Szegedre nem nyerni jártunk, de…

A hét végén a 10. forduló mérkőzéseivel folytatódik az NB I A-csoportos felnőtt férfi kosárlabdabajnokságban a pontvadászat. Csapatunk Szegeden próbálja meg megszerezni második idegenbeli győzelmét. Ott ahol korábban nem sok babér termett számunkra, de most egyáltalán nem vagyunk esélytelenek.

Három hetes szünet után, a hétvégén az alapszakasz 10. fordulójával folytatódik a bajnokság az NB I A-csoportos felnőtt férfi kosárlabdabajnokságban. Csapatunk a szünet előtt négyszer egymás után hazai pályán szerepelt, most pedig a Naturtex-SZTE-Szedeák otthonába látogat. Szegeden a korábbi években nem sok babér termett számunkra, de most nem vagyunk esélytelenek. Az persze ne tévesszen meg senkit, hogy a szegediek gyengébben kezdték a szezont, mert a háromhetes szünet alatt felépültek sérültjeik, s igazoltak egy szerb játékost is. Azaz teljes kerettel várnak bennünket, s annak reményében, hogy megszerzik az idei szezonban a harmadik sikerüket.

Juhos Levente és Mike János – mindketten sérültek voltak – ismét hadra fogható, s a szerb Alekszandar Ponjavics is Szegeden gyakorol már. Várható a mienk ellen be is mutatkozik a szegediek új idegenlégiósa, akivel minden bizonnyal erősebbek is lesznek a tiszapartiak. Ponjavics a bosnyák BC Igokea Aleksandrova csapatában szerepelt legutóbb. Ott a 2017/2018-as szezonban a Adria Ligában is pályára lépett. A 27 éves bedobó U-18-as Európa-bajnok volt és 11-szer szerepelt az U-20-as szerb válogatottban is. Sokat jelenthet a szegediek számára Juhos visszatérésére is, hiszen a válogatott játékos nagyon hiányzott társai közül a korábbi találkozókon. Nálunk Pantelics nem lépett pályára a szünet alatt lejátszott két gyakorló mérkőzésen – kisebb sérülés miatt -, de Szegeden ott lesz a pályán. A hazaiaknál Sulovics és Boltics két kulcsjátékos, az ő semlegesítésük nem kis feladat lesz a mieink számára. Persze, ha jó formában játszanak Alekszandrovék, akkor a szegedieknek sem lesz könnyű dolga ellenünk. Az pedig számunkra lehet előny, hogy Nikola Lazics jól ismeri a házigazdákat, hiszen korábban több éven át sikeresen dolgozott vezetőedzőként Szegeden.

A mieink pozitív mérleggel – 5 győzelem, 4 vereség – várják a találkozót, míg a szegediek eddig csak két mérkőzésüket tudták megnyerni. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy mi hatszor hazai pályán, míg a szegediek hatszor idegenben léptek pályára az elmúlt 9 forduló alatt. Azaz, egy kicsit csalóka is a jelenlegi tabella. Mi egyszer nyertünk idegenben (DEAC), míg kétszer kikaptunk (Pécs, Zalaegerszeg), a szegediek pedig egyszer nyertek (DEAC) és kétszer kikaptak (Atomerőmű SE, Szolnok) hazai pályán.

Az utolsó három bajnoki szezonban hat bajnoki mérkőzést játszott egymással a két csapat. A mérleg számunkra nem igazán kedvező, hiszen a hat találkozóból ötöt a szegediek nyertek, s legutóbb a 2015/2016-os szezonban tudtuk őket csak hazai pályán legyőzni.

2015/2016
Szeged – Jászberény 91-67
Jászberény – Szeged 86-77

2016/2017
Szeged – Jászberény 92-86
Jászberény – Szeged 74-79

2017/2018
Szeged – Jászberény 85-70
Jászberény – Szeged 78-94

Nem lehet azt mondani tehát, hogy Szegedre nyerni járunk, de most jó lehetőségünk lesz erre. A győzelmi kényszer a hazaiak vállát nyomja, hiszen eddig csak kétszer sikerült nyerniük. Ez pedig pozitívan, de negatívan is hathat játékukra. Nekünk igazán nincs sok veszíteni valónk, de egy újabb győzelemmel nagyot léphetnénk a Magyar Kupa nyolcas döntője felé. Bármi is lesz a végeredmény, izgalmas mérkőzésre van kilátás, ahol várhatóan nem lesz nagy a különbség a csapatok között. Reméljük, hogy szoros küzdelemben nekünk sikerül majd a két bajnoki pontot bezsebelni, de ez nem lesz könnyű feladat.

Csapatunk nem lesz egyedül a szegedi csarnokban, mert az egyesületünk által szervezett különbusz indul a találkozóra, s így a nézőtérről is jön majd a biztatás a mieink számára.

A 10. forduló mérkőzéseit pénteken és szombaton rendezik. A programból kiemelkedik a Szolnok – Körmend rangadó, de a többi találkozón is nagy küzdelem várható.

A 10. forduló programja:
2018. december 14. – péntek
18.00 óra: DEAC – Zalakerámi ZTE KK
19.00 óra: Falco-Vulcano Energia KC Szombathely – KTE-Duna Aszfalt

2018. december 15. – szombat
18.00 óra: Naturtex-SZTE-Szedeák – JP Auto-JKSE
18.00 óra: Alba Fehérvár – Atomerőmű SE
18.00 óra: PVSK-VEOLIA – Kaposvári KK
18.00 óra: Szolnoki Olaj KK – EGIS Körmend
18.30 óra: SERCO-TF-BP – Sopron KC

Hajrá JP Auto-JKSE!

Szántai Tibor