Az alapszakasz utolsó három fordulójában minden mérkőzésnek fokozott jelentősége van. Minden csapat próbál javítani helyezésén, hogy a folytatásban minél kedvezőbb helyzetből kezdhesse a bajnokság középszakaszát. Nekünk is esélyünk van, hogy az alsóból a középházba jussunk, ám ehhez várhatóan legalább kettőt meg kell nyerni három hátralévő mérkőzésükből. Ez már csak azért sem tűnik egyszerűnek, mert mindhárom találkozónk idegenben lesz.

Az alapszakasz hajrájában sorrendben a Sopron, a MAFC és az Atomerőmű SE lesz csapatunk ellenfele. Helyzetünket nehezíti, hogy mindhárom összecsapást idegenben kell lejátszanunk. Mégpedig kétszer közvetlen vetélytársunk (Sopron és MAFC) otthonában lépünk majd pályára. Előttünk – már középházat érő helyen – a szegediek, a kaposváriak és a pécsiek állnak. Vélhetően, ha két mérkőzést tudnánk még nyerni, akkor lehet esélyünk arra, hogy mi is elkerüljünk az alsóházból. Számolgatás helyett azonban összpontosítsunk inkább mindig a soron következő mérkőzésre.

Szerdán este Sopronban, az eddig a szezon negatív meglepetését szolgáltató Soproni KC ellen mérkőznek Cseh Gyuriék. Az alapszakasz első felében, hazai pályán legyőztük a Sabáli-csapatot 108-92-re. A találkozón külön kosárpárbajt vívott Wallace (32 pont) és Watkins (36 pont), s a félidőben már 22 ponttal vezettünk (64-42). Bár a másodi félidőben valamelyest sikerült csökkenteni hátrányát a vendég gárdának, egyetlen pillanatig sem volt kérdéses, hogy megnyerjük a találkozót.

A soproniak ellen egyébként az eddigi 13 NB I A-csoportos mérkőzésből mindössze kettőt sikerült megnyernünk. A 2012/2013-as szezonban Sopronban nyertünk 64-60, s a most futó szezonban hazai pályán sikerült ismét nyernünk 108-92-re. Azaz, a soproniak ellen eddig nem volt sok sikerélményünk, de most három győzelemmel állunk előttük a tabellán. A házigazdák szeretnék elkerülni a paly out-ot, míg mi minél nagyobb előnyt szeretnénk szerezni az utolsó két helyzettel szemben, illetve nem adtuk még fel a középházba kerülés lehetőségét sem. Azaz, egy mindkét gárda számára nagyon fontos mérkőzést játszunk majd Sopronban.

Nálunk mindenki hadrafogható, bár kisebb sérülések mindig vannak. A soproniaknál különösen figyelni kell az El-Amin-Parker-Watkins trióra. Ők alapvetően meghatározhatják ellenfelünk játékát és nagyon ponterősek is. A házigazdák a zalaegerszegi vereséggel melegítettek a mieink ellen, míg mi egy szenzációs győzelem után – megvertük a bajnoki címvédőt – utazunk Sopronba.

Természetesen figyeljük a 25. forduló további mérkőzésének alakulását is, hiszen alakulhatnak az eredmények számunkra kedvezően és kedvezőtlenül is. A legfontosabb, hogy Sopronban jó eredményt érjünk el, s azután ráérünk elemezni, hogy mi történt a többi találkozón.

A 25. forduló programja – március 23. (szerda)
18.00 óra: Atomerőmű SE – EGIS Körmend
18.00 óra: Naturtex-SZTE-SZEDEÁK – Kaposvári KK
18.00 óra: Zalakerámia ZTE KK – PVSK-VEOLIA
18.30 óra: Alba Fehérvár – MAFC
18.30 óra: DEAC – Szolnoki Olaj KK
18.30 óra: Falco-Vulcano Energia KC – KTE-Duna Aszfalt
19.00 óra: Sopron KC – JP Auto-JKSE

Szántai Tibor