már elég lesz ahhoz, hogy a felsőházban folytathassuk a bajnokságot. Persze számunkra is megnyugtatóbb lenne, ha azt az 1-2 győzelmet mielőbb megszereznénk.

Nem lehetetlen nyerni Sopronban, hiszen ebben a szezonban ez az Alba, a KTE és a ZTE csapatainak sikerült is. Igaz viszont az is, hogy a címvédő Szolnok elbukott a hűség városában. Ha sikerül a soproniakat is 70 pont körül tartanunk, akkor jó esélyünk lesz a győzelemre. Ehhez szükségünk lesz arra, hogy a Warner-Gordon-Lemar triót féken tartsuk. Ők a Sopron legveszélyesebb játékosai. Remélhetőleg nálunk is lesz majd játékos, aki átlagon felül teljesítményt nyújt, de a sikerhez mindenképpen szükség lesz a minél egységesebb, jobb csapatjátékra.

A 21. forduló programja:

2019. március 8. – péntek

18.00 óra: KTE-Duna Aszfalt – SERCO-TF-BP

18.00 óra: PVSK-VEOLIA – Falco-Vulcano Energia KC Szombathely

2019. március 9. – szombat

18.00 óra: Sopron KC – JP Auto-JKSE

18.00 óra: Kaposvári KK – DEAC

18.00 óra: Naturtex-SZTE-Szedeák – EGIS Körmend

18.00 óra: Szolnoki Olaj KK – Alba Fehérvár

19.00 óra: Atomerőmű SE – Zalakerámia-ZTE KK

Hajrá JP Auto-JKSE!

Szántai Tibor