Szerdán Pakson zárjuk az alapszakaszt

A korábbról elhalasztott 23. forduló mérkőzéseinek lejátszásával szerdán este zárul az alapszakasz az NB I A-csoportos felnőtt férfi kosárlabdabajnokság. A mieink Paksra látogatnak, s szeretnének visszavágni az őszi vereségért.

Bár a lényeges kérdések szinte teljesen eldőltek a rájátszás előtt, mégis minden mérkőzésnek jelentősége lesz az NB I A-csoportos felnőtt férfi kosárlabdabajnokságban. Egyetlen kérdés, hogy a felsőházba a Kecskemét vagy a Paks kerül az 5. helyen. A kecskemétiek helyzete a jobb, hiszen a paksiaknak nem elég ellenünk nyernie, s a Kecskemétnek kikapni, de még az is kellene az 5. hely megszerzéséhez számukra, hogy a Pécs nyerjen Szombathelyen. Erre azonban elég kevés az esély.

Az viszont közel sem mindegy, hogy a csapatok hány győzelmet visznek magukkal a rájátszásra. Nekünk nagyon fontos lenne a paksiak ellen idegenben megszerezni a 2 bajnoki pontot, mert akkor nagyon kedvező helyzetben várhatnánk az alsóházi rájátszást. Ehhez persze a házigazdáknak is lesz egy-két szava, akiknél ott lesz a pályán Medve Máté is, aki korábban szerepelt a JKSE színeiben is.

Az alapszakasz első felében, nálunk 88-70-re győztek a paksiak. Akkor a mi csapatunkból eltiltás miatt Sejfics hiányzott, s ezt bizony meg is éreztük. A vendégeknél Ruják 20, Hinds 19 pontot szerzett, míg nálunk Nelson (19 pont) és Rakics (16 pont) volt a legeredményesebb. A paksikanál játszik Eilingsfeld János is, aki a válogatottban is egyre jobb teljesítményt nyújtott az utóbbi hónapokban. A jászberényi találkozón egyébként 3 negyeden keresztül lépést tudtunk tartani a paksiakkal, akik az utolsó 10 percet 12 ponttal nyerve biztosították be győzelmüket.

A paksiakkal eddig az NB I A-csoportjában összesen 15 mérkőzést vívtunk. A mérleg: 10 paksi és 5 jászberényi győzelem. A 2011/2012-es szezon óta szerepel csapatunk a legjobbak között, s először a 2014/2015-ös bajnokságban tudtuk hazai pályán 90-86-ra legyőzni az ASE-t. A paksiak elleni legsikeresebb szezonunk a 2016/2017-es volt, amikor az alapszakaszban és az alsóházi rájátszásban is kétszer-kétszer legyőztük őket. Ahogy a hazaiak számára a saját győzelmük mellett további három eredmény is fontos, nekünk is figyelni kell a MAFC, a Sopron és a DEAC mérkőzésire is. Az első és a legfontosabb persze az, hogy győzzük le a paksiakat, ami nem tűnik egyszerű, de megoldhatatlan feladatnak sem.

Az NB I A-csoportos felnőtt férfi kosárlabdabajnokság alapszakaszának utolsó fordulóbeli mérkőzései:

április 4. – szerda
18.00 óra: Atomerőmű SE – JP Auto-JKSE
18.00 óra: DEAC – Zalakerámia ZTE KK
18.00 óra: KTE-Duna Aszfalt – EGIS Körmend
18.00 óra: Naturtex-SZTE-Szedeák – MAFC
18.00 óra: Falco-Vulcano Energia KC Szombathely – PVSK-VEOLIA
18.00 óra: Sopron KC – Alba Fehérvár
18.00 óra: Kaposvári KK – Szolnoki Olaj KK.

Szántai Tibor