Az alapszakasz utolsó fordulójában történelme során először verte meg csapatunk a megyei „nagytestvért”, a kupavédő és bajnoki címvédő Szolnoki Olaj KK együttesét, amelyet elképesztő sérüléshullám sújt. A felsőházi rájátszás negyedik fordulójában ismét nekifeszült egymásnak a két együttes, s nem kis örömünkre, újra le tudtuk győzni ellenfelünket.

A szolnokiaknál Vojvoda vállalta a játékot, így valamelyest enyhültek Dragan Alekszics gondjai. A mieinknél Coleman jól halad a rehabilitációval, de még nem bevethető, s bár ott ült a kispadon, a csapatkapitány Cseh György sem léphettet pályára sérülés miatt. A két szurkolótábornak köszönhetően fantasztikus hangulatban kezdődött a találkozó..

I. negyed

Az első támadásunkat jól kivédekezték a szolnokiak, s egy kihagyott ziccer után Vojvoda triplájával meg is  szerezték a vezetést (0-3). A vendégek védekezése nem ízlett a mieinknek, de Andrics duplájára már Pantelics egy közelivel válaszolt (2-5). Airington hármasa után nőtt a különbség (2-8), de Pitts is szerzett két pontot (4-8). A negyedik perc közepén Brabaklics hármasa után már csak egy volt a vendégek előnye. (7-8), de Vojvoda visszaállította a 3 pontos különbséget. Egy vitatható támadó fault után Milosevics hármasa hullott a gyűrűnkbe (7-13). A negyed közepén a Szolnok már az ötödik csapatfaultot is beütötte, ám Pitts csak egy büntetőt értékesített (8-13). Malesevics kosarára Pitts felelt két jó büntetővel (10-15). Négy és fél perccel a negyed vége előtt Brbaklicsot Kerpel-Frónius váltotta. Vojvoda a „kígyótérről” talált be, 8 pontra nőtt a különbség a csapatok között (10-18). Rakics dobhatott büntetőket és nem hibázott (14-18), ám Tóth is jól büntetőzött (14-20). A legjobbkor jött Kerpel-Fronius első hármasa (17-20), s mivel a Pitts lerohanás után a plusz büntetőt is bedobta, két perccel a negyed vége előtt 20-20 ált az eredményjelzőn. Pittset tüntették el a gyűrű alatt, s dobhatott ismét kettőt, de csak egyik ért célba Í(21-20). Tóth kapott sportszerűtlent Pittsel szemben másfél perccel a negyed vége előtt (23-20). Andrics duplájával kezdődött a 10 perc (23-22), majd a másik oldalon Pantelics közelije is két pontot ért (25-22). A szolnokiak támadhattak, de eladták a labdát, s újabb kosár már nem esett. Az első 10 percet az Olaj kezdte jobban, de a negyed második felében felzárkóztak a mieink, s a fordítás is sikerült Rakicséknak.

II. negyed

Pitts lopott labdát (27-22), majd Alekszandrov távolija is célba ért (30-22). Közben Alekszandrov a 13. perc elején már a 3 személyi hibáját kapta, s jött is a csere, helyére Czirbus állt. Milosevics dobhatott két büntetőt. A második kétszer jött le a gyűrűről, de Pantelics belépett, s a szolnokiak 23-asa harmadszorra már nem hibázott (30-24). Kerpel-Fronius második triplájs után (33-24) Andricsot betakartuk, de személyit fújtak a játékvezetők. A szolnooki idegenlégiós csak az egyik büntetőt dobta be (33-25). Pitts a 14. percben már 15 pontnál járt, a csapatok között pedig 10 pont volt a különbség (35-25).  Három perc 20 mp alatt öt személyi nálunk, egy sem az ellenfélnél! Milosevics kapott támadó hibát, majd Pantelics birkózott nagyot Tóthtal (37-26). Vojvoda két sikeres büntetőjét követően. Kerpel-Fronius kígyózott át a szolnoki védelmen, de a másik oldalon Tóth is betalált. (39-30). Pantelics büntetőzhetett (41-30), s Milosevics kétpontosára is ő válaszolt (43-32). Még 3 perc volt a félidőig, amikor Vojvoda indult el és dobot kétpontost (43-34), s egy labdaszerzés után Malesevics is betalált (43-36). Két perccel az első félidő vége előtt NIkoal Lazics időt kért. Rakics bravúros dobása után már 11 pont volt a különbség(47-36), de Milosevics hármasával ismét tíz ponton belülre zárkózott a Szolnok (45-39). Pitts zseniális betörés után már 17 pontos volt (47-39). Negyvennégy másodperccel a vége előtt a szolnokiak kértek időt. Malesevics duplájára jött Rakics triplája és kialakult a félidei eredmény (50-41). Az első kétszer tíz perc játéka alapján megérdemelten vezettünk kilenc ponttal, mert jobban használtuk ki ellenfelünk védekezésbeli hibáit.

III. negyed

Egy perc telt el pont nélkül, majd Andrics és Milosevics is pontosan célzott (50-45). Két perc után Pitts szerezte a második félidő első jászberényi pontjait, miközben a szolnokiak már három személyi hibánál jártak. 52-45). Andrics ziccert hagyott ki, de Pantelics triplája sem volt jó. Milosevics távolija viszont célt ért (52-48).), 24. perc Malesevics kapott technikait, majd Milosevics tapsolva zavarta Alekszandrovot büntetőzés közben! Ritka sportszerűtlen jelenet volt… A 24. percben Alekszandrov már a 4. személyi hibáját kapta, s le kellett cserélni. A szolnokiaknál Vojvoda ragadta magához a karmesteri pálcát és elképesztő pontossággal szórta a triplákat. A 27. perc végére fordított a Szolnok (59-61). A palánk alatt Tóth szabálytalankodott Panteliccsel szemben, s videózás után megkapta második sportszerűtlen hibáját és kiszállt a játékból. Ezzel nehéz helyzetbe hozta csapatát. Közben Pantelics is kapott egy technikait. Vojvoda nem állt le a pontszerzésről és neki köszönhetően a negyed végén 3 ponttal a szolnokiak vezettek. Nálunk Pitts 23, a vendégeknél Vojvoda már 27 pontos volt! A szoros eredmény izgalmas végjátékot sejtetett, s nem is tévedett, aki ezt várta.

IV. negyed

Rakics büntetőzött jól, de Andrics középtávolija is a gyűrűben landolt (66-69). Pantelics triplájával egyenlítettünk, s jött a hangrobbanás a lelátón.(69-69). Czirbus remek kosarával pedig már nálunk volt az előny (71-69), de Malesevics lerohanás után egalizált (71-71). Még hét percvolt hátra, amikor Brbaklics két büntetőből egyet értékesített (72-71). Szolnoki időkérés után Andrics közelijével ismét a vendégek vezettek (72-73). A következő támadásnál is Andrics volt az egyik főszereplő, amikor a Brbaklics elleni szabálytalanságáért sportszerűtlen hibát fújtak (74-73).  Vojvoda triplája után még egyszer – utoljára – átvette a vezetést az Olaj, de a hajrá már a mieinké volt (74-76). Rakics triplája után Pitts három, Pantelics két pontja következett és meglógtunk (83-76). Három perce maradt a Szolnoknak a fordításra, de erre már nem volt esélyük. Pitts triplájával eldőlt a mérkőzés (86-77), s a vége 8 pontos berényi siker lett.

Egy rendkívül feszült hangulatú, remek mérkőzést láthatott a publikum a helyszínen. Mindkét együttesnek adott volt a győzelem lehetősége, de míg nálunk Pittsnek több társa is akadt a mérkőzésen, addig a szolnokiaknál a szenzációs Vojvoda mellett csak Milosevics és Andrics teljesített átlagon felül. Nálunk Rakics, Pantelics és Kerpel-Fronius is kiemelést érdemel, de minden pályára lépő játékosunk hozzá tudott tenni a győzelemhez.

Kár, hogy a szolnoki tábor nem igazán tudta elviselni a vereséget, s Pitts és Pantelics ellen fordult a mérkőzés alatt és a végén. Mi mindezidáig emelt fővel viseltük a vereségeket az Olaj ellen, miközben szurkoltunk a megyeszékhely csapatának. Közel sem voltak azonosak a feltételek a két klubnál. Az Olaj rendre a bajnoki címért küzdött és többnyire sikerrel, míg mi a kiesés ellen küzdöttünk. A két egyesület anyagi lehetőségeit ne is taglaljuk. Arról pedig nem tehetünk, hogy a szolnokiakat elképesztő sérüléshullám sújtja, miközben egy idegenlégiósuk is lelépett. Nekünk azt a csapatot kell megpróbálni legyőzni, amelyik velünk szemben áll a pályán. Reméljük, hogy mind a pályán, mind a lelátókon helyreáll a rend, s tiszteljük egymást úgy, ahogy kell. Elvégre itt és ott is csak ellenfelek és nem ellenségek vagyunk!

Számunkra ez a győzelem nagy valószínűséggel már a negyedik hely megszerzését jelentheti a középszakasz végére. Előnyünk négy győzelemnyi a pécsiekkel szemben, s ők csak akkor előzhetnek meg bennünket, ha minden további mérkőzésünket elveszítjük, ők pedig legalább négy találkozót nyernek. A negyedik hely pedig pályaelőnyt jelent majd a rájátszásban az ötödikkel, APVSK-VEOLIA-val szemben. Reméljük így lesz!

JP Auto-Jászberényi KSE – Szolnoki Olaj KK 90-82 (25-22, 25-19, 14-26, 26-15)

JP Auto-JKSE: Pitts 32/6, Rakics 12/6, Brbaklics 6/3, Alekszandrov 5/3, Pantelics 19/6. Csere: Kerpel-Fronius 11/9, Czirbus 3.

Szolnoki Olaj KK: Airington 3/3, Rudner -, Vojvoda 31/21, N. Milosevic 19/9, Andric 15/3. Csere: Malesevics 8, Tóth Á. 6, Frank -.

A találkozót követően a két vezetőedző az alábbiakban foglalta össze véleményét a mérkőzésről:

Nikola Lazics: – Nagyon nehéz mérkőzés volt az edzőknek, a játékosoknak és a játékvezetőknek is. Hét közben sok problémánk volt, de ma nagyon jól játszottunk. Büszke vagyok a fiúkra, mert úgy gondolom, hogy megérdemelten győztük le az elmúlt tíz év legjobb magyar csapatát. Nagyon fontos lenne, hogy végre mindenki egészségesen álljon a rendelkezésemre. A következő időszakra ez lesz a legfontosabb feladat a számunkra.

Dragan Alekszics: – A Jászberény nagyszerűen használta ki lehetőségeit, melyek abból adódtak, hogy nem működött úgy a védekezésünk, ahogy az alapszakasz nagy részében. Védekezésben vissza kell találnunk az eredeti útra, és akkor sikeresebbek lehetünk. Fontos mérkőzések vannak még előttünk, szeretnénk azokon jobb eredményt elérni, mint ma este.

A felsőház negyedik fordulójának másik mérkőzését, a Körmend – Falco rangadót vasárnap rendezik.

A felsőház állása:

 1. EGIS Körmend 22 gy 6 v
 2. Szolnoki Olaj KK 21 gy 8 v
 3. Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 20 gy 9 v
 4. JP Auto-JKSE 18 gy 11 v
 5. PVSK-VEOLIA 14 gy 15 v

Középház

A középházban is egy mérkőzést rendeztek szombaton, s ezen a Kecskemét nagy küzdelemben legyőzte hazai pályán a paksiakat.

KTE-Duna Aszfalt – Atomerőmű SE 83-81 (15-24, 27-14, 24-22, 17-21)

A negyedik forduló másik mérkőzését, a Zalaegerszeg – DEAC találkozót vasárnap játsszák a csapatok.

A középház állása:

 1. KTE-Duna Aszfalt 15 gy 14 v
 2. Atomerőmű SE 15 gy 15 v
 3. Sopron KC 14 gy 15 v
 4. DEAC 13 gy 15 v
 5. Zalakerámia ZTE KK 12 gy 16 v

Alsóház

Az alsóház szombati két mérkőzésén hazai sikerek születtek. Az Alba Fehérvár a Kaposvár, a SRCO-TF-BP a Szeged ellen győzött. Előbbi két csapat már kiharcolta a bennmaradás, utóbbi két együttes pedig a play outban egymás ellen dönti majd el, hogy ki marad és ki esik ki az NB I A-csoportjából.

Alba Fehérvár – Kaposvári KK 79-68 (17-21, 20-11, 17-16, 25-20)

SERCO-TF-BP – Naturtex-SZTE-Szedeák 74-67 (23-20, 16-22, 15-13, 20-12)

Az alsóház állása:

 1. Alba Fehérvár 14 gy 15 v
 2. Kaposvári KK 13 gy 16 v
 3. Naturtex-SZTE-Szedeák 8 gy 21 v
 4. SERCO-TF-BP 3 gy 26 v

Hajrá JP Auto-JKSE!

Szántai Tibor